Nederlanders lenen steeds meer

| Door: (1 reactie)

Nederlanders lenen steeds meerIn het nieuws

Nederlanders gaan steeds meer lenen. Een op twee Nederlandse huishoudens heeft nu een lening. Hierbij zijn hypotheken en roodstand niet meegerekend. Drie jaar geleden had een derde van de Nederlandse huishoudens een lening. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) concludeert uit het onderzoek ‘Geldzaken in de praktijk’ dat het aantal toenemende leningen verontrustend is.

Nederlanders lenen steeds vaker bij familie of vrienden. Nu heeft één op de tien huishoudens bij familie of vrienden een lening lopen, in 2009 was dit nog 5%. Lenen van familie en vrienden is voor veel mensen makkelijker dan geld lenen van een financiële instelling. Ook de hoogte van leningen is de afgelopen drie jaar gestegen. In 2009 had 43% een lening van meer dan 2000 euro, nu is dat 53%.

Doorgeslagen leencultuur

Het Nibud vindt dat onze leencultuur te ver is doorgeslagen. Er wordt te weinig nagedacht bij de lange termijn consequenties van een lening. 60% van de consumenten ervaart de lening als een last en 70% had liever een lagere lening gehad. Bijna de helft van alle huishoudens heeft moeite met rondkomen. Het is daarom belangrijk dat consumenten die willen lenen goed bekijken of ze de aflossing kunnen betalen. Als consumenten toch willen lenen, is het raadzaam om te kijken naar de actuele rente van leningen. Independer.nl vergelijkt leningen op rente en voorwaarden, zodat je een verantwoorde lening vindt.

Lees meer over: geld lenen

Tweeten 0
Google+ 0
Esther Stoops

Over Esther Stoops

Esther houdt zich als jr. E-commerce manager bezig met levensverzekeringen en bancaire producten. Zij is o.a. verantwoordelijk voor de vergelijkingen op onze website en het geven van de juiste informatie voor onze bezoekers. Lees verder

1 Reactie op dit artikel
  1. Hallo hier Jhon,
    Ik zou eerst eens moeten kijken of je niet met een bescheiden budjet voor de boodschappen bijv. rond kunt komen,zodat je geld over kunt houden om te sparen.Ik had ook een torenhoge schuld,maar ben door te budgetteren erachter gekomen dat je als je je best doet zelfs dan een bescheiden bedrag overhoud om te sparen ja zelfs op vakantie kan.Ik moet eerlijk zeggen dat het wel een lekker gevoel geeft als je alles afgelost hebt en dan daarna ook nog geld overhoud om bijv. kleding,schoensel etc,etc te kunnen kopen zonder dat je dat geld hoeft te lenen.We hebben eerlijk gezegd wel 1 jaar op een houtje moeten bijten,maar het loonde wel.Ik hoop dat dit inspiratie geeft om toch maar niet te lenen en te bekijken of je het niet zelf kan verdienen door zorgvuldig te budgetteren.

    stephan de kok 6 juni 2012 om 18:32
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603