Auto-ongeluk door smartphonegebruik: ben je verzekerd?

| Door: (nog geen reacties)

In het nieuws

De smartphone is steeds vaker de oorzaak van een auto-ongeluk. Dat blijkt uit groot onderzoek van de technische universiteit in Virginia. Zes procent van de auto-ongevallen wordt veroorzaakt door het gebruiken van je telefoon achter het stuur. Heeft zo’n situatie gevolgen voor de dekking van je autoverzekering?

Bijna alle ongelukken door onoplettendheid

Het onderzoek werd uitgevoerd door in ruim 3.500 auto’s een camera en sensoren te plaatsen, waarmee het gedrag van de bestuurder in de gaten werd gehouden. In drie jaar tijd gebeurden 900 ongelukken. Bijna alle ongelukken werden veroorzaakt doordat de bestuurder was afgeleid. Factoren van buitenaf, zoals slechte weersomstandigheden, slechte wegen of technische problemen met de auto, zijn veel minder vaak de oorzaak.

SWOV noemt onderzoek belangrijk

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) noemt het onderzoek erg belangrijk. Wel vindt de stichting dat het niet met de situatie in Nederland te vergelijken is, omdat hier meer fietsers zijn.

De SWOV is zelf ook betrokken bij een groot Europees onderzoek naar de oorzaak van verkeersongelukken. Hierbij wordt ook een groot aantal vrachtwagens, personenauto’s en motoren gevolgd. In de zomer van 2017 zijn de resultaten bekend.

Geen gevolgen voor dekking autoverzekering

Veroorzaak je een ongeluk doordat je bezig was met je smartphone, of ben je betrokken geweest bij een aanrijding doordat iemand anders door zijn of haar telefoon was afgeleid? Dan heeft dat geen verdere gevolgen voor de dekking van je autoverzekering. Het is voor verzekeraars namelijk niet of nauwelijks aan te tonen dat het ongeluk door smartphonegebruik is veroorzaakt.

De eventuele schade wordt dus gewoon vergoed, maar wees natuurlijk wel verstandig en gebruik je telefoon niet tijdens het autorijden.

20160225-smartphone-verkeer-autoverzekering

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 1
Ferdy Cornelissen

Over Ferdy Cornelissen

Ferdy is online marketeer en schrijft over onze verzekeringsproducten. Hij zorgt ervoor dat ingewikkelde verzekeringstaal begrijpelijk en eenvoudig leesbaar is. Hij doet dit op onze website, maar ook daarbuiten en houdt ook contact met journalisten en vakgenoten. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603