Internetbank BIGBANK uit Estland actief in Nederland

| Door: (3 reacties)

In het nieuws

Op dit moment is BIGBANK uit Estland in het nieuws. BIGBANK  biedt termijndeposito’s aan via internet in Nederland. BIGBANK is relatief klein, en probeert nu klanten in Nederland aan te trekken. In Duitsland is de bank al sinds augustus 2009 actief, en heeft daar vijfduizend klanten. Inmiddels heeft de bank dertig kantoren in vijf Europese landen, waarvan de bulk nog steeds in de Baltische Staten. In totaal werken er 538 mensen.

Let op: Ests Garantiestelsel

De spaartegoeden vallen niet onder het Nederlandse Garantiestelsel, maar onder het Estse Garantiestelsel. Omdat Estland onder de EU valt is de garantieregeling wel EU-conform, waardoor alle spaartegoeden tot €100.000 gegarandeerd zijn. Wees hier dus alert op als je bij deze bank je spaargeld neerzet. Ook De Nederlandsche Bank benadrukt in hun reactie dat consumenten zelf moeten afwegen of ze in zee willen gaan met een bank die wel op de Nederlandse markt actief mag zijn, maar niet onder het Nederlandse toezicht valt.

BIGBANK niet nieuw

Het lijkt nu in de berichtgeving in de media of BIGBANK nieuw is op de Nederlandse markt, maar dat is niet zo. BIGBANK is hier al langer actief en al enkele maanden in onze vergelijking bij spaarrekeningen terug te vinden. Sommige media noemen de IJslandse bank Icesave als vergelijking, maar een woordvoerder van BIGBANK geeft aan dat dit niet vergelijkbaar is. “Het hoge bufferkapitaal van 26,6%, het feit dat de bank veel kleiner is en behoudender in het bedrijfsmodel maken daarin veel verschil.”

Vergelijk de rentes van BIGBANK met de rentes van Nederlandse banken

Lees meer over: sparen

Tweeten 0
Google+ 0

Independer.nl helpt je om gemakkelijk op de hoogte te blijven van de beste spaarrekeningen met de hoogste rentes. Meld je je aan voor de gratis Rentealert dan sturen we je een bericht als er een hogere spaarrente beschikbaar is.

Chris Oosterling

Over Chris Oosterling

Chris heeft ruim 8 jaar voor de afdeling hypotheken, sparen en lenen gewerkt. Sinds kort is Chris overgestapt naar de afdeling autoverzekeringen van Independer.nl. Hier werkt hij o.a. aan de commerciële samenwerking met banken en verzekeraars en de juistheid van de gegevens die op de website staan. Lees verder

3 Reacties op dit artikel
 1. Ik kom er toch niet helemaal uit. Deze bank valt wel onder een garantiestelsel, maar Nederland oefent daar geen controle op uit. Betekent een deposito bij deze bank, voor een Nederlandse spaarder nu wel of geen risico, dus, bij faillissement van de bank, is het uitkeren van mijn zuur verdiende centje nou wel of niet zeker, volgens U?
  Graag zou ik van U nadere opheldering hierover.
  vr, gr. B.N.J. Heuer

  ben heuer 26 juli 2012 om 15:09
 2. Beste meneer Heuer,

  Estland valt onder de EU, en de garantieregeling is daarom EU-conform. Uw spaartegoed is dan ook tot 100.000 gegarandeerd. Bigbank staat echter niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank, waardoor u uw geld in het geval van een faillissement zelf zou moeten claimen wat veel papierwerk en bijkomende kosten kan betekenen. Kijkt u anders ook eens op de website van het Estse Garantiefonds: http://www.tf.ee. Ik hoop dat een en ander iets duidelijker is zo.

  Vriendelijke groet,
  Saskia Schravemade

  Saskia Schravemade (Independer.nl) 26 juli 2012 om 16:18
  • Is er iets bekend over hoe reëel het risico is van een eventueel faillissement, en is Estland in staat om de garantie gestand te doen? Als ex-Icesave klant probeer ik hier extra alert op te zijn. Het was voor mij een grote zorg toen bleek dat IJsland in eerste instantie niet bereid bleek om de garantie ook werkelijk uit te betalen.
   Overigens heeft de Nederlandsche bank toen wel het papierwerk voor de Icesave-klanten gedaan door de garantiebedragen voor hen te claimen. Toen (jaren) later bleek dat er ook nog achterstallige rente kon worden geclaimd, heb ik dat wel zelf moeten doen. Het papierwerk viel mee, en de claim is ook gehonoreerd. Groot ongemak was achteraf gezien vooral dat je gedurende de claim-procedure (een paar maanden) niet over je kapitaal kunt beschikken. Ik had net een auto besteld, en heb die toen op een andere manier moeten financieren.

   Luuk Sikkema 6 januari 2013 om 19:42
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603