Prinsjesdag: wat verandert er aan je zorgverzekering 2016?

| Door: (8 reacties)

In het nieuws

Het is vandaag Prinsjesdag. Dat betekent dat het kabinet de plannen voor het komend jaar bekendmaakt. Ook voor je zorgverzekering gaat er weer veel veranderen. De belangrijkste veranderingen zijn inmiddels bekend en hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Eigen risico stijgt met 10 euro

Het eigen risico gaat van 375 euro naar 385 euro. Sinds de invoering in 2008 is het eigen risico ieder jaar gestegen. In 2008 was het eigen risico nog 155 euro. Vorig jaar was het al 375 euro en in 2016 wordt het nog een tientje duurder. Lees meer over het eigen risico.

Zorgpremie wordt 85 euro duurder

De premie voor de zorgverzekering stijgt in 2016 met iets meer dan 7 euro per maand, wat neerkomt op 85 euro op jaarbasis. Dat voorspelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierbij is uitgegaan van de zogenaamde rekenpremie en de geschatte nominale opslag. Dit is een schatting, uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars zelf wat ze met de premie doen. Het kan zijn dat de premie bij de ene verzekeraar meer stijgt dan bij de andere. Zij mogen dit namelijk zelf bepalen, als ze maar uitgaan van de rekenpremie. Lees meer over de nominale premie.

Zorgtoeslag gaat omhoog met 71 euro

De zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog met 71 euro. Dat betekent dat je meer geld van de overheid krijgt om je zorgpremie te betalen. Niet iedereen krijgt zorgtoeslag. Je moet hiervoor voldoen aan de inkomenseis en je spaargeld mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Er zijn nog meer eisen. Lees meer over zorgtoeslag en bekijk hier of jij er ook recht op hebt.

Wijzigingen vergoedingen basisverzekering

Naast deze wijzigingen verandert er ook wat aan de vergoedingen. De vergoedingen uit de basisverzekering worden door de overheid bepaald. Zo blijft kraamzorg in het basispakket en verdwijnt de eigen bijdrage voor gehoortoestellen voor kinderen.

Andere wijzigingen op zorggebied

 • Patiënten die in een verpleeghuis zitten, krijgen 1.000 euro per jaar voor dagbesteding. Dit moet ertoe leiden dat bewoners per vijf dagen een uur aandacht krijgen van een begeleider.
 • Het kabinet investeert 375 miljoen euro in de zorg: 133 miljoen voor betere zorg in verpleeghuizen en 100 miljoen om personeel in verpleeghuizen op te leiden.
 • Voor mensen die eerder dit jaar te maken hebben gehad met de problemen rondom het persoonsgebonden budget (pgb), wordt 20 miljoen euro vrijgemaakt.

De overige wijzigingen en de laatste updates vind je op onze speciale pagina over de zorgverzekering 2016.

Zorgverzekering 2016 afsluiten vanaf half november

Vóór 19 november moet je zorgverzekeraar jou informeren over je zorgverzekering voor 2016 en welke premie je gaat betalen. Je hebt dan tot en met 31 december 2015 de tijd om eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Wil je een seintje ontvangen wanneer je zorgverzekeringen kunt vergelijken voor 2016? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Alert.

Prinsjesdag 2015

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 2
Annemarie Wolbers

Over Annemarie Wolbers

Op zoek naar informatie op Independer.nl? Annemarie zorgt ervoor dat alle teksten die jij op onze website leest zo compleet en aantrekkelijk mogelijk zijn. En missen we nog onderwerpen? Dan zorgt Annemarie dat we ook daarover schrijven. Lees verder

8 Reacties op dit artikel
 1. En wat veranderd er voor je energierekening ?

  Milo 15 september 2015 om 14:22
 2. Natuurlijk, de kosten kunnen best nog wat hoger voor de gemiddelde Nederlanders.

  Sanskrit 15 september 2015 om 15:08
 3. Ik lees dit hier : onlineenergievergelijker.nl/prinsjesdag-2015-veranderingen-energierekening/ Alleen zie ik nog geen concrete cijfers, weten jullie al wat meer ?

  Milo 15 september 2015 om 15:58
  • Beste Milo,
   Helaas zijn bij ons de wijzigingen voor de energierekening ook nog niet bekend. Wanneer deze bekend zijn, zullen wij deze vermelden op de website.

   Wanda Eikens (Independer.nl) 15 september 2015 om 16:38
 4. Wanda,

  Bedankt ! Ik zal de site in de gaten houden, thanks for keeping me up-to-date !

  Milo 15 september 2015 om 16:41
 5. Ja hoor en we worden alweer voor 94 euro extra aan zorgpremie-bijdragen in 2016 (84 euro : 12 maanden = 7 euro per maand meer zorgpremie + 10 extra eigen risico) … Hoezo gaat het goed in Nld ?

  Als het goed ging ging het juist omlaag of zie ik dit verkeerdbelazerd.

  roland 15 september 2015 om 18:22
 6. Volgens mij is er al wat meer bekend. Kreeg dit zojuist gemaild.

  unitedconsumers.com/zorgverzekering/belangrijkste-wijzigingen/belangrijkste-wijzigingen-2016.jsp

  Hoe weet ik hoeveel zorgtoeslag ik precies krijg?

  Mark 15 september 2015 om 20:21
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603