“Ruim 52% van Nederlanders bouwt geen aanvullend pensioen op”
Deel met een vriend:

“Ruim 52% van Nederlanders bouwt geen aanvullend pensioen op”

Uit een onderzoek van vermogensbeheerder BlackRock blijkt dat 52% van de Nederlanders geen aanvullend pensioen opbouwt naast de AOW. Vooral jongeren bouwen minder op. BlackRock liet het onderzoek uitvoeren onder 28.000 mensen in 18 landen, waarvan 1.000 Nederlanders.

29% weet niet hoe pensioen er straks uitziet

Ondanks dat de meerderheid van de Nederlanders op dit moment geen aanvullend pensioen opbouwt naast de AOW, maken we ons er geen zorgen over. 55% van de Nederlanders ziet zijn toekomst rooskleurig in en 52% heeft vertrouwen in zichzelf wat betreft het nemen van financiële beslissingen. Toch weet maar 17% van de Nederlanders dat ze op koers ligt als het gaat om het gewenste pensioeninkomen. En 29% heeft echt geen idee hoe het er voor staat wat betreft het pensioen.

Inzicht helpt

Wil je weten hoeveel werkgeverspensioen en AOW je later waarschijnlijk ontvangt, dan kun je dat zien in mijnpensioenoverzicht.nl, een website van de overheid. Bijna driekwart van de Nederlanders kent die site, iets meer dan de helft heeft dat overzicht nog nooit bekeken.

Wil jij weten hoeveel je in totaal aan inkomen voor later opbouwt, en of je op koers ligt voor het gewenste pensioeninkomen? Dan kun je gebruikmaken van onze pensioenmodule. Independer neemt onder meer ook je eigen huis, je spaargeld en eventuele alimentatie mee in de berekening. Je kunt dan zien of je waarschijnlijk genoeg inkomen opbouwt voor later en of het mogelijk is om met pensioen te gaan wanneer jij dat wilt. Het gebruik van deze tool is gratis.

Weinig interesse in inkomen voor later

Nederlanders zijn nauwelijks bezig met hun financiële toekomst. 46% doet helemaal niets en 7% geeft aan dat ze zelfs meer geld gaan uitgeven. 19% doet het zuiniger aan, 13% spaart extra voor zijn pensioen en 19% lost extra af op schulden of hypotheek. Begrijpelijk, want op dit moment betalen mensen met hypotheken die al lang lopen, vaak veel meer rente dan ze op hun spaargeld krijgen. Maar 3% van de Nederlanders stort extra geld in zijn of haar pensioenpot.

Liever sparen dan beleggen

Er wordt wel veel gespaard, maar liefst 80% van de Nederlanders heeft spaargeld. Ondanks de lage rente geeft 74% aan toch liever te sparen dan te beleggen. Slechts 16% van de Nederlanders belegt zijn geld. Veel mensen vinden beleggen niet bij zichzelf passen. Een andere belangrijke reden om niet te beleggen is te weinig vermogen. De meeste Nederlanders hebben geen specifiek doel waarvoor ze sparen. Ze gebruiken het spaargeld voornamelijk voor maandelijkse uitgaven (27%). Sparen voor later doet maar 14% van de Nederlanders.

Geschreven door: Esther Storm,

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Via de website is alles gemakkelijk zelf te regelen en ook telefonisch werd ik goed geholpen."

Anoniem uit VENLO
2017-08-31, autoverzekering

"Ok"

Anoniem uit BARNEVELD
2017-08-22, autoverzekering

"Top"

Dhr. S.M. Bosboom uit ZWOLLE
2017-09-13, autoverzekering

"Erg gemakkelijk om premies en dekking te vergelijken, evenals de aanmelding voor de nieuwe, en opzegging van de oude verzekering."

Dhr. Smeets uit MAARHEEZE
2017-08-28, woonverzekering

"duidelijk ' spoorboekje' voor het afsluiten van een verzekering. Voor 2012 reed ik ook al auto, de aanrijding die ik eind vorige eeuw had kon ik niet dateren, helaas"

Dhr. W.R. Hendriks uit BLEISWIJK
2017-09-11,

"Makkelijk, snel en duidelijk!"

Dhr. M. Kuipers uit SCHOONOORD
2017-09-02, autoverzekering

"snelle antwoorden opvragen via tel. en mail."

Anoniem uit GOUDA
2017-09-12,

"Snel"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-09-12,

"Goede service"

Dhr. H. Jansen uit KESTEREN
2017-09-01, autoverzekering

"gemak van de aanvraag en duidelijke voorwaarden"

Anoniem uit UGCHELEN
2017-09-12,

"Mijn ervaring is heel goed ik kan goed rijden toen ik in mijn land en hier in Nederland heb ik in een keer gehaald dus ja ik ik vertrouw op mijn zelf ! "

M H Abdu uit NIEUWE PEKELA
2017-08-25, autoverzekering

"Invullen en aanvragen ging er makkelijk"

Mevr. S. Machielsen-Phain uit DEVENTER
2017-09-12,

"Nu blijkt dat het weken duurt als je geaccepteerd als verzekerde wordt"

Mevr. Y. Kuis uit GRONINGEN
2017-08-28, reisverzekering

"good"

Dhr. P. .F. Fertikowski uit ARNHEM
2017-09-12,

"Prima ervaring. eenvoudig via internet af te sluiten. Resterende open vragen werden professioneel telefonisch beantwoord. Polis en voorwaarden werd nog dezelfde dag per email verzonden. Al met al TOP. "

Anoniem uit SPIJKENISSE
2017-08-31, beste-in-1-pakket