Meer aandacht nodig voor endometriose

| Door: (2 reacties)

Meer aandacht nodig voor endometrioseIn het nieuws

Op 24 januari 2017 wordt er een petitie aangeboden in de Tweede Kamer waarin meer aandacht gevraagd wordt voor endometriose. Er is namelijk nog veel onbekend over deze chronische ziekte.

 Wat is endometriose?

Endometriose is een aandoening waar alleen vrouwen last van kunnen krijgen. De aandoening levert vervelende klachten op zoals pijn bij de ontlasting en verminderde vruchtbaarheid. Deze klachten komen door weefsel dat zich buiten de baarmoederholte bevindt. Dit weefsel zit op het buikvlies of andere organen in de onderbuik en zorgt voor een chronische ontsteking en dus voor veel pijn. De oorzaak is helaas niet bekend,. Maar het is zeer waarschijnlijk dat vrouwen waarbij een eerstegraads familielid endometriose heeft, een groter risico lopen.

Behandeling endometriose

Heb je klachten? Ga dan op tijd naar de huisarts of gynaecoloog. Die kan dan kijken of een behandeling nodig is. Vaak schrijft de arts je medicijnen voor die helpen tegen de pijn. In sommige gevallen word je doorverwezen voor een operatie. De basisverzekering vergoedt de operatie wel, maar niet altijd de medicijnen. Soms vallen de medicijnen namelijk onder anticonceptie en hiervoor heb je vanaf je 21e een aanvullende verzekering voor nodig.

Alternatieve therapie niet standaard vergoed

Sommige vrouwen met endometriose hebben veel baat bij alternatieve geneeswijzen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur, hypnotherapie of Chinese geneeskunde. Deze zorg wordt nooit uit de basisverzekering vergoed. Je kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. De alternatieve genezer moet dan wel aangesloten zijn bij een door je verzekeraar goedgekeurde beroepsvereniging.

Meer aandacht nodig

Op dit moment is er nog weinig aandacht in Nederland voor endometriose. Op 24 januari 2017 bieden twee initiatiefnemers (Gerlise Tesseling en Dina-Perl Marciano) daarom een petitie aan bij de Tweede Kamer waarin wordt gevraagd om meer aandacht voor en meer onderzoek naar deze ziekte. Meer weten over deze petitie?

*Update 25 januari 2017: naar aanleiding van aanvullende informatie is bovenstaand bericht ge-update.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Bas Knopperts

Over Bas Knopperts

Bas zorgt ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt afsluiten door zijn contact met de verzekeraars van zorg-, woon- en reisverzekeringen. Over deze producten schrijft hij regelmatig blogs om jou op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
  1. De petitie wordt niet door de Endometriose Stichting in de Tweede Kamer ingediend, maar door twee endovrouwen die het initiatief hebben genomen, namelijk Gerlise Teseling en Dina-Perla de Winter. Feiten checken.

    Anoniem 18 januari 2017 om 13:28
  2. Beste anoniem,
    Bedankt voor je berichtje. We hebben inmiddels met verschillende bronnen contact gehad en het bericht aangepast.

    Annemarie Wolbers (Independer.nl) 25 januari 2017 om 12:59
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.609
603