Dat is pech, praatpaal weg

| Door: (nog geen reacties)

In het nieuws

Na ruim 50 jaar trouwe dienst verdwijnt de praatpaal van de Nederlandse snelwegen. Op zaterdag 1 juli gaat de stekker definitief uit alle 3.300 praatpalen langs de snelweg. Ons massale mobiele telefoongebruik maakt de praatpaal overbodig.

De eerste en de laatste praatpaal

In 1970 plaatste Rijkswaterstaat de eerste praatpaal langs de Rijksweg 28. Door de snelle groei van het aantal snelwegen in Nederland kwamen er steeds meer praatpalen bij. Zeven jaar later telde Nederland al 1.500 praatpalen. Dit aantal groeide tot 3.500 praatpalen in de jaren ‘90, toen de gele paal maar liefst 100.000 keer per jaar gebruikt werd voor het melden van pech. Na die tijd groeide het mobiele telefoongebruik en werd de praatpaal minder populair. De laatste praatpalen werden in de berm geplaatst, tot de minister in 2014 besloot te stoppen met de palen.

Mobiel bellen na schade is veiliger

Het afscheid van de praatpaal komt niet als een verrassing: steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon als ze met pech langs de weg staan. Bovendien vindt Rijkswaterstaat het veiliger dat je bij pech direct achter de vangrail gaat staan, in plaats van dat je langs de snelweg naar een praatpaal loopt.

Tweede leven

De praatpalen worden in het weekend van 1 juli allemaal voorzien van een hoes, zodat duidelijk is dat je er geen gebruik meer van kunt maken. Daarna worden ze stuk voor stuk verwijderd. Maar de palen worden niet zomaar afgedankt. Een aantal palen krijgt een nieuwe bestemming in verkeer- of telecommusea. Ecoleon, een bedrijf dat zich inzet voor verduurzaming van de openbare ruimte, geeft de praatpalen een nieuw leven als laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen, informatiepalen en palen waar je water uit kunt tappen.

Pech en geen praatpaal?

Sta je stil langs de kant van de weg? Neem dan contact op met de pechhulpdienst waarbij je aangesloten bent. Als je verzekerd bent via de Independer pechhulp kun je hiervoor bellen met 071- 364 13 51. Je kunt ons 24 uur per dag en 7 dagen per week bereiken.

Tip: sla dit nummer op in je telefoon. Zo hoef je nooit lang te zoeken als je pech hebt.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603