Minister Schippers positief over uitbreiding basispakket

| Door: (14 reacties)

Minister Schippers positief over uitbreiding basispakketIn het nieuws

Eerder schreven we dat de operatieve borstprothese, bovenooglidcorrectie en besnijdenis mogelijk per 1 januari 2017 terugkomen in het basispakket. Voordat dit definitief zou worden, moest er eerst onderzoek gedaan worden. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek heeft minister Schippers inmiddels de Tweede kamer geadviseerd deze behandelingen inderdaad op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

Positief onderzoek op vier punten

Het Zorginstituut heeft onderzoek naar de behandelingen gedaan. Hierbij is rekening gehouden met vier punten. Deze vier punten zijn:

 • Is het noodzakelijk deze vergoedingen toe te voegen?
 • Wat is de effectiviteit van de behandeling?
 • Wegen de kosten op tegen de voordelen?
 • Zijn de behandelingen goed uit te voeren?

Alle drie de behandelingen hebben op alle punten positief gescoord. Minister Schippers heeft de Tweede Kamer nu geadviseerd de behandelingen per 1 januari 2017 op te nemen in de basisverzekering. Daarbij zijn onderstaande voorwaarden meegenomen.

Alleen vergoeding bij volledig ontbreken borstvorming

De vergoeding geldt alleen wanneer er bij vrouwen er geen enkele vorm van borstgroei is. Het Zorginstituut geeft aan dat het volledig ontbreken van borstvorming een ernstige misvorming is. Voordat je in aanmerking komt voor een vergoeding, moet je toestemming vragen bij de zorgverzekeraar. Die bepaalt op basis van een vragenlijst die de behandelend arts invult, of de operatie vergoed wordt. De kosten bedragen zo’n € 3.410,- per fase. Per behandeling zijn er twee fases nodig. Als je dit zelf moet betalen ben je dus ongeveer € 6.820,- kwijt

Hetzelfde advies geeft het instituut bij man-vrouw transgenders. Epilatie van beharing in gezicht en hals vallen al onder de basisverzekering. Dat geldt ook voor verkleining van de adamsappel. Het voorstel is nu om hier de borstprothese aan toe te voegen. Het gaat waarschijnlijk wel om een hele kleine groep. Vaak is er namelijk al een beetje borstvorming aanwezig door hormoontherapie.

Bovenooglidcorrectie sneller vergoed

Heb je verlamde of verslapte bovenoogleden en laat je dit corrigeren? Dan vergoedt je basisverzekering dit alleen als de verlamming/verslapping het gevolg is van een aangeboren afwijking. Of als het om een chronische aandoening gaat die er al sinds de geboorte is. Je krijgt geen vergoeding als de verlamming of verslapping gedurende je leven is ontstaan. Maar wat het Zorginstituut betreft is dat per 1 januari 2017 wel het geval.

Om de behandeling vergoed te krijgen, moet het ooglid minimaal een millimeter over het centrum van de pupil hangen. De kosten die je op dit moment nog zelf betaalt voor de behandeling, liggen tussen de € 925,- en € 1.280,-.

Ook vergoeding medisch noodzakelijke besnijdenis

Op dit moment vergoedt je basisverzekering een besnijdenis nooit. Ook niet als dit om religieuze of culturele redenen is of als de besnijdenis medisch noodzakelijk is. De kosten hiervan liggen rond de € 930,-. De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Patiëntenfederatie NPCF vinden dat besnijdenis met medische noodzaak terug moet naar de basisverzekering. De uroloog bepaalt dan of de behandeling medisch noodzakelijk is. Ook voor het toevoegen van deze behandeling heeft het Zorginstituut een positief advies gegeven.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Bas Knopperts

Over Bas Knopperts

Bas zorgt ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt afsluiten door zijn contact met de verzekeraars van zorg-, woon- en reisverzekeringen. Over deze producten schrijft hij regelmatig blogs om jou op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Lees verder

14 Reacties op dit artikel
 1. Beste,
  ik werd blij vd melding rondom ooglid correctie.
  Maar helaas…je bovenleiding moet je pupil “raken”.
  Dat was al zo?

