“Overstappen met autoverzekering is makkelijk”

| Door: (nog geen reacties)

“Overstappen met autoverzekering is makkelijk”In het nieuws

Iedere autobezitter weet dat hij verplicht is om een autoverzekering af te sluiten. Maar eenmaal afgesloten, kijken veel mensen er niet meer naar om. En dat is jammer, want je kunt vaak veel besparen op die verzekering. Hoe? Door over te stappen. En dat is veel makkelijker dan je denkt. Dat blijkt uit recent onderzoek van GfK in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Aan 800 mensen werd gevraagd wat hun ervaring was met het wisselen van autoverzekeraar. Van deze groep gaf 92% aan dat zij het overstappen gemakkelijk of zelfs heel gemakkelijk vonden.

Check of je autoverzekering nog wel bij je past

Kun jij besparen door over te stappen naar een andere autoverzekering? Check het zelf met deze checklist.

1. Kies de dekking die bij je auto past

Heb je je auto al een tijdje dan kun je overwegen om de dekking te verlagen. Bijvoorbeeld naar WA beperkt casco of alleen WA. Elk jaar wordt je auto een beetje minder waard. Let erop dat de waarde van je auto in verhouding staat tot de premie die je betaalt.
Houd bij het kiezen van de dekking rekening met de volgende zaken:

    • leeftijd van de auto
    • aantal schadevrije jaren (en dus de korting die je krijgt)
    • schades waarvoor je verzekerd wilt zijn (bijv. eigen schade, diefstal, ruit- en brand- en stormschade)

En heb je een auto met geleend geld gekocht? Dan is het slim om WA+ volledig casco (allrisk) af te sluiten. Want als je auto total loss of gestolen is dan heb je geen auto meer. Maar je betaalt nog wel een tijd de lening af.

2. Bereken je schadevrije jaren

Ieder jaar dat je geen schade claimt, krijg je er één schadevrij jaar bij. En dat betekent meestal direct meer korting op de premie. Maar let op: als je schade veroorzaakt of claimt, verlies je 5 schadevrije jaren. Heb je meer dan 15 schadevrije jaren dan val je altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Ook als je er al 25 had opgebouwd.

Als je wil weten of het loont om over te stappen, moet je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dit kun je navragen bij je verzekeraar. Maar je kunt ook met onze schadevrije jaren tool een goede schatting maken van het aantal opgebouwde jaren.

3. Let op de premie van je autoverzekering

Wat je voor je autoverzekering betaalt, verschilt per verzekeraar. Dat verschil kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Autoverzekeraars wijzigen af en toe hun premie, daarom loont het om één keer per jaar een nieuwe vergelijking te maken. Het kan zijn dat je inmiddels niet meer de autoverzekering hebt die het beste bij je situatie past en het voordeligst is.

4. Meer vrijheid met opzeggen?

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk schadevrije jaren opbouwen. Daarom ga je niet elk kwartaal switchen van autoverzekeraar. Maar misschien vind je het een wel prettig idee dat je dagelijks kunt opzeggen. Bij steeds meer verzekeraars is dit mogelijk. Wil je overstappen en houd je van flexibiliteit? Bekijk hier of je autoverzekering dagelijks opzegbaar is.

5. Polisvoorwaarden en eigen risico

De polisvoorwaarden: voor de één een document om in te verdwijnen, voor de ander iets om links te laten liggen. Toch zijn er bepaalde voorwaarden die veel invloed hebben op je premie. Denk aan de hoogte van het eigen risico, hoeveel je vergoed krijgt bij schade en de nieuwwaarde- en aanschafwaarderegeling. Bij Independer snappen we dat de polisvoorwaarden belangrijk zijn. Daarom wegen we ze ook mee in onze vergelijking van autoverzekeringen.

6. Klaar om te vergelijken

Weet je welke dekking je wilt en heb je je schadevrije jaren berekend? Dan ben je klaar om een vergelijking te maken van verschillende autoverzekeringen. Vergelijk je huidige premie met andere premies en bekijk wat je huidige opzegtermijn is.

Ga je overstappen? Wij zijn benieuwd wat jouw ervaringen zijn.

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603