Verzekeraars hebben de verhoging van de assurantiebelasting grotendeels doorberekend aan de klant. Dat blijkt uit cijfers van Independer. Sinds 1 januari van dit jaar is de belasting op verzekeringen gestegen van 9,7 procent naar 21 procent.

Een volledige doorberekening van die belastingverhoging betekent een stijging van de premie van 10,3 procent. Bij autoverzekeringen is de premiestijging nog groter dan de belastingverhoging (12,6 procent). Dat kan te maken hebben met de prijzenslag die gaande was op de markt voor autoverzekeringen. De verzekeraars zijn door De Nederlandsche Bank gewaarschuwd dat de premies wel kostendekkend moeten zijn.

Staatskas

Bij andere verzekeringsvormen is de belastingverhoging grotendeels, maar niet geheel, doorberekend. Opstalverzekeringen werden in januari gemiddeld 9 procent duurder, inboedelverzekeringen 6,3 procent en reisverzekeringen 9,2 procent.

De verhoging van de assurantiebelasting is een van de lastenverzwaringen van de regering die de staatskas geld moeten opleveren. Het kabinet verwacht op jaarbasis zo’n 1,2 miljard extra binnen te krijgen door de maatregel.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Altijd perfect gere
10