Forse verschillen in rente doorlopend krediet

| Bron: Trouw(7 reacties)

Independer.nl in de media

De verschillen in rente tussen aanbieders van doorlopende kredieten zijn het afgelopen jaar opgelopen. In augustus bedroeg het verschil tussen de hoogste en de laagste rente bij een doorlopend krediet 9,5 procent. Een jaar eerder was dit nog geen zeven procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de website independer.nl.

De duurste aanbieder van een doorlopend krediet rekende in augustus 16,4 procent rente, de goedkoopste vroeg 6,9 procent. Volgens de onderzoekers kan het grote verschil in de rentevoet worden verklaard door het gebrek aan transparantie.

Aanbieders adverteren vaak met een vast maandbedrag dat moet worden afgelost, maar wijzen niet altijd op het aantal maanden of jaren dat dit vaste maandbedrag moet worden betaald. Dit aantal is mede afhankelijk van de rente. Als de rente stijgt en het maandbedrag blijft gelijk, is iemand langer bezig met het afbetalen van een krediet dan een ander die hetzelfde krediet eerder afsloot tegen een lager rentepercentage.

Een adviseur van de website adviseert mensen om zich niet blind te staren op het bedrag dat ze maandelijks moeten betalen aan rente en beter te kijken naar de rentevoet. Aanbieders zijn wettelijk verplicht om de rentevoet duidelijk te maken in advertenties. De Autoriteit Financiële Markten ziet hierop toe. “Maar adviseurs wijzen in persoonlijke gesprekken toch nog vaak alleen op het maandbedrag. Hiermee zetten zij mensen op het verkeerde been”, stelt een woordvoerder van independer.nl.

Het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet is dat bij een lening van tevoren wordt afgesproken wanneer het bedrag is terugbetaald, terwijl bij een doorlopend krediet consumenten meer vrijheid hebben. Zo kunnen zij aflossingen opnieuw opnemen.

Bron: Trouw

Lees meer over: geld lenen

Tweeten 0
Google+ 0

Op zoek naar de voordeligste lening? Independer.nl geeft je inzicht in alle leenrentes waar jij echt voor in aanmerking komt. Vergelijk alle kredietverstrekkers en sluit de voordeligste lening af!

7 Reacties op dit artikel
 1. Makkelijk te begrijpen artikel. Deze site sla ik op in mijn favorieten, groet, http://doorlopendkredietrente.net/

  Doorlopend krediet rente 10 april 2013 om 00:16
 2. mijn man heeft in 2005 een doorlopend krediet afgesloten bij de DSB bank de theoretische looptijd was 10 jaar. Wat ik niet begrijp is dat ondanks dat de rente in de afgelopen jaren gedaald is hij nu bij 20 jaar terug moet betalen. De looptijd kan toch alleen langer worden als de rente stijgt? Hoe kom ik aan een overzicht van de rente mbt een doorlopend krediet vanaf het jaar 2005 tot heden. Dit om te zien hoe de rente percentage zich ontwikkeld heeft vanaf 2005

  anja 7 oktober 2013 om 17:56
 3. Beste Anja,

  Dit kan verschillende redenen hebben, omdat ik alle gegevens niet heb kan ik niet aangeven waarom dit zo is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er tussentijds is opgenomen van het krediet of dat er een ander aflossingspercentage is afgesproken.

  Wij hebben helaas geen overzicht van de gemiddelde rentes vanaf 2005. Je zou dit kunnen navragen bij de geldverstrekker die de lening van DSB heeft overgenomen.

  Marga Lankreijer-Kos (Independer.nl) 8 oktober 2013 om 16:33
  • Hoi Marga

   Bedankt voor je reactie. Er is tussentijds niet opgenomen dus is er geen andere aflossingspercentage afgesproken. En natuurlijk is het met een doorlopend krediet dat de rente mee om hoog gaat of naar de laagte gaat. Dit is ook niet het probleem het probleem is dat er in is gestapt met een bepaalde rente en dat deze op een gegeven moment dus danig is opgelopen dat ik me afvraag of dit percentage gewijs wel klopt. Het gaat dus niet om de gemiddelde rente vanaf 2005 maar om een soort grafiek waar uit blijkt hoe de stijging c.q. daling van de rente is geweest vanaf 2005 tot nu. Dan kan ik aan de hand van de grafiek zien
   of de stijging wel reëel is geweest. DSB zelf geeft nl geen reactie op mijn vraag

   anja 8 oktober 2013 om 17:17
 4. Beste Anja,

  Excuses voor mijn late reactie.
  Ik ben even in een aantal archieven gedoken. Ik heb de gemiddelde rente van alle partijen die in onze vergelijking op de eerste 10 posities hebben gestaan gevonden. Het gaat hier om alle vegelijkingen. Houdt er rekening mee dat er voor ieder leenbedrag een ander rentepercentage kan gelden.

  In 2008 was de gemiddelde rente van alle partijen die bij ons op de eerste 10 plaatsen van de vergelijking stonden 7,2%.
  2009: 7,93%
  2010: 7,93%
  2011: 7,22%
  In deze jaren is de gemiddelde rente dus niet veel gestegen en gedaald. Helaas kan ik deze gegevens niet berekenen voor 2012.

  Als het rentepercentage nu vrij hoog is, is het misschien voordeliger om de lening bij een andere verstrekker onder te brengen. Dit hangt wel af van de persoonlijke situatie. Een kredietverstrekker of tussenpersoon kan adviseren en zij kunnen je ook meer vertellen over de renteontwikkeling.

  Marga Lankreijer-Kos (Independer.nl) 17 oktober 2013 om 11:37
  • Hoi Marga fantastisch dat je dit voor me heb willen doen. Mag ik nog 1x een verzoek aan je doen? Het allerbelangrijkste nu voor mij is de gemiddelde rente van 2005. en hopelijk heb je die ook nog van 2006 en 2007. Als je dit nog kan achter halen……dan zou ik je bij wezen van kunnen zoenen haha. Nee dan heb ik het bewijs wat ik nodig heb. Ik hoop dat het je gaat lukken. Alvast hééél veel dank

   anja 17 oktober 2013 om 11:54
 5. Beste Anja,

  Ik heb je inmiddels gesproken. Wij gaan proberen dit nog te achterhalen. Verdere communicatie zal ik je per e-mail sturen.

  Marga Lankreijer-Kos (Independer.nl) 21 oktober 2013 om 11:20
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.606
603