Fysiotherapie misschien in basisverzekering

| Door: (nog geen reacties)

Fysiotherapie misschien in basisverzekeringIn het nieuws

Fysiotherapie komt misschien deels in de basisverzekering. Het gaat dan vooral om fysiotherapie voor mensen met een chronische aandoening. Zorginstituut Nederland heeft de mogelijkheden onderzocht. En op 14 februari 2017 heeft minister Schippers hier positief op gereageerd. Wij leggen je graag uit hoe het nu geregeld is, en wat er mogelijk gaat veranderen.

Eerste 20 behandelingen niet vergoed

Fysiotherapie krijg je in principe alleen vergoed als je een aanvullende zorgverzekering hebt. Maar heb je een chronische aandoening die op de lijst Borst staat? Dan krijg je vanaf de 21e behandeling fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Afhankelijk van je aandoening heb je hier een bepaalde tijd recht op. Deze behandelingen gaan wel ten koste van je eigen risico.

Negatieve gevolgen van huidige regels

Chronische patiënten krijgen de eerste 20 behandelingen niet uit de basisverzekering vergoed. En dit blijkt negatieve gevolgen te hebben:

  • Mensen worden langer behandeld door de fysiotherapeut.
  • Mensen kiezen eerder voor een medische ingreep die wel vergoed wordt.
  • Op tijd ingrijpen om erger te voorkomen wordt ontmoedigd.

Deze gevolgen lijken geen bijdrage te leveren aan de doelstelling om zinnige zorg in te zetten voor patiënten. En het maakt de zorg onnodig extra duur.

Uitkomsten van het onderzoek

Zorginstituut Nederland wil daarom fysiotherapie gelijkstellen aan bijvoorbeeld een operatie. Deze moet medisch noodzakelijk zijn en voldoen aan de stand van de wetenschap en de praktijk. Ook voor fysiotherapie word dan duidelijk omschreven waarop je recht hebt qua zorg en vergoeding . Net als bij alle andere zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed. Maar eerst wordt de haalbaarheid van het advies onderzocht. Minister Schippers heeft het Zorginstituut Nederland gevraagd om voor de zomer met een vervolg te komen.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Joris Kerkhof

Over Joris Kerkhof

Joris is als Category manager Zorgverzekeringen verantwoordelijk voor onze vergelijking van je zorgverzekering. Op basis van de wensen van consumenten probeert hij samen met verzekeraars de zorgverzekeringen te verbeteren. Daarnaast houdt hij je regelmatig op de hoogte van het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603