‘We zijn oververzekerd in een flauwekulpolis’
Deel met een vriend:

‘We zijn oververzekerd in een flauwekulpolis’

Haarlem – Stottertherapie, flaporencorrectie, sterilisatie: Nederlanders zijn massaal verzekerd voor zorg die ze helemaal niet nodig denken te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer: 80 procent van de personen met een aanvullende zorgpolis vond zichzelf oververzekerd.

Steunzolen, kuurreizen, acnébehandelingen en een apparaatje om pijnlijke weeën mee af te remmen. Gerjan van Hekken (31) lacht zich slap om wat hij vergoed krijgt van zijn huidige zorgverzekeraar de Amersfoortse. “Hahaha, ik kan allergeenvrije hoezen kopen. Nou, dat ga ik morgen doen. Nu kan het nog.” Om op serieuze toon te vervolgen dat hij zich nooit heeft gerealiseerd dat hij ‘voor zoveel flauwekul’ is verzekerd. De polis kost hem 200 euro per maand: 100 euro te veel, zo blijkt.

Van Hekken is niet uniek: vergelijkingssite Independer heeft de afgelopen maand duizenden van dit soort gevallen voorbij zien komen, zegt directeur Edmond Hilhorst. De site ondervroeg 15.000 mensen over hun verzekering. Van hem had 84 procent een aanvullende polis bovenop de basiszorgverzekering. Daarvan vond 80 procent zichzelf bij nader inzien oververzekerd.

Ingerold
Veel Nederlanders zijn ‘zonder veel nadenken’ hun huidige polis ingerold, aldus Hilhorst. “Soms nog vanuit het oude ziekenfonds. De meerderheid laat die polis gewoon doorlopen. Terwijl de aanvullende verzekeringen sluipenderwijs duurder en uitgebreider zijn geworden. Als je mensen dit voorhoudt, zeggen ze massaal: Ben ik daartegen allemaal verzekerd? Dat wil ik niet.”

Ook bij Gerjan en zijn vriendin Judith Zegwaart (33) ging het zo. Gerjan liet zich zijn dure polis aansmeren via zijn werkgever en Judith koos na het opheffen van het oude verzekeringsstelsel ‘klakkeloos’ voor het Zilveren Kruis. “Elk jaar kregen we een nieuwe polis, waarvan we dachten: ‘het is goed zo’,” zegt hij.
Wat meespeelde was dat het stel kinderen kreeg: Olivier van inmiddels 2,5 en Emilie, nu tien maanden. “Het leek handig die uitgebreide verzekering te houden. Ik wist niet dat kinderen tegen veel meer zaken standaard verzekerd zijn.”

Door te snoeien in de overbodige dekking, kan flink worden bespaard: volgens Independer zo’n 250 euro per jaar voor een gemiddeld gezin. Bij Gerjan en Judith bleek dat zelfs een veelvoud daarvan te zijn, ontdekten ze de andere vergelijkingssite Verzekeringssite. Zij besparen ruim 100 euro per maand, nu Gerjan zijn verzekring ‘basis optimaal, plus aanvullend optimaal en tandartsverzekering optimaal, plus tandartscompleet’ heeft opgezegd en Judith haar uitgebreide polis bij Zilveren Kruis van 151 euro per maand.

Zulke besparingen lijken aantrekkelijk in crisistijden als deze. Toch zijn er ‘relatief weinig’ echte opzeggers, meldt Independer. Van personen die het bedrijf ondervroeg, besloot slechts 10 procent zijn dekking daadwerkelijk te verlagen of over te stappen.

