Banken moeten meer tijd geven voor verlengen hypotheek

| Door: (nog geen reacties)

In het nieuws

Minister Jan Kees de Jager heeft vorige week een voorstel gedaan om het afsluiten en verlengen van hypotheken gemakkelijker te maken. Dit zou volgens de Minister al per 1 januari 2013 in moeten gaan.

Verlengingsvoorstel hypotheken

Het voorstel voor het verlengen van je hypotheek als je rentevaste periode afloopt, komt vaak veel te laat. Vaak sturen banken je dit een maand van te voren. Dit is een erg korte periode als je een andere hypotheek wilt afsluiten om bijvoorbeeld voordeliger uit te zijn. Veel consumenten zijn daarom verplicht om hun (dure) hypotheek bij hun huidige bank te verlengen.

Minister de Jager wil het voor de banken verplicht maken om 3 maanden van te voren het voorstel aan hun klant te versturen. Zo heb je voldoende tijd om compleet hypotheekadvies in te winnen en je keuze voor een geldverstrekker te maken.

Duurdere rente voor bestaande klanten

Sommige banken geven je een hogere rente bij het verlengen van je rentevaste periode. Dit komt omdat je bij het afsluiten van je hypotheek een korting hebt gekregen. Dit heet een tweesporig rentebeleid. Veel banken hebben dit de afgelopen jaren aangepast, maar er zijn nog banken die het tweesporig rentebeleid aanhouden. Ook hier wil Minister de Jager iets aan doen en het tweesporig rentebeleid verbieden per 1 januari 2012.

Hypotheekrentes transparanter

Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd worden banken per 1 januari 2013 ook verplicht om hun rentetarieven op hun website te communiceren. Zo kan je als je op zoek bent naar een hypotheek, van iedere bank zien wat de actuele hypotheekrente is.
Heeft een bank de mogelijkheid om je hypotheekrente variabel af te sluiten? Dan moet de bank je duidelijk uitleggen hoe het variabele tarief is opgebouwd.

Al deze maatregelen moeten nog wel worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Lees meer over: hypotheek

Tweeten 0
Google+ 0

Ben je benieuwd of jouw hypotheekadviseur je een goed en volledig advies heeft gegeven? Vul onze online vragenlijst in en ontvang direct een gratis adviesrapport.

Marga Lankreijer-Kos

Over Marga Lankreijer-Kos

Marga houdt zich binnen Independer.nl al ruim 5 jaar bezig met de producten Hypotheken en Lenen. Zij is onder andere verantwoordelijk voor de vergelijkingen en informatie op de website en weblog, onderzoeken op het gebied van hypotheken, hypotheekadviseurs en lenen. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603