Spaarder en huizenkoper varen wel bij kredietcrisis

| Bron: De Volkskrant(nog geen reacties)

Independer.nl in de media

AMSTERDAM – ‘Iedereen die niet in aandelen zit, profiteert eigenlijk alleen maar van de kredietcrisis’, zegt Edmond Hilhorst, directeur van Independer, de vergelijkingswebsite voor sparen en lenen. Want het zware weer waarin banken het afgelopen najaar terechtkwamen, stuurt spaartarieven naar boven en hypotheektarieven naar beneden.

De Postbank verlaagt maandag de hypotheektarieven. Dat is voor de tweede keer binnen een maand. Geld wordt voor de Postbank en zijn concurrenten steeds goedkoper. De oorzaak: de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft de afgelopen weken de rente twee keer fors verlaagd, om een recessie af te wenden. Beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank de komende tijd hetzelfde zal moeten doen.

Bovendien: internationale beleggers hebben de schrik zo stevig te pakken, dat zij riskante beleggingen verkopen en vluchten in veilige staatsobligaties. Daarbij nemen ze genoegen met een steeds lager rendement. De rente op de kapitaalmarkt, een belangrijk ijkpunt voor hypotheken met een lange looptijd, is daardoor gedaald.

Het andere goede nieuws is dat die lagere rentes niet aan spaarders worden doorberekend. Sterker nog, vooral op spaardeposito’s met een vaste looptijd is de rente juist gestegen. Want de banken hebben nog een ander probleem: door de miljardenverliezen die zij lijden, is het onderlinge wantrouwen zo groot dat ze elkaar nauwelijks geld durven uit te lenen.

Hoe komen ze dan aan vers kapitaal? Door bij spaarders aan te kloppen. ‘Op spaardeposito’s kun je nu een vrij hoge rente krijgen. Dat geld staat voor bijvoorbeeld een jaar vast, dus dat geeft zekerheid aan banken.’ En voor die zekerheid hebben ze in deze barre tijden wel wat extra’s over.

ABN Amro, bijvoorbeeld, stuntte in het najaar met een rente van 4,5 procent op een spaardeposito voor een jaar vast. Voor het uitbreken van de kredietcrisis leverde datzelfde deposito 3,75 procent op. Maar een woordvoerder van de bank kan niet bevestigen dat de kredietcrisis de aanleiding was voor die verhoging.

De spaarder blijkt voor zulke avances wel te vallen: volgens cijfers van De Nederlandsche Bank verdriedubbelde het geld dat Nederlanders het afgelopen jaar in spaardeposito’s parkeerden.

Bron: De Volkskrant

Lees meer over: sparen

Tweeten 0
Google+ 0

Independer.nl helpt je om gemakkelijk op de hoogte te blijven van de beste spaarrekeningen met de hoogste rentes. Meld je je aan voor de gratis Rentealert dan sturen we je een bericht als er een hogere spaarrente beschikbaar is.

Op zoek naar een spaarrekening met de hoogste rente en de beste voorwaarden? Vergelijk bij Independer.nl snel en eenvoudig meer dan 90 spaarrekeningen en deposito's

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603