Consumenten halen de overlijdenrisicoverzekering en de uitvaartverzekering door elkaar. Ook weten ze niet goed waar deze verzekeringen voor zijn bedoeld. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van REAAL. 

Van de consumenten met een overlijdensrisicoverzekering weet maar liefst 28% niet goed waar deze verzekering voor bedoeld is. Van de consumenten zonder overlijdensrisicoverzekering weet 43% niet wat deze verzekering inhoudt. Een kwart (24%) denkt dat een overlijdensrisicoverzekering hetzelfde is als een uitvaartverzekering.

Verschil  uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Er bestaan veel misverstanden over het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. Beide sluit je af om de financiële risico’s na een overlijden af te dekken, maar in de uitwerking zijn ze heel verschillend.

Uitvaart betalen

Met een uitvaartverzekering verzeker je de kosten van een uitvaart. Dat doe je omdat je denkt dat jij of je nabestaanden een uitvaart niet kunnen betalen. Een uitvaartverzekering keert altijd uit. Niet iedereen heeft een uitvaartverzekering nodig. Heb je genoeg geld achter de hand om een uitvaart van te betalen, dan heb je zo’n verzekering eigenlijk niet nodig. Maar een uitvaartverzekering kun je ook afsluiten om je nabestaanden niet te belasten met het regelen van een uitvaart.

Hypotheek of huur betalen

En overlijdensrisicoverzekering sluit je af voor een bepaalde periode. Je dekt daarmee de financiële risico’s af die een overlijden met zich mee kan brengen. Zo voorkom je dat nabestaanden financieel in problemen komen. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen na een overlijden, zodat jouw partner en/of kinderen in het huis kunnen blijven wonen. Het verzekerd bedrag wordt alleen uitgekeerd als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd. Overlijdt de verzekerde nadat de verzekering is gestopt? Dan hebben de nabestaanden geen recht op een uitkering.

Blijf jij goed verzorgd achter?

Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 23% van de ondervraagden een overlijdensrisicoverzekering heeft om op dezelfde voet verder te kunnen leven als de partner overlijdt. 40% denkt voldoende inkomen te hebben. En 24% verwacht voldoende uitkering te krijgen uit het nabestaandenpensioen of voorzieningen van de overheid. 15% verwacht bij het overlijden van de partner niet op dezelfde voet verder te kunnen leven.

Hoor jij ook bij die 15% die verwacht er financieel op achteruit te gaan na het overlijden van je partner? Dan is het wellicht verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekering

Zorg dat je nabestaanden goed achterblijven, check nu welke verzekering bij jou past.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Prima contact!
10