“Je bent toch bang dat er iets ergs gebeurt zodra je overstapt en je opeens tegen enorme ziektekosten oploopt,” vindt Gerjan. “Anderzijds, ik kom hooguit twee keer per jaar bij de huisarts voor een antibiotica-kuurtje. Dat wordt sowieso vergoed.” Judith twijfelde even of ze geen vergoeding voor lenzen, fysiotherapie en kraamzorg wilde. “Maar die dingen zijn nu allemaal niet aan de orde. Bovendien vermoeden we dat zelf betalen uiteindelijk goedkoper is.” Probleem is onder meer, dat verzekeringen in pakketten verkocht worden, stelt Independer. Wie bijvoorbeeld hecht aan extra dekking voor fysiotherapie, kan automatisch vastzitten aan pruiken of stottertherapie. “Daarom kunnen mensen relatief weinig besparen. Het onderzoek toont wel aan, dat er behoefte is aan meer keuzevrijheid in de pakketten. Nu krijg je bij verzekeraars vaak van alles veel,” stelt onderzoekster Mieke van Os van Independer.

Incontinentieluiers
Verzekeraars VGZ stelt echter dat verzekeraars ‘wel degelijk’ met steeds doelgerichtere pakketten komen. “Dat is een trend. Zelf hebben wij sinds 2009 doelgroeppakketten, voor jongeren, ouderen en gezinnen. Een jongere betaalt niet voor incontinentieluiers, ouderen niet voor beugels,” zegt woordvoerder Dennis Verschuren. “Maar dit kan maar tot op zekere hoogte. Het idee van een verzekering is dat met een grote groep het risico draagt. Als je alle mensen een polis geeft met precies datgene wat ze nodig hebben, wordt de premie onbetaalbaar.”

Verzekerden kunnen tot en met morgen hun verzekering wijzigen.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Algemeen Dagblad

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Wat een Snelle service. Binnen 2 dagen had ik de polis in huis. De communicatie was zeer duidelijk en de gezondheidsverklaring was gemakkelijk in te vullen"

Anoniem uit UTRECHT
2017-08-31, overlijdensrisicoverzekering

"Omdat ik zeer tevreden ben."

Dhr. P.E.T.E.R. Olaf Hartsuijker uit NIJMEGEN
2017-09-08,

"nou dat weet ik niet ik metaal nu 590 euro per maand bij reaal mijn tussen persoon is baggers.bv in duivendrecht die heeft twee jaar geleden gezecht dat ik mach over stapen naar een andere verzekerings maatschapij maar reaal kon geen andere verzekeri"

Dhr. J.A.B. Koter uit RIJSENHOUT
2017-09-20, autoverzekering

"Omdat ik snel en adequaat ben geholpen en direct verzekerd ben."

Anoniem uit OOST WEST EN MIDDELBEERS
2017-09-16, autoverzekering

"voor het eerst gebruikt nu nog ondervinden "

Dhr. Mekken uit ROCKANJE
2017-09-11,

"Zeer duidelijk allemaal"

Anoniem uit HOLLANDSCHEVELD
2017-09-06,

"Eenvoudig en overzichtelijk vergelijken van verschillende aanbieders van verzekeringen."

Anoniem uit BORNE
2017-09-06,

"heel duidelijk en extra dingen "

Dhr. J. vder Beek uit BEVERWIJK
2017-09-14, autoverzekering

"Perfect bedrijf"

Dhr. A.K. Kalicka uit RIJSENHOUT
2017-09-12,

"snel te verzerkering"

Dhr. A. Houri uit 'S-HERTOGENBOSCH
2017-09-19, autoverzekering

"vlot. duidelijk. goede prijs"

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-09-05, reisverzekering

"Geweldige service! Chapeau! "

Dhr. J.A. Bruininkx uit BERGEN OP ZOOM
2017-09-02, autoverzekering

"Ik heb zojuist een verzekering afgesloten. M.a.w. ik heb nog geen echte ervaring met Independer."

Dhr. M.J.H.M. Ter Meulen uit GOUDA
2017-09-14, autoverzekering

"snel , overzichtelijk en makkelijk"

Dhr. van Nieuwenhoven uit ROERMOND
2017-09-02, beste-in-1-pakket

"Duidelijke en makkelijke site!"

Mevr. H.A. Westeneng uit EINDHOVEN
2017-09-04, zorgverzekering