De aardbevingen in Groningen zorgen voor behoorlijk wat schade. Niet alleen aan huizen, maar ook aan inboedels. Bijvoorbeeld doordat kasten met inhoud zijn omgevallen. In 2013 trad de Maas buiten zijn oevers. De wateroverlast die daar het gevolg van was, zorgde ook voor de nodige schade. Deze natuurschades zijn heel vervelend. Je kunt er zelf niets tegen doen, maar zit wel met schade die je vergoed wilt hebben. En krijg je die vergoed door je opstalverzekering of inboedelverzekering?

Schade door overstroming en aardbeving

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade door storm, brand, inbraak of water. Datzelfde geldt voor een woonverzekering (opstalverzekering). Hoewel je wel voor waterschade bent verzekerd, dekken deze verzekeringen niet de schade die het gevolg is van een overstroming. De overheid heeft deze schade toen grotendeels vergoed. Ook schade door een aardbeving krijg je niet van je woonverzekeraar vergoedt. Woon je in Groningen en heb je schade als gevolg van de aardgaswinning? Dan kun je je schade melden bij het Centrum Veilig Wonen.
Goed om te weten dat ook autoverzekeringen schade als gevolg van een aardbeving of overstroming niet vergoeden.

Terrorisme en woonverzekering

Gelukkig hebben we in Nederland nog niet te maken gehad met terroristische aanslagen. Voor schade als gevolg hiervan kon je je tot 2003 niet verzekeren. Maar de aanslagen van 2001 in New York hebben verzekeraars wakker geschud. Daarom wordt sinds 2003 ook deze schade vergoed door verzekeraars.
Voor schade door oorlogen, gewapende conflicten, onlusten, oproer en muiterij zijn risico’s kun je je nog steeds niet verzekeren. Gelukkig is de kans dat we hier in Nederland mee te maken krijgen niet zo groot.

Praat mee4 Reacties op “Aardbevingen, overstromingen, terrorisme: ben je hiervoor verzekerd?”
  1. roos schreef op 

    hallo heeft aarbeving ook kans op overstroming
    ?

    1. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

      Beste Roos,

      Dat is een goede vraag. Ik durf daar niet met zekerheid antwoord op te geven.
      Wellicht dat een aardbeving onder zee een overstroming kan veroorzaken.

  2. Beste Sathumax,

    Helaas is het niet mogelijk om u tegen zulke risico’s te verzekeren. er is geen verzekeraar die de schade van zulke grote rampen kan dragen.

  3. Sathumax schreef op 

    Kan ik me uberhaupt wel verzekeren voor aardbeving of kercentrale ontploffing ? Of bestaan zulke verzekeringen niet?
    Dank

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Prettige website
8