In het eerste kwartaal van 2012 zijn de prijzen in de mondzorg met 9,6% gestegen ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit de marktscan mondzorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vanaf 1 januari 2012 mogen tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici zelf bepalen wat de tarieven voor hun behandelingen zijn. Deze vrije tarieven zijn een experiment.
De meeste behandelingen in de mondzorg kosten nu meer dan vorig jaar, maar niet alle behandelingen zijn duurder geworden. Een kaakfoto of een (tussentijdse) tandvlees beoordeling is nu over het algemeen goedkoper. Periodieke controles werden 3,1% duurder en een kroon 18,5%.

NZa: meer contracten nodig

Volgens de NZa zijn er vanwege deze prijsstijgingen meer contracten nodig tussen tandartsen en zorgverzekeraars. Zo kan de mondzorg betaalbaar en toegankelijk blijven. Door contracten blijven kosten beheersbaar en kunnen er beter inhoudelijke afspraken over de kwaliteit en service van de mondzorg gemaakt worden. Uit de marktscan blijkt dat er in 2012 minder contracten tussen verzekeraars en tandartsen zijn gesloten. Het aantal afgesloten contracten verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars hebben veel contracten gesloten, andere niet of nauwelijks.

Jeugdmondzorg

Door voldoende contracten te sluiten is er ook minder kans op bijbetalingen voor jeugdmondzorg. De NZa wijst op de mogelijkheid om een abonnement voor de jeugd in te voeren waarbij men een vast bedrag per jaar betaalt voor de mondzorg aan kinderen. Dat zal de kans op bijbetalingen voor de jeugdmondzorg verder verkleinen.

Experiment vrije tandartstarieven

Patiëntenkoepel NPCF vindt dat de proef met de vrije tandartstarieven per direct moet stoppen. Zij vinden het ‘onverantwoordelijk’  om met het experiment door te gaan nu blijkt dat de tarieven met 9,6% gestegen zijn. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) noemt de uitkomsten van de marktscan zeer verontrustend. Ook de minister is boos over de stijgingen en dreigt de proef in te trekken. Op 28 juni bespreekt de minister de marktscan mondzorg met de Tweede Kamer.

De NZa houdt de ontwikkelingen in de mondzorg tijdens dit het experiment met de vrije tandartstarieven nauwlettend in de gaten. De prijzen kunnen in de loop van het jaar nog wijzigen: in november komt de zorgautoriteit opnieuw met cijfers over de prijsontwikkeling in 2012.  Volgens de Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van Tandheelkunde (NMT) is er nog onvoldoende zicht op de kosten omdat het volume aan behandelingen nog te klein is. “Wij zijn er heilig van overtuigd dat tandartsen goed bezig zijn”.

Bekijk ook ons dossier vrije tandartstarieven.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Praat mee2 Reacties op “Prijzen mondzorg met 9,6% gestegen”
  1. PeterL schreef op 

    Voor de preventieve mondzorg ga je naar de mondhygiënist. Was deze in 2012 al zo’n 10% duurder geworden, in 2013 komt daar gewoon 15% bovenop.
    Een uitgebreide gebitsreiniging van zo’n 20 minuten kostte in 2012 al €52,50!!!! In 2013 is door een handig manipulatief mechanisme het bedrag al €60,50!!!
    Er is nu geen sprake meer van een vast bedrag voor de behandeling maar een tarief per 5 minuten, €12,10! Door zelf het tempo te bepalen loopt het al gauw uit de klauw.
    Dit met medeweten van de zorgverzekeraars want zij hebben immers deze afrekentechniek afgesproken. De verzekering dekt wel en de premie gaat daardoor onnodig omhoog. Pak deze groep nu toch eens een keer aan en breng de tarieven weer naar normaal niveau, tenzij €145 per uur voor een beetje raggen met een haakje als “normaal” wordt beschouwd.

  2. yvon schreef op 

    Waarom wordt er in de hele media zo negatief gedaanover de tarieven? Ik kan daar zo boos om worden!! Deze artikelen werken ook niet echt mee!!Voorlichten en uitleggen waaruit de tarieven bestaan is bij ons in de praktijk orde van de dag. En dan blijkt dat de tarieven helemaal niet zoveel gestegen zijn. De onze zijn zelfs minder dan vorig jaar!! Sensatiezoeken en paniekzaaien is het.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Ik hoop dat mijn aanvraag goedgekeurd word.
10