Een 51-jarige vrouw uit Rijswijk viel bijna van haar stoel, toen ze door Aegon gebeld werd ‘dat ze te klein was voor haar gewicht’, en daardoor maandelijks 20 euro extra aan premie moest gaan betalen voor haar levensverzekering.

Ze had haar maten op de gezondheidsverklaring ingevuld: 90 kilo bij een lengte van 1,60 meter. ”Maar ik ben kerngezond, rook niet, drink alleen af en toe een glaasje, laat me geregeld testen en werk fulltime zonder te verzuimen. Ik was daar heel teleurgesteld over.”
Dik zijn is niet alleen ongezond, maar kan ook duur zijn. Verzekeraars kijken steeds vaker naar overgewicht om de premie van een levensverzekering vast te stellen. Te dikke mensen moeten, afhankelijk van leeftijd en verzekeringsbedrag, een premieopslag van enkele tientjes per maand accepteren.
Door de lange looptijd kan dat bedrag tot duizenden euro’s oplopen. De vrouw uit Rijswijk moet over een looptijd van 30 jaar 7200 euro meer aan premie betalen dan slanke mensen.

Hypotheek
Vooral Aegon en Nationale Nederlanden, die samen een kwart van deze miljardenmarkt in handen hebben, letten scherp op het gewicht van hun klanten als ze een risicoverzekering nodig hebben. Dat is meestal het geval bij het afsluiten van een hypotheek, om te voorkomen dat bij overlijden de nabestaanden niet in hun huis kunnen blijven wonen.
Om te weten te komen of verzekerden wel goed op hun gezondheid letten, is bij duurdere verzekeringen een medische keuring verplicht. In andere gevallen nemen de verzekeraars genoegen met een schriftelijke gezondheidsverklaring.

BMI
Aegon bevestigt de zogenaamde Body Mass Index (BMI) te gebruiken, om de gezondheid en levensverwachting van een klant voor een levensverzekering te peilen. Deze BMI bepaalt op basis van leeftijd, lengte en gewicht of iemand zich in de gevarenzone bevindt.
Claudia den Braber (Aegon) maakt een vergelijking met de autoverzekeringen. ”Daar zie je ook steeds meer persoonlijke premieverschillen, op basis van onder meer rijgedrag. Dat ga je ook bij levensverzekeringen zien. Rookgedrag speelt ook een steeds belangrijkere rol.”

Leefgewoontes
Het Verbond van Verzekeraars heeft net vorig jaar een nieuwe gezondheidsverklaring ontwikkeld, die meer toegespitst is op ongezonde leefgewoontes. Paul Koopman, woordvoerder van de verzekeraars: ”Het formulier is eenvoudiger gemaakt, de vragen over ziektes in de familie zijn er uit verdwenen. Dat geldt ook voor het aparte vakje voor HIV patiënten.”
“Waar wel altijd naar gevraagd wordt, is het gewicht in relatie tot lengte en leeftijd. Er is nu eenmaal duidelijk wetenschappelijk bewijs dat obese mensen een hogere sterftekans hebben dan mensen zonder overgewicht, zoals het RIVM eerder deze week ook weer aangaf. Voor verzekeraars is dat heel belangrijk, waar ze bij de premies rekening mee moeten houden.”

Sporten
Volgens Koopman werkt het systeem naar twee kanten. ”Dikke mensen moeten een hogere premie betalen, maar je kunt ook zeggen dat slanke mensen beloond worden. Soms gaan mensen eerst sporten en diëten, voor ze een verzekering aanvragen. Ik heb dat in mijn eigen omgeving gezien, door te gaan sporten kreeg mijn eigen buurman voor zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering een veel lagere premie.”

Aan het begin
De financiële vergelijkingssite Independer.nl heeft sinds een half jaar de Body Mass Index in zijn vergelijkingen van overlijdensrisicoverzekeringen doorgevoerd. Mensen die zoeken naar een dergelijke polis kunnen bij Aegon en Nationale Nederlander gelijk zien wat het ze kost als ze een maatje meer hebben.

Directeur Edmond Hilhorst van Independer: ”Ik denk dat we pas aan het begin van deze ontwikkeling staan om de levensverwachting van mensen te voorspellen. Nu is het te veel eten, te weinig bewegen, roken, maar straks misschien ook in een ongezonde buurt wonen. Bijvoorbeeld vlak naast de A10, of in een oude wijk. Het kan allemaal meetellen. Een Amerikaanse verzekeraar selecteert zelfs al op postcode.”

Overlijdensrisicoverzekering

Zorg dat je nabestaanden goed achterblijven, check nu welke verzekering bij jou past.

Praat mee5 Reacties op “Dure verzekering voor dikke mensen”
  1. TA schreef op 

    ik heb sinds 1 juli 2007 een levensverzekering bij centraal beheer. Betaal maandelijks 15 euro meer ivm mijn overgewicht. Sinds oktober 2019 heb ik een mini gastric bypass gehad. Heb inmiddels 50kg kwijt. Al 3 jaar voel ik me kerngezond. Ze gaan het uitzoeken. ALs je rookt was het geen probleem zei de medewerker. Maar bij overgewicht wist hij niet. Ik ben 175 cm en weeg nu maar 85 kg. Heb nog wel 8 jaar te gaan met het betalen van de hoge premie. Ben benieuwd.

  2. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

    Beste Jo tV,

    Alle verzekeraars kijken o.a. naar het gewicht in relatie tot lengte en leeftijd, en dit geldt ook voor Finvita (Dazure). Bij een overgewicht verhoogde BMI/ gevarenzone (en dan vaak ook in combinatie met andere medische factoren) is de kans ook groter dat u dan word geaccepteerd tegen een afwijkende premie.

    Mocht u nog vragen hebben over uw aanvraag? Bel dan gerust met ons.

  3. Jo tV schreef op 

    Ik heb een overlijdensrisicoverzekering bij Finvita (van Independer zelf) aangevraagd.
    Vanwege mijn overgewicht moet ik nu een kort gericht onderzoek laten doen.

    Ik ben benieuwd of Independer zelf ook de premie afhankelijk stelt van overgewicht.
    Independer noemt dat men bij Aegon en Natinale Nederlanden de premie verrekend obv BMI.
    Aangezien ze dit bij hun eigen Finvita verzekering niet doet impliceert dit mijns inziens dat de opgegeven premie bij Finvita niet bijgesteld gaat worden bij overgewicht/hoge BMI.

    Ik ben erg benieuwd naar de uitslag.

  4. Jo tV schreef op 

    Ik heb een overlijdensrisicoverzekering bij Finvita (van Independer zelf) aangevraagd.
    Vanwege mijn overgewicht moet ik nu een kort gericht onderzoek laten doen.

    Ik ben benieuwd of Independer zelf ook de premie afhankelijk stelt van overgewicht.
    Independer noemt dat men bij Aegon en Natinale Nederlanden de BMI verrekend obv BMI.
    Aangezien ze dit bij hun eigen Finvita verzekering niet doet impliceert dit mijns inziens dat de opgegeven premie bij Finvita niet bijgesteld gaat worden bij overgewicht/hoge BMI.

    Ik ben erg benieuwd naar de uitslag.

  5. Ed schreef op 

    De BMI index gebruiken om de premie te bepalen, gekker moet het niet worden. Ik sport 3 tot 4 keer per week, cardio en krachtraining, en daardoor een grotere spiermassa met een laag vetpercentage. De BMI waarde is daardoor te hoog en wordt ik door verzekeraars bestempeld als een obesitas patient.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Makkelijke website, duidelijk en snel te regelen
8