AFM: provisies tachtig procent gangbaar

| Bron: NOS Journaal(2 reacties)

In het nieuws

De NOS meldt vandaag dat provisies van tachtig procent op de verkoop van koopsompolissen eerder regel dan uitzondering zijn. De DSB-Bank is dus zeker niet de enige financiële instelling met dergelijke winsten. Dat blijkt uit een onderzoek van de AFM, de toezichthouder op de financiële markten.

Eind september zei minister Bos van Financiën “niet vrolijk” te worden van de verkooppraktijken van DSB-Bank. Hij noemde provisies van tachtig of negentig procent “totaal idioot”. Nu blijkt dat dergelijke provisies in de markt heel normaal zijn.

Het gaat volgens de AFM om provisies op koopsommen voor overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Gangbaar
Uit het onderzoek van de AFM naar verzekeringen van kredieten en koopsompolissen blijkt dat “het gros van de aan de adviseurs of bemiddelaars betaalde provisies rond de tachtig procent ligt”. Ook bij verzekeringen van hypotheken “loopt de provisie op tot 71 procent van de koopsom. Het gemiddelde ligt rond 42 procent”.

Met een koopsom wordt de verzekering in een keer betaald, in plaats van een jaarlijkse premie. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een huis verzekert de eigenaar zich vaak voor hij risico dat hij overlijdt. Bij een koopsom wordt de premie daarvoor op de hypotheek gestapeld. Volgens de AFM gaat tot 71 procent van die inleg op aan kosten.

Vanaf januari moet de klant geïnformeerd worden over de kosten. De Tweede Kamer dringt aan op strengere maatregelen.

Bron: NOS Journaal

Tweeten 0
Google+ 0

Meer artikelen en meningen over DSB Bank vind je in ons dossier DSB Bank of op ons forum. Of bekijk de belangrijkste vragen over de situatie bij de DSB Bank. Heb je een specifieke vraag over jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met De Nederlandsche Bank via 0800-0201068 (gratis) of kijk op www.dnb.nl.

Hans de Bruin

Over Hans de Bruin

Hans de Bruin is verantwoordelijk voor de online marketing van Independer.nl. Hij houdt zich dagelijks bezig met de promotie van de website op het internet. Hans werkt sinds 2006 bij Independer.nl en is één van de initiatiefnemers van dit weblog. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
  1. Dit was 12 jaar geleden al bekend waarom moet dit nu naar buiten terwijl de hele verzekeringsbranche aan het overschakelen is naar openheid van provisies. Dit was ook al veel eerder bekend bij de AFM en toch is er niets aangedaan. Sterker nog na jaren zo te hebben gewerkt werd er zelfs een bankvergunning gegeven door de Nederlandse Bank. Onbegrijpelijk!

    Mark 15 oktober 2009 om 15:23
  2. Als in de praktijk 80 procent provisie heel normaal is, dan moet aan het programma RADAR eens duidelijk verteld worden, dat het niet aangaat om dan alleen de DSB-Bank in je uitzendingen aan de schandpaal te nagelen. Verder dient Wouter Bos te bedenken, dat de DSB-Bank wel degelijk door de crisis in de problemen is gekomen. Hij moest nl. tegen hoge rente geld van individuele spaarders aantrekken, omdat de banken het niet wilden lenen door eigen krapte. Als Wouter in het programma van Pauw en Witteman geen namen wil noemen van instellingen die ook hoge provisies vragen, dan gaat het er op lijken dat de DDB-bank bewust kapot moest. De Grote banken moeten immers uit de wind gehouden worden. Iedereen die naar het programma
    Kassa van Zaterdag 17 oktober heeft gekeken weet nu ook dat oa. Florius en Moneyou zich nog steeds aan redelijk hoge provisies schuldig maken.

    Hans 19 oktober 2009 om 15:46
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.

Sinds oktober 2011 bieden wij geen vergelijkingen voor garantiekoopsommen, direct ingaande lijfrentes, gouden handdrukken en banksparen meer aan. Je kunt deze producten niet meer via ons afsluiten. Daarom is het helaas niet meer mogelijk op deze artikelen te reageren.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603