Informatieverstrekking en duidelijkheid over bijbetalingen zijn verbeterpunten voor zorgverzekeraars

| Door: (nog geen reacties)

Informatieverstrekking en duidelijkheid over bijbetalingen zijn verbeterpunten voor zorgverzekeraarsIn het nieuws

In 2012 zijn 16,7 miljoen basisverzekeringen en 14,7 miljoen aanvullende verzekeringen afgesloten. Nederlanders zijn in het algemeen tevreden over hun zorgverzekeraar. Wel mogen zorgverzekeraars zichzelf verbeteren in de manier waarop ze informatie geven en moeten ze duidelijk zijn over wat er precies moet worden (bij)betaald. Dit blijkt uit een onderzoek van De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa houdt toezicht op de zorgmarkt in Nederland. Wij hebben een aantal belangrijke uitkomsten van dit onderzoek voor je op een rijtje gezet.

Zorgverzekeraar moeten duidelijk zijn over contracten met zorgaanbieders

Uit het onderzoek van De Nederlandse Zorgautoriteit blijkt ook dat het steeds belangrijker wordt om goed na te kijken met welke zorgaanbieders jouw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Anders loop je de kans dat je een behandeling door bijvoorbeeld een fysiotherapeut zelf moet betalen. Verzekeraars moeten duidelijk op hun website laten zien met welke zorgaanbieders zij een contract hebben afgesloten. Ook moet het duidelijk zijn wat je moet bijbetalen als je toch naar een zorgaanbieder wilt gaan waar geen contract mee is.

Overstappen loont

Elk jaar stappen er weer meer mensen over. Per 1 januari 2012 is 6,0% van de verzekerden (ca. 1 miljoen in aantal) overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Het is ook duidelijk geworden dat vergelijken en overstappen echt de moeite waard kan zijn. In 2012 hebben verzekerden gezamenlijk bijna € 40 miljoen aan premie bespaard door over te stappen naar een andere polis en/of zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekering wordt minder afgesloten

Het aantal mensen dat een aanvullende verzekering afsluit, daalt de afgelopen jaar steeds een beetje. In 2012 is 88% van de verzekerden ook aanvullend verzekerd. Veel mensen denken dat ze niet geaccepteerd worden voor een aanvullende verzekering als ze niet gezond zijn of een slecht gebit hebben. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Voor veel aanvullende verzekeringen word je vrijwel direct geaccepteerd, zonder dat hier voorwaarden aan zitten.

Steeds meer mensen verzekeren zich collectief

Een collectieve verzekering is een verzekering die je af kan sluiten via je werkgever of patiëntenvereniging, bijvoorbeeld Vereniging Nederland-Davos, of bijvoorbeeld via Independer.nl. Omdat je dan met veel mensen tegelijk een verzekering afsluit, krijg je een collectieve korting. De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen zich collectief verzekerd, elk jaar groeit dit aantal met gemiddeld 2%. In 2012 is ruim 67% van de mensen collectief verzekerd.

Minder onverzekerde mensen

Het aantal onverzekerde mensen is enorm gedaald, per 31 december 2011 waren er 57.965 mensen onverzekerd. Reden van deze daling is dat het College voor Zorgverzekeringen acties onderneemt om er voor te zorgen dat er minder mensen onverzekerd zijn. Helaas hebben wel veel meer mensen een betalingsachterstand van minstens zes maanden, dit aantal is gestegen van 267.512 in 2011, tot 304.748 in 2012.

Lees alle uitkomsten van het marktonderzoek van De Nederlandse Zorgautoriteit.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Sharon Gerritsen

Over Sharon Gerritsen

Sharon is als E-Commerce Manager o.a. verantwoordelijk voor onze vergelijking van je reis-, woon-, en zorgverzekering, onderzoeken en de website voor deze vergelijkingen. Inmiddels werkt Sharon ruim 11 jaar bij Independer.nl. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.609
603