Belangrijkste gevolgen nieuw begrotingsakkoord bij aankoop huis

| Door: (4 reacties)

Belangrijkste gevolgen nieuw begrotingsakkoord bij aankoop huisIn het nieuws

Gisteren is er in Den Haag een overeenkomst bereikt over de begroting voor 2013. Er komen veel plannen aan om het begrotingstekort terug te brengen. Eén van deze plannen is het verbeteren van de woningmarkt. Wij leggen je de belangrijkste besluiten uit.

Overdrachtsbelasting blijft voorlopig 2%
Als je een woning koopt of (voor een gedeelte) eigenaar wordt van een woning dan moet je eenmalig overdrachtsbelasting betalen. Deze belasting is een percentage van het bedrag dat je voor de woning moet betalen. Tot 1 juli 2012 was het percentage van de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd van 6% naar 2%. De Tweede Kamer heeft besloten om deze verlaging in 2013 te verlengen. Ook in de periode van 1 juli 2012 tot 31 december 2012 kun je profiteren van een overdrachtsbelasting van 2%.

Hypotheekrente aftrek deels niet meer mogelijk
De hypotheekrente aftrek is al een aantal jaar onderwerp van discussie. In het begrotingsakkoord is hier nu een beslissing over gemaakt. Vanaf januari 2013 kun je de rente voor je nieuwe hypotheek niet meer volledig aftrekken van je inkomen. Koop je na 2013 een huis of verhoog je je hypotheek? Houd er dan rekening mee dat de maandlast voor je hypotheek hoger wordt. Voor bestaande hypotheken verandert er niets.

Plannen om een huis te kopen?
Het voordeel van de verlaagde overdrachtsbelasting kan erg gunstig zijn. Voor een huis van € 250.000,- scheelt dit je bijvoorbeeld al € 10.000,-. Maar wil je in 2013 een huis kopen? Houd er dan bij het samenstellen van je hypotheek wel rekening mee dat je beperkt belastingvoordeel hebt.

Wil je weten wat deze besluiten voor jou betekenen? Neem dan contact op met de beste hypotheekadviseur in je buurt.

Lees meer over: hypotheek

Tweeten 0
Google+ 0

Ben je benieuwd of jouw hypotheekadviseur je een goed en volledig advies heeft gegeven? Vul onze online vragenlijst in en ontvang direct een gratis adviesrapport.

Marga Lankreijer-Kos

Over Marga Lankreijer-Kos

Marga houdt zich binnen Independer.nl al ruim 5 jaar bezig met de producten Hypotheken en Lenen. Zij is onder andere verantwoordelijk voor de vergelijkingen en informatie op de website en weblog, onderzoeken op het gebied van hypotheken, hypotheekadviseurs en lenen. Lees verder

4 Reacties op dit artikel
 1. Hallo,

  Een gedeelte van onze hypotheek loopt over een aantal jaar af. Nu moeten wij daarvoor een nieuwe afspraken omtrent de rente maken met de bank.
  Indien wij dan niet acoord gaan met het voorstel van de bank, gaan we toch even bij een andere bank kijken.
  Alleen als je overgaat naar een andere bank, betekend dit dan dat je een nieuwe hypotheek aangaat en daardoor geen renteaftrek meer hebt?

  Groet

  Jelle van der schaaf 28 april 2012 om 10:46
  • Zeker een goede vraag, Jelle. Ik heb de afgelopen dagen hierover op internet gezocht maar hierover wordt nergens gesproken. Als je na je rentevaste periode met je spaarhypotheek zou willen overstappen en je zou dan verplicht een annuïteitenhypotheek moeten nemen, betekent dit dat je altijd per maand duurder uit bent.
   M.a.w. je zit vastgeroest bij je huidige bank en deze kan na de rentevaste periode makkelijk een hogere rente gaan vragen.

   Michel Vogel 28 april 2012 om 11:07
   • Beste Jelle, Michel,

    Meestal bij dit soort aanpassingen blijft voor het bedrag dat je voor 2013 hebt afgesloten dezelfde regelgeving gelden. Dus als je de hypotheek oversluit, kan je het bedrag van je oude hypotheek gewoon uit een aflossingsvrij / spaarhypotheek laten bestaan.

    Maar inderdaad, de gedetailleerde uitwerking van de plannen, maar ook de ervaringen in de praktijk zijn nog niet bekend. Hier moeten we nog even op wachten.

    Marga Lankreijer-Kos (Independer.nl) 29 april 2012 om 13:45
  • Dag Jelle, los van de vele vragen, die nog open staan en de invloed van de verkiezingen op de voorgestelde plannen, ga ik er gezien de ervaringen uit het verleden vooralsnog vanuit dat bestaande situaties worden eerbiedigd, zoals Marga aangeeft. Zo is bijvoorbeeld bepaald bij de introductie van de nieuwe Gedragscode per 01/08/2011 dat het aflossingsvrije leningdeel niet groter mag zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning. Voor hypotheken gesloten vóór 01/08/2011 is echter een eerbiedigende werking voor het bestaande bedrag aan aflossingsvrije hypotheek, ook indien dit meer is dan 50% van de marktwaarde. Ook bij oversluiten ná 01/08/2011 blijft dit van kracht.
   Kleine aantekening: garanties uit het verleden……..

   Gerry Huiberts 29 april 2012 om 15:04
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603