De storm die zaterdag in Nederland woedde, heeft voor ruim 13 miljoen euro aan schade aangericht. Dat blijkt uit een schatting van het Verbond van Verzekeraars. Met name West-Nederland werd zwaar getroffen door de storm, die met windkracht 10 in IJmuiden officieel de boeken ingaat als ‘zwaarste zomerstorm ooit’.

De schatting betreft met name schade aan huizen, inboedel en bedrijfsschade. Maar ook schade aan auto’s vormt een belangrijk onderdeel van de raming.

Voor vakantiegangers is het van belang dat er bij schade aan bijvoorbeeld tenten of caravans een reisverzekering is afgesloten, ook bij vakanties in Nederland. Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars zijn er maandag al 30 procent meer claims binnengekomen bij reisverzekeraars dan gewoonlijk.

Buis stelt verder dat het totale schadebedrag hoger ligt dan de geschatte 13 miljoen euro. De schade aan overheidseigendommen en landbouwschade is namelijk niet in de berekening meegenomen. Tevens heeft de storm er toe geleid dat veel evenementen geannuleerd werden. Ook deze schade is niet meegenomen in de eerste raming van de koepelorganisatie.

De geschatte schade van 13 miljoen euro is volgens Buis niet bijzonder hoog. Ter vergelijking: de herfststorm in oktober 2013 had een prijskaartje van 100 miljoen euro. En de storm ‘Kyrill’ bracht in 2007 maar liefst 170 miljoen euro aan schade met zich mee.

Het Verbond van Verzekeraars komt tot de schatting door te kijken naar de eerste claims die binnenkomen, de hevigheid van de storm en de locatie, in dit geval het westen van Nederland.

Extra schade
Verzekeraars roepen vakantiegangers op om familieleden of omwonenden alvast een kijkje te laten nemen bij hun huis. Ook consumentenwebsite Independer steunt deze oproep: ‘Als de dakpannen van je huis waaien en de boel regent vervolgens in, is dat zonde van de inboedel. De extra schade die dan in je huis wordt aangericht, kun je maar beter voorkomen.’

Ondanks de oproep van de verzekeraars stelt Buis in een reactie dat eventuele extra schade wel zal worden vergoed. ‘Het is vooral voor jezelf vervelend als de inboedel schade oploopt. De verzekeraar zal echter gewoon de dag- of nieuwwaarde van de inboedel vergoeden. Daar hoeven vakantiegangers zich niet ongerust over te maken.’ <

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Super eenvoudig
10