Tips tegen onderverzekeren

| Door: (3 reacties)

Independer.nl in de media

Wat is onderverzekering?
Van onderverzekering is bij een woonhuis- of inboedelverzekering sprake wanneer het verzekerde bedrag lager is dan de herbouwwaarde van uw woning, respectievelijk de werkelijke nieuwwaarde van uw inboedel.

Hoe weet ik of ik onderverzekerd ben?
Wanneer u zeker wilt weten dat u niet onderverzekerd bent, kunt u het beste de herbouw- of inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars invullen. Met het invullen van een paar vragen ziet u dan direct welk bedrag uw woonhuis of inboedel waard is. U vindt deze waardemeters onder andere op www.independer.nl.

Wat kunnen de gevolgen zijn van onderverzekering?
Als u bent onderverzekerd, krijgt u bij schade slechts een evenredig deel van de werkelijke schade vergoed. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, speelt dit niet alleen bij schades boven het verzekerde bedrag. Als u bent onderverzekerd worden ook kleinere schades (onder het verzekerde bedrag) niet volledig betaald.

Hoe kunt u onderverzekering voorkomen?
Door op de website van Independer.nl de inboedelwaardemeter (of de herbouwwaarde meter voor uw woonhuisverzekering) in te vullen en u op basis daarvan te verzekeren, kunt u het probleem van onderverzekering voorkomen. Aan de hand van deze meters garanderen veel verzekeraars namelijk dat zij bij schade geen beroep op onderverzekering zullen doen.
Op de polis wordt dan een clausule opgenomen dat bij schade de verzekeraar zich niet op onderverzekering zal beroepen. Voor het in stand houden van de garantie tegen onderverzekering is het noodzakelijk dat u om de vijf jaar opnieuw een waardemeter invult.

Kunt u ook onderverzekerd zijn als u een inboedelpolis heeft met een maximaal verzekerd bedrag van € 100.000?
Het kan zijn dat u een inboedelverzekering aanvraagt zonder het gebruik van een inboedelwaardemeter omdat de verzekeraar een vast maximaal verzekerd bedrag hanteert. U bent dan tot het bedrag van € 100.000. – nooit onderverzekerd en krijgt altijd alle schade vergoed.

Independer schreef dit artikel voor de Gooi en Eemlander.

Tweeten 0
Google+ 0

Op zoek naar een woonverzekering? Vergelijk via Independer.nl meer dan 115 opstal- en inboedelverzekeringen. Sluit de beste woonverzekering af die past bij jouw situatie!

3 Reacties op dit artikel
 1. Het is oplichterij als je premie betaald voor bijvoorbeeld 30000euro
  Dan hoor je ook voor 30000 euro uitbetaald te krijgen ,en niet anders .
  Welke advocaat durft dit aan voor de 40% zogenaamd onder verzekerden.

  Piet Lakeman 29 november 2010 om 23:46
 2. De herbouwwaarde van de opstal wordt berekend uit de WOZ waarde, de inhoud van de woning en de oppervlakte van het perceel. De WOZ waarde stond tot 1-1-2012 op € 355.000,-. De waardemeter van Interpolis berekent de herbouwwaarde van de woning op € 288.400,-. De premie wordt nagelang bepaald. Per 1-1-2012 is de WOZ waarde van de woning door de gemeente bepaald op € 301.000,-. Dit als gevolg van de dalende huizenprijzen bij verkoop in de buurt. De Interpolis waardemeter van de opstal komt nu uit op herbouwwaarde van € 267.500,-.
  Terwijl de bouwkosten van huizen stijgen, dus ook de herbouwkosten van de woning bij total loss, daalt in dit geval de herbouwwaarde! Ik heb garantie tegen onderverzekering. Heb ik nu alle jaren teveel premie betaald? Of is de garantie tegen onderverzekering een wassen neus?
  Ik heb het angstige vermoeden, dat de aannemer zeker geen lagere prijs zal berekenen voor herbouw dan 5 jaar geleden. Ik kan goed rekenen, maar hier begrijp ik helemaal niets van.

  Marijn Kuijpers 27 februari 2013 om 16:36
  • Beste Marijn,
   De WOZ-waarde van heeft eigenlijk niets te maken met de herbouwwaarde. De WOZ waarde wordt beinvloed door oa. verkoopprijzen en ook de locatie van de woning en de hoeveelheid grond. Terwijl de herbouwwaarde puur de kosten voor het herbouwen van uw woning is. Tuurlijk is er vaak een relatie tussen die 2, alleen in uw voorbeeld inderdaad niet. Interpolis is de enige verzekeraar voor zover ik weet die de WOZ waarde gebruikt om de herbouwwaarde vast te stellen. Als u een garantie heeft tegen onderverzekering is het inderdaad het risico van de verzekeraar als de herbouwwaarde te laag is. Of u teveel heeft betaalt door deze methode zou u even bij Interpolis moeten informeren.

   Suzan Samson (Independer.nl) 11 maart 2013 om 13:47
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603