Minder autoschades, hogere premies

| Bron: Eindhovens Dagblad(nog geen reacties)

Minder autoschades, hogere premiesIndepender.nl in de media

DEN HAAG – Ondanks een dalend aantal schades verhogen verzekeraars de premies voor autopolissen. Ze hebben van De Nederlandsche Bank opdracht gekregen om hun financiële positie te verbeteren.

Aantal schades

Hoewel de afgelopen winter het aantal schades met 14 procent terugliep in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2011, stijgen de premies dit jaar nagenoeg over de gehele linie voor WA- en cascoverzekeringen (all risk). Die verhoging varieert volgens de vergelijkingssite Independer.nl van enkele tot soms wel tientallen procenten.

Prijsstijgingen

“En daar komt straks ook nog het effect van de BTW-verhoging bij, die de schadesector aan de verzekeraars zal doorberekenen”, zegt Edmond Hilhorst van Independer. “Dat betekent nog eens circa anderhalf procent extra premiestijging.” De prijsstijgingen in de autosector worden bevestigd door het Verbond van Nederlandse Verzekeraars. Volgens de verzekeraars is die ontwikkeling een rechtstreeks gevolg van het strenge toezicht van De Nederlandsche Bank.

Verlies op autopolissen

DNB heeft geconstateerd dat in de autoschadesector aanzienlijke verliezen worden geleden: 43 procent lijdt volgens DNB verlies op autopolissen. Verzekeraars is opgedragen hun rentabiliteit en solvabiliteit te verbeteren om te voorkomen dat ze omvallen.

De laagste van Europa

“De premies zijn tussen 2006 en 2010 door felle concurrentie scherp gedaald en behoren tot de laagste van Europa”, zegt Geertje Janssen namens de verzekeraars. “Die daling wordt nu gecorrigeerd, mede op last van De Nederlandsche Bank.” Volgens de verzekeraars zijn externe factoren als minder ongelukken, minder filedruk en minder gereden kilometers door de recessie van beperkte invloed op de premies. De afname in schadegevallen (in 2011 met 11 procent) zegt volgens Janssen niets over de totale schadelast.

Schadegeval

Die bedraagt circa 1300 euro per schadegeval. “Maar we zien dat het aantal aanrijdingen met letsel juist stijgt en dan hebben we het over aanzienlijke bedragen, in totaal zo’n een tot anderhalf miljard euro.” Allsecur, onderdeel van verzekeringsconcern Allianz, onderschrijft dat. Marketingmanager Johan van den Neste: “Het aantal zware letsels is juist met 20 procent toegenomen tot zo’n 3000 tot 4000 gevallen. Dan gaat het niet om het wegpoetsen van een simpel deukje, maar soms om honderdduizenden euro’s aan behandelkosten.”

Bron: Eindhovens Dagblad

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 1

Op zoek naar een autoverzekering? Vergelijk bij Independer.nl alle autoverzekeringen en sluit de verzekering af die bij je past!

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603