Eigen betalingen in de zorg in 5 jaar flink toegenomen

| Door: (nog geen reacties)

Eigen betalingen in de zorg in 5 jaar flink toegenomenIn het nieuws

Nederlanders zijn steeds meer geld kwijt aan zorg. In 2015 betaalden volwassenen gemiddeld 711 euro uit eigen zak voor zorg die ze nodig hadden. In totaal betaalden huishoudens 9,7 miljard euro aan zorg en welzijn zelf. Dat is 11% van de totale uitgaven aan zorg in 2015. In dit bedrag is verrekend het betaalde eigen risico, de eigen bijdragen en andere zorgkosten die niet worden vergoed.

80% meer zelf betaald

Het bedrag dat consumenten uitgaven in 2015 lag 80% hoger dan in 2000. Dit grote verschil wordt vooral veroorzaakt door de invoering van het eigen risico in 2008 en de eigen bijdragen voor langdurige zorg. Bij de invoering van het eigen risico bedroeg dit nog 150 euro. Dit bedrag is vrijwel elk jaar in stappen verhoogd naar 385 euro (2017). Het bedrag dat mensen uitgaven aan bijvoorbeeld medicijnen bij de drogist of kosten voor de tandarts, bleef tussen 2000 en 2015 min of meer gelijk (rond 300 euro per jaar).

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Joris Kerkhof

Over Joris Kerkhof

Joris is als Category manager Zorgverzekeringen verantwoordelijk voor onze vergelijking van je zorgverzekering. Op basis van de wensen van consumenten probeert hij samen met verzekeraars de zorgverzekeringen te verbeteren. Daarnaast houdt hij je regelmatig op de hoogte van het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603