Bekendmaken afschrijvingslijsten woon- en reisverzekeraars maakt vergelijken eerlijker

| Door: (nog geen reacties)

Bekendmaken afschrijvingslijsten woon- en reisverzekeraars maakt vergelijken eerlijkerIn het nieuws

Alles wat je koopt, wordt na verloop van tijd minder waard. En daar houden verzekeraars rekening mee. Is bijvoorbeeld je vijf jaar oude camera gestolen? Dan krijg je hiervoor niet meer de aankoopprijs vergoed. Wat je wél vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar. Meerdere partijen hebben daarom verzekeraars opgeroepen om openbaar te maken hoe snel spullen worden afgeschreven. Independer legt uit waarom dit zo belangrijk is.

Grote verschillen tussen verzekeraars

Dat je spullen minder waard worden klinkt logisch. Hoe snel iets in waarde afneemt, bepaalt de verzekeraar in een afschrijvingslijst. Daarin staat bijvoorbeeld dat een smartphone in vier jaar wordt afgeschreven. Bij verlies na twee jaar krijg je er dus nog maar de helft voor terug.

Vroeger was de afschrijvingslijst bij iedere verzekeraar hetzelfde. Omdat de overheid verzekeraars meer wil laten concurreren, mag dit niet meer. Het resultaat hiervan is dat er grote onderlinge verschillen zijn. Maar die zijn niet openbaar. En wist je dat er ook verschillen in afschrijving zijn tussen de reisverzekering en de inboedelverzekering van dezelfde verzekeraar? Dat zie je in de voorbeelden hieronder.

Twee voorbeelden

 

REISVERZEKERING Afschrijving Bijzonderheid Vergoeding
Verzekeraar A 10% per jaar 455 euro
Verzekeraar B 20% per jaar 260 euro

 

INBOEDELVERZEKERING Afschrijving Bijzonderheid Vergoeding
Verzekeraar A 10% per jaar Afschrijving minder dan 60%?
Dan vergoeding nieuwwaarde
455 euro
Verzekeraar B 20% per jaar Afschrijving minder dan 60%?
Dan vergoeding nieuwwaarde
260 euro

 

Maak afschrijvingslijsten openbaar

De termijn waarin spullen worden afgeschreven heeft veel invloed op je vergoeding bij schade. Omdat deze gegevens niet openbaar zijn, kun je ze niet laten meewegen bij het afsluiten van een verzekering.

Een aantal grote verzekeraars heeft de lijsten inmiddels wel openbaar gemaakt of gaat dit doen. Independer steunt deze ontwikkeling van harte. Natuurlijk hopen we dat de rest snel volgt. Waar nodig geven we ze nog een zetje in de rug. Belangrijke vervolgstap voor Independer is om deze verschillen ook te laten zien in onze vergelijking.

Lees meer over: reisverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Suzan Samson

Over Suzan Samson

Suzan is als manager woonverzekering verantwoordelijk voor alles rondom opstal- en inboedelverzekeringen maar ook de bijbehorende verzekeringen zoals aansprakelijkheid- en rechtsbijstandverzekeringen. Ze zorgt naast eenvoudige en goede vergelijkingen ook voor verzekeringen tegen een scherpe prijs die je makkelijk en snel kunt afsluiten. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603