AMSTERDAM – Hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden over de aanvullende verzkering die deze week aan de orde kwamen tijdens het spreekuur zorgverzekeringen van OverGeld.nl, in samenwerking met de Consumentenbond, vergelijkingssite Independer.nl en seniorenorganisatie ANBO (samen met SUCSEZ).

Ik ben nu verzekerd bij Agis, basis plus aanvullend 50+. Wanneer ik zou overstappen naar een andere zorgverzekeraar voor de basis plus aanvullende verzekering, accepteert die andere zorgverzekeraar dan altijd ook de aanvullende verzekering, ook als je patiënt bent? Moet je eventuele ziekten ook vermelden? Kan ik ook bij twee verschillende verzekeraars eventueel mij verzekeren voor basis en aanvullend?

Indien er specifiek naar uw medische achtergrond wordt gevraagd, moet u eventuele ziekten wel vermelden. Agis zorgverzekeraar doet echter aan directe acceptatie. Zij zullen u dus gewoon accepteren ondanks dat u patiënt bent.
Het is mogelijk uw aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten dan waar u de basisverzekering heeft. In de praktijk is dat niet altijd even handig en vaak vraagt een verzekeraar een toeslag wanneer u daar alleen de aanvullende verzekering af sluit. Vandaar dat dit niet altijd aan te raden is.

Wij maken nooit gebruik van de aanvullende verzekeringen. Dus sinds vorig jaar betalen we hier ook niet meer voor. Op welke medische gronden kan de verzekeraar mij weigeren voor de aanvullende verzekeringen? In geval van kanker en hart- en vaatziekten voldoet de basisverzekering toch? Wat betreft tandartsverzekering: ik heb een enkele keer een nieuwe kroon nodig. Is het dan nog voordeliger om uit de tandartsverzekering te gaan? Hoeveel geld moet je opzij leggen om eventuele tegenvallers op te vangen?

Inderdaad zijn de basisbehoeften op het terrein van zorg verzekerd via de basisverzekering. De meeste verzekeraars stellen geen medische eisen voor hun aanvullende verzekeringen, behalve bij de meest uitgebreide pakketten. Inzake tandartsdekking geldt in algemene zin dat nooit alle kosten volledig vergoed worden. Op de site van de Consumentenbond treft u naast een gratis vergelijker ook een rekenhulp aan om te bepalen hoeveel kosten iemand maakt en dus wat de spaarpot ongeveer moet zijn.

Als gevolg van een hersenbloeding heb ik thuiszorg. De 100 euro thuiszorgtoeslag/bijdrage werd vergoed uit de aanvullende verzekering. Dat wordt stopgezet. Mogen ze dat stopzetten?

Het staat verzekeraars vrij om de dekking van aanvullende verzekeringen te wijzigen. Enkel de basisverzekering is wettelijk voorgeschreven. U kunt eventueel via een van de vergelijkers op internet bepalen welke verzekering dit wel verzekert.

Is het mogelijk om elk jaar te wijzigen van pakket, bij dezelfde verzekeraar? Dus als mijn kind volgend jaar orthodontie nodig heeft, dan neem ik een TandPlus verzekering, en na twee jaar stop ik daarmee? En dienen mijn vrouw en ik dan allebei een TandPlus af te sluiten, of kan dat alleen bij mij?

Het is inderdaad mogelijk elk jaar een andere aanvullende verzekering af te sluiten. Als uw kind orthodontie nodig heeft, hoeft maar één van u beide een aanvullende verzekering af te sluiten. Bij de meeste verzekeraars is het kind meeverzekerd met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft. Wel goed om even na te vragen of dit bij uw verzekeraar ook geldt.

Mag je de basisverzekering en je aanvullende verzekering bij twee verschillende maatschappijen onderbrengen?

U mag uw basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar onderbrengen dan uw aanvullende verzekering. Let daarbij wel goed op de voorwaarden van de verzekeraar. Sommige verzekeraars brengen voor een aanvullende verzekering een hogere premie in rekening wanneer de basisverzekering niet bij hen is ondergebracht of er kunnen andere acceptatievoorwaarden gelden.

Als ik naar het vergoedingenoverzicht van de verzekering kijk, zie ik veel hoofdstukken met onderverdeling die niet iedereen nodig heeft. Bijvoorbeeld kraamzorg voor alleenstaande mannen en bejaarden. Hoe is men tot deze prijs gekomen, kan dat niet per hoofdstuk vermeld worden als een normale optelsom (1+2+3=6), zodat men gewoon kan aangeven wat men wil hebben verzekerd?

U hebt gelijk: aanvullende pakketten zijn vaak moeilijk met elkaar te vergelijken, omdat er vrijwel altijd iets in zit waar je als consument niet op zit te wachten. De perfecte aanvullende zorgverzekering bestaat daarom waarschijnlijk niet. Maar bij de zorgvergelijkers op internetsites zoals Independer.nl, Verzekeringssite.nl, UnitedConsumers.com, Consumentenbond.nl en OverGeld.nl kunt u wel aangeven welke voorkeuren u hebt voor het aanvullende pakket. De aanvullende polis kan dan zoveel mogelijk overeenkomen met uw wensen.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4