“Ruim 52% van Nederlanders bouwt geen aanvullend pensioen op”

| Door: (nog geen reacties)

“Ruim 52% van Nederlanders bouwt geen aanvullend pensioen op”In het nieuws

Uit een onderzoek van vermogensbeheerder BlackRock blijkt dat 52% van de Nederlanders geen aanvullend pensioen opbouwt naast de AOW. Vooral jongeren bouwen minder op. BlackRock liet het onderzoek uitvoeren onder 28.000 mensen in 18 landen, waarvan 1.000 Nederlanders.

29% weet niet hoe pensioen er straks uitziet

Ondanks dat de meerderheid van de Nederlanders op dit moment geen aanvullend pensioen opbouwt naast de AOW, maken we ons er geen zorgen over. 55% van de Nederlanders ziet zijn toekomst rooskleurig in en 52% heeft vertrouwen in zichzelf wat betreft het nemen van financiële beslissingen. Toch weet maar 17% van de Nederlanders dat ze op koers ligt als het gaat om het gewenste pensioeninkomen. En 29% heeft echt geen idee hoe het er voor staat wat betreft het pensioen.

Inzicht helpt

Wil je weten hoeveel werkgeverspensioen en AOW je later waarschijnlijk ontvangt, dan kun je dat zien in mijnpensioenoverzicht.nl, een website van de overheid. Bijna driekwart van de Nederlanders kent die site, iets meer dan de helft heeft dat overzicht nog nooit bekeken.

Wil jij weten hoeveel je in totaal aan inkomen voor later opbouwt, en of je op koers ligt voor het gewenste pensioeninkomen? Dan kun je gebruikmaken van onze pensioenmodule. Independer neemt onder meer ook je eigen huis, je spaargeld en eventuele alimentatie mee in de berekening. Je kunt dan zien of je waarschijnlijk genoeg inkomen opbouwt voor later en of het mogelijk is om met pensioen te gaan wanneer jij dat wilt. Het gebruik van deze tool is gratis.

Weinig interesse in inkomen voor later

Nederlanders zijn nauwelijks bezig met hun financiële toekomst. 46% doet helemaal niets en 7% geeft aan dat ze zelfs meer geld gaan uitgeven. 19% doet het zuiniger aan, 13% spaart extra voor zijn pensioen en 19% lost extra af op schulden of hypotheek. Begrijpelijk, want op dit moment betalen mensen met hypotheken die al lang lopen, vaak veel meer rente dan ze op hun spaargeld krijgen. Maar 3% van de Nederlanders stort extra geld in zijn of haar pensioenpot.

Liever sparen dan beleggen

Er wordt wel veel gespaard, maar liefst 80% van de Nederlanders heeft spaargeld. Ondanks de lage rente geeft 74% aan toch liever te sparen dan te beleggen. Slechts 16% van de Nederlanders belegt zijn geld. Veel mensen vinden beleggen niet bij zichzelf passen. Een andere belangrijke reden om niet te beleggen is te weinig vermogen. De meeste Nederlanders hebben geen specifiek doel waarvoor ze sparen. Ze gebruiken het spaargeld voornamelijk voor maandelijkse uitgaven (27%). Sparen voor later doet maar 14% van de Nederlanders.

Tweeten 0
Google+ 0
Esther Storm

Over Esther Storm

Esther Storm is tekstschrijver/redacteur en (mede)verantwoordelijk voor alle online en offline communicatie. Ze (her)schrijft onder meer persberichten, e-mails, teksten voor de website en het weblog en is eindredacteur van de nieuwsbrief. Esther werkt sinds 2004 bij Independer.nl. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.



Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603