Boekingen voor Griekenland nemen weer toe. ,,In aantallen? Vorige week maandag 156 boekingen, maar afgelopen maandag 440. Het zal vooral te maken hebben met de berichtgeving over de financiële situatie in Griekenland.’’

Toen deze onlangs nog zeer negatief was, merkte Corendon dit ook. Daisy Mijnals: ,,We liepen tót afgelopen maandag een aantal weken achter met de boekingen, ongeveer de helft minder.’’ Wat betreft Griekenland richt de sinds 2000 actieve touroperator Corendon zich op de eilanden Kreta, Kos, Lesbos, Corfu, Rhodos en Zakynthos. Hoofdzakelijk pakketreizen: vlucht, transfer en accommodatie.

Omboekingen

Ook TUI Nederland in Rijswijk noteert dat wat in de media wordt gemeld over genoemde situatie de vraag naar reizen beïnvloedt. Woordvoerder Jolanda Heurter: ,,De afgelopen twee weken waren er omboekingen en annuleringen van vakanties met vertrek over meer dan een maand. Zij kunnen volgens de voorwaarden tegen geringe kosten omboeken of annuleren.’’
,,Deze week merkten we een stijging van 30 procent in het aantal boekingen ten opzichte van vorige week.’’ Met 1,5 miljoen vakantiegangers en een omzet van 1,8 miljard euro (2014) is TUI Nederland marktleider. De organisatie heeft reismerken als Arke, Holland International en Kras en een eigen luchtvaartmaatschappij Arkefly.

Tunesië

De vraag is of die recente toename van boekingen naar Griekenland wellicht ook is te ’danken’ aan omboeken van andere reizen naar bijvoorbeeld een Noord-Afrikaans land als Tunesië, waar de angst voor terroristische aanslagen is toegenomen. Volgens Heurter zijn daar helemaal geen aanwijzingen voor. ,,Omboekingen van reizen naar Tunesië vonden in de periode hiervóór plaats.’’ Zodra er ’binnen de EU een mogelijk akkoord is bereikt over een steunpakket merken wij dat de boekingen aantrekken’, onderstreept Corendon-oprichter Atilay Uslu over zijn Griekse bestemmingen, waarvan Kos, Kreta en Lesbos het meest geliefd zijn.
De wankele positie van Griekenland heeft kennelijk geen gevolgen voor het toerisme. Net als vorig jaar staat het Zuid-Europese land volgens TUI genoteerd op nummer drie van de lijst ’populairste vliegbestemmingen’. De top is sowieso onveranderd, net als in 2014 zijn Spanje (1) en Turkije (2) dé landen waar het leeuwendeel van de Hollandse vakantiegangers voor kiest.

Hogere dekking

In verband met de precaire situatie in vakantieland Griekenland heeft Interpolis deze week besloten de dekking van contant geld in de reisverzekering flink uit te breiden: van 350 euro naar 1500 euro. Volgens Suzan Samson van het toonaangevende Independer, dat ook verzekeringen vergelijkt, hebben de meeste verzekeraars deze stap gezet. ,,Dat is verrassend, de meesten hebben de dekking verdubbeld. Van de grote jongens heb ik alleen van SNS, Reaal en Klaverblad nog niets gehoord.’’
Het is een tijdelijke uitbreiding van de dekking bij verlies of diefstal van contant geld, zónder premieverhoging. ’De klant voor Griekenland kan er niets aan doen dat hij nu veel meer contant geld moet meenemen’, is de overweging. Samson: ,,Dit is een sympathiek gebaar van de verzekeraars, die natuurlijk niet altijd in een positief daglicht staan.’’ Hoewel in Griekenland vrijwel iedereen noodgedwongen sommen geld bij zich draagt, en beroving meer dan ooit een abc’tje moet zijn, duidt nog niets erop dat veel meer toeristen dit is overkomen. Corendon, ANWB en Consumentenbond kregen tot nu toe ’geen signalen’.

Verzekerd op reis

Ga je binnenkort reizen? Vergelijk reisverzekeringen en ga verzekerd op pad.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Snel afgesl
10