AMSTERDAM – Consumenten die tegelijk met hun hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, betalen vaak honderden euro’s premie per jaar teveel. Dit gebeurt voornamelijk bij consumenten die een hypotheek en overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij één en dezelfde bank.

80% van de respondenten die een overlijdensrisicoverzekering afsloot, heeft deze verzekering ook direct afgesloten via de tussenpersoon of bank waar zij hun hypotheek regelden. 55% wist niet dat zij de overlijdensrisicoverzekering ook zelf, en dus in vele gevallen goedkoper, bij een andere verzekeraar hadden kunnen afsluiten. Dat blijkt uit onderzoek van Independer.nl.

40% heeft na het afsluiten van deze verzekering nooit meer gekeken of deze ook anders of goedkoper kon. Men lijkt zich niet bewust van de besparingsmogelijkheden. Consumenten houden vaak wel de hypotheekrente scherp in de gaten.

Verreweg de meeste overlijdensrisicoverzekeringen worden afgesloten in combinatie met het afsluiten van een hypotheek, waarbij een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht is.

Murw geslagen na hun zoektocht naar een huis, een betaalbare keuken en een passende hypotheek met lage rente worden de verzekeringspolissen dan vaak bijna blind getekend, zo ook de overlijdensrisicoverzekering.
Consumenten realiseren zich op dat moment meestal niet dat zij een keuze hebben. En dat terwijl ze in veel gevallen duizenden euro’s kunnen besparen als ze de overlijdensrisicoverzekering los afsluiten.

De voorwaarden van deze verzekering verschillen nauwelijks, waardoor het loont om goed naar de premie te kijken en deze apart af te sluiten. Ook achteraf is het zeer eenvoudig om over te stappen naar een nieuwe overlijdensrisicoverzekeraar.

Voorbeeld:
Een man (31 jaar) en vrouw (28 jaar), beide niet rokend, sluiten een hypotheek af van 250.000 euro in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering van 175.000 euro met een looptijd van 30 jaar, per 1 juni 2010. Bij Rabobank (Interpolis) en ABN Amro zijn zij het duurst af: een dergelijke verzekering kost achtereenvolgens 702 euro en 664 euro per jaar. De voordeligste premie voor een overlijdensrisicoverzekering (van NHP) bedraagt in dit geval 329 euro per jaar (+ eenmalig 795 euro).

Consumenten die bij de Rabobank of ABN Amro een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, betalen in deze voorbeeldsituatie dus achtereenvolgens 10.395 en 9.276 euro meer premie over de gehele looptijd.
Deze week werd bekend dat Interpolis in 2009 veruit de grootste aanbieder van overlijdensrisicoverzekeringen was op het vlak van hypotheekgebonden polissen. Bovenstaand voorbeeld is daarmee illustratief voor een zeer grote groep van Nederlandse huizenbezitters.

Het onderzoek bestond onder andere uit een enquête van Independer.nl, gehouden in de maand april onder 784 respondenten

Overlijdensrisicoverzekering

Zorg dat je nabestaanden goed achterblijven, check nu welke verzekering bij jou past.

Praat meeÉén reactie op “Huizenkoper koopt te dure overlijdensrisicoverzekering”
  1. Maarten schreef op 

    Interessant artikel. Schandalig trouwens dat zgn. hypotheekadviseurs dit niet aankaarten tijdens het afsluiten van je hypotheek. Ze moesten dat provisie-principe maar eens laten varen lijkt me… Bij mijn hypotheek betaal ik als 46,- per maand, 552,- per jaar aan premie voor een ORV (209000). Hoogste tijd om eens te gaan shoppen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Makkelijke website, duidelijk en snel te regelen
8