  Ik heb al jaren last en veel hoofdpijnen erdoor. Maar hij hangt niet ver genoeg….

  Niets veranderd dus?
  En wie meet dat, zodat ik weet of ik misschien toch in aanmerking kan komen?

  Mvrgr
  Dennis

  Dennis 20 september 2016 om 23:32
  • Beste Dennis,

   Wat de verandering zal zijn is dat er eerst enkel vergoeding was als de verlamming/verslapping het gevolg is van een aangeboren afwijking. Of als het om een chronische aandoening gaat die er al sinds de geboorte is. Als de verlamming of verslapping gedurende uw leven is ontstaan, was er geen mogelijkheid voor vergoeding. Dit laatste zal in 2017 ook vergoed worden. Om de behandeling vergoed te krijgen, moet het ooglid minimaal een millimeter over het centrum van de pupil hangen.

   Voor het meten kunt u het beste contact opgenmen met uw huisarts. De arts kan u doorverwijzen naar een specialist die de meting voor u kan doen.

   Samantha Voorn Ponce (Independer.nl) 22 september 2016 om 12:48
 2. Bij geen groei in de borsten, zal er gekeken worden naar een vergoeding voor vergroting neem ik aan.

  Maar bij het tegenovergestelde?

  Veel te grote borsten, zal een borstverkleining dan ook worden vergoed?

  Dat is mij totaal niet duidelijk?

  thats_wendy 21 september 2016 om 08:18
 3. Beste Wendy,

  De voorwaarden om een vergoeding te krijgen voor de borstverkleining zijn hetzelfde gebleven. Dit wordt al vergoed vanuit de basisverzekering. Als u aanspraak wilt maken op een vergoeding van de zorgverzekeraar moet er aan een aantal medische eisen worden voldaan. U kunt het beste met de zorgverzekeraar contact opnemen. De zorgverzekeraar kan precies aangeven wat zij nodig hebben om de aanvraag te beoordelen.

  Marleen Schepers (Independer.nl) 22 september 2016 om 13:32
 4. Goedemiddag,

  Nu ben ik vorig jaar tot 2x bij arts geweest die een medische indicatie heeft toegezegd.
  De zorgverzekeraar had mij daarop uitgenodigd voor gesprek en ik daarop met foto’s van vroeger en nu daar heen.
  Maar meneer vond hèt geen medische noodzaak, en ook geen aangeboren afwijking genoeg! Terwijl het toch echt zo is.
  Wanneer ik m’n gezicht volledig ontspan, zie ik niets meer!
  Kun je nagaan hoeveel inspanning het me kost de hele dag.. (ben daarbij ook nog beroepschauffeur)
  Als de zorgverzekeraar het vorig jaar heeft afgekeurd hoe groot is de kans dat het nu wel vergoed wordt??

  Harco 23 september 2016 om 12:12
 5. Beste Harco,

  Wat vervelend dat de ingreep tot nu toe niet werd vergoed.

  Ik zou u zeker aanraden om volgend jaar nogmaals een verzoek te doen bij uw zorgverzekeraar. Hoe groot de kans is dat het nu wel vergoed wordt kunnen wij niet precies aangeven maar in 2017 wordt een bovenooglidcorrectie wel sneller vergoed dan in voorgaande jaren dus het is zeker het proberen waard.

  Samantha Voorn Ponce (Independer.nl) 26 september 2016 om 12:30
 6. De IZA staat bekend om zijn coullance. Helaas in het vergoeden van een ooglidcorrectie laten ze het behoorlijk afweten. Wat mij stoort is dat er geen medisch specialist naar heeft gekeken, althans dat is in de afwijzing niet op te maken. Het gaat om een relatief laag bedrag omdat het maar voor één ooglid is en dit behoorlijk over mijn wimpers en mijn oog hangt. Helaas ook kan ik niet uit de brief opmaken dat de foto´s zijn opgevraagd. Wel veel premie ontvangen en oppotten. Dit is ronduit bespottelijk en dan druk ik mij nog mild uit.

  G. Marinus 8 oktober 2016 om 14:36
 7. Borstvergroting geld dus alleen voor geen borstvorming. Hoe zit het met vrouwen die 1,5-2 cupmaten verschil hebben? Voor hun voelt dit ook aan als ernstige misvorming. Word hier ook naar gekeken

  Kelky 10 oktober 2016 om 23:02
 8. Beste Kelky,

  Ik kan me goed voorstellen dat dit ook als ernstige misvorming aan kan voelen.

  De voorwaarden om een vergoeding te krijgen voor een correctie van ongelijke borsten zijn hetzelfde gebleven.

  Om voor een correctie van ongelijke borsten in aanmerking te komen moeten de borsten twee cupmaten of meer van elkaar verschillen. Wanneer dit het geval is kunt u vanuit de basisverzekering een vergoeding voor verkleining van één van de borsten krijgen. Er is altijd een medische indicatie nodig van een arts en toestemming van de zorgverzekeraar. Wanneer de borsten ongelijk zijn na een borstreconstructie als gevolg van een (gedeeltelijke) amputatie zijn er ook andere manieren van correctie mogelijk.

  Samantha Voorn Ponce (Independer.nl) 11 oktober 2016 om 14:03
  • Beste samantha,

   Bedankt voor je antwoord. Het is toch jammer dat deze groep mensen niet geholpen word. Zeker ook vanwege het psychische aspect. Mensen met flaporen die er hinder aan ondervinden worden hieraan geholpen. Mensen die zwaar overgewicht hebben hetzij medische oorzaak of misschien zelf oorzaak krijgen bijna aan de ” lopende band” maagverkleiningen. Dit is waarschijnlijk te zwart wit genomen maar goed. Iedereen betaald zich scheel aan premie maar hulp die sommige mensen daadwerkelijk kunnen gebruiken word niet gegeven.

   Kelky 11 oktober 2016 om 21:34
 9. En als er sprake is van “Poland syndrome”? Ik ben in 2014 naar verschillende ziekenhuizen en chirurgen geweest, ze vonden allemaal dat dit vergoed moest worden maar toen was het toch niet zo. Heb de brieven van mijn Psycholoog, arts en chirurgen naar de zorgverzekering gestuurd (2x) maar niet gelukt. Maar veel artsen en chirurgen kenden het “ziekte”/”syndroom” niet eens. Hoe zit dat nu? Wordt het vergoed? Het is eigelijk een borst reconstructie.
  Bedankt

  Mapher 14 oktober 2016 om 09:08
 10. Beste meneer/mevrouw,

  Vervelend dat de borstcorrectie niet eerder werd vergoed door de basisverzekering. U kunt het beste in 2017 contact opnemen met de zorgverzekeraar om te vragen wat zij nodig hebben om de aanvraag te beoordelen.

  Marleen Schepers (Independer.nl) 14 oktober 2016 om 10:05
 11. Hallo,

  Ik ben 23 en ik heb cup AA. Het is zo goed als niks. Er zit wel wat weefsel, maar alle BH’s zijn in cup te groot. Ik voel me hier onzeker over. Ik lees:

  Om de gevallen waar vergoeding gerechtvaardigd is vast te stellen, worden er twee objectief meetbare eisen in het advies gesteld. Afbakening agenesie/aplasie borst:

  1. Afwezigheid van een inframammairplooi en,
  2. Klierweefsel van minder dan 1 cm, aangetoond door middel van een echo.

  Mijn vragen zijn nu:
  – Wat is een inframammairplooi? Ik kan dit nergens vinden.
  – Zou het kunnen dat mijn klierweefsel minder dan 1 cm is? Wat moet ik mij hierbij voorstellen?

  Mvg

  C 1 november 2016 om 20:17
 12. Beste C,

  De inframammairplooi ook wel; inframammary plooi is de medische term voor de borstplooi.

  Om het klierweefsel en de inframammairplooi te beoordelen kunt u het beste een afspraak maken met de arts of een medisch specialist.

  Marleen Schepers (Independer.nl) 2 november 2016 om 11:27
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603