SNS REAAL in problemen: wat betekent dit voor jou?

| Door: (31 reacties)

SNS REAAL in problemen: wat betekent dit voor jou?In het nieuws

Het gaat niet goed met SNS REAAL. De bank/verzekeraar moet de steun die het vorig jaar van de overheid kreeg, terugbetalen maar dat kan het niet. En daarom overweegt SNS REAAL om onderdelen te verkopen. Maar wat betekenen deze berichten voor jou als klant van SNS REAAL?
Wat er precies gaat en staat te gebeuren, weten we niet. Want Independer.nl weet niets meer dan wat jij via de media hoort of ziet. Wel leggen we je uit wat de problemen bij SNS REAAL voor jou zouden kunnen betekenen.

Verzekeringsonderdelen verkopen

SNS REAAL heeft aangekondigd de verzekeringsactiviteiten waaronder Zwitserleven mogelijk te willen verkopen. Verzekerden ondervinden daar geen hinder van. Want de volgende eigenaar moet alle verplichtingen met klanten gewoon nakomen. Er zijn in Nederland talloze verzekeraars overgenomen. En in de praktijk zijn de overnemende partijen altijd hun verplichtingen nagekomen.

SNS Bank

SNS Bank is een systeembank. Dat betekent dat de overheid en collega banken/verzekeraars koste wat kost zullen voorkomen dat SNS REAAL failliet gaat. Want de gevolgen die dat heeft voor de Nederlandse, en zelfs de wereldeconomie, zijn dan niet te overzien. SNS REAAL moet 850 miljoen staatssteun die ze hebben ontvangen terugbetalen. Maar dat kunnen ze niet. De overheid zou dus wel gek zijn als ze aan de ene kant dat geld per direct opeisen en dan als gevolg daarvan SNS REAAL opnieuw moeten helpen.

Op basis van de informatie die nu bekend is uit de media vindt Independer.nl dat er geen reden is tot ongerustheid. Maar dat is op dit moment onze mening. Misschien goed om te weten: wij hebben zelf voor onze medewerkers een pensioenregeling afgesloten bij Zwitserleven en daar maken wij ons geen zorgen om.

Update: Op vrijdag 1 februari 2013 heeft de Nederlandse Staat besloten SNS Reaal te nationaliseren.

Lees meer over: autoverzekering, overlijdensrisicoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Sander Bolt

Over Sander Bolt

Sander Bolt heeft een bovengemiddelde interesse in alles wat online is. Hij houdt zich bij Independer.nl als E-commerce Manager bezig met het verder perfectioneren van de vergelijk- en afsluitmodules voor levensverzekeringen & bancaire producten. Lees verder

31 Reacties op dit artikel
 1. Ik heb bij Zwitserleven een lijfrentepolis lopen.
  Ik heb inmiddels al een brief ontvangen, dat Zwisterleven het onderdeel Leven afstoot naar Reaal en alleen verder gaat met de Pensioenen.
  Bij een evt. verkoop van Zwitserleven zal dit dus betekenen, dat ik nog altijd bij Reaal blijf zitten. Ik ben nu aan het overwegen om mijn polis te gaan omzetten naar het produkt Banksparen, aangezien hier de garantieregeling wel voor geldt. Ik ben alleen nog niet op de hoogte van de kosten ,die hieraan verbonden zullen zijn.

  Lenie 22 juli 2012 om 23:47
 2. Wat heeft een eventueel failliesement van SNS voor gevolgen voor de ASN Bank. SNS is uiteindelijk 100 procent aandeelhouder van ASN. Ze zullen SNS niet snel failliet laten gaan, maar toch.

  M. Riecker 6 augustus 2012 om 22:24
  • Beste M. Riecker,

   Zoals in het artikel staat is SNS Bank een systeembank. Dat betekent dat de overheid en collega banken/verzekeraars koste wat kost zullen voorkomen dat SNS failliet gaat.

   Want de gevolgen die dat heeft voor de Nederlandse, en zelfs de wereldeconomie, zijn niet te overzien. Dat houdt ook in dat onmogelijk is te zeggen wat de gevolgen voor ASN Bank zouden zijn.

   Met vriendelijke groet,

   Sander Bolt
   Independer.nl

   Sander Bolt (Independer.nl) 7 augustus 2012 om 16:27
 3. En wat nu als de verzekeraar Reaal failliet gaat er er geen partij is die de failliette boedel wenst over te nemen? Ik heb destijds een Bedrijfspaarplan Lijfrente polis afgesloten (was fiscaal heel handig: bruto gespaard geld storten in een lijfrente polis, deze storting weer aftrekken dus netto kostte de inleg 0, alleen de bruto grondslag van je salaris, de basis o.a. voor je pensioen of eventuele WW uitkering bij ontslag, werd verlaagd met het spaarbedrag. Omdat de lijfrente een aanvulling op het pensioen was, was dit uiteindelijk altijd verstandiger (omdat de inleg immers jaren lang zou gaan renderen). Premievrij gemaakt. Nadeel van deze constructie: afkopen is heel kostbaar, alsnog loonbelasting betalen over de afgetrokken premies plus over het rendement en daar boven op een correctie heffing van 20% over het tegoed. Maar als geen een verzekeraar het aandurft om de openstaande verplichtingen van Reaal over te nemen, sta ik dan niet helemaal achteraan in het rijtje van crediteuren? En moet ik dan niet alsnog die 72% belasting gaan betalen als ik ooit het geluk zou hebben dat de curatoren medelijden met me hebben? Dan zou ik bijna denken: toch maar afkopen….

  Jeroen van den Berg 13 augustus 2012 om 18:15
 4. Wij hebben een Spaar-op-Maatrekening van 90.00,00 euroWelk bedrag krijgen wij uitgekeerd
  bij een evt faill.
  HG
  Piet

  P.van `t Hof 14 november 2012 om 18:50
 5. Beste Piet,

  Het depositogarantiestelsel is gewoon van kracht. Dit betekent dat spaargeld tot € 100.000,- gegarandeerd is. Bij een en/of rekening is dit € 200.000,-.

  Met vriendelijk groet,
  Esther Stoops

  Esther Stoops (Independer.nl) 15 november 2012 om 11:42
 6. Naast ASN heeft SNS ook nog een beleggingspoot: SNS-Fundcoach.
  Hoe kan het daarmee gaan? Is hier nog een verhoogd risico gezien de situatie van SNS REAAL?

  Erik 25 november 2012 om 11:51
 7. Levensverzekeringen zijn mooie beloftes. Nu elk jaar halen en over 20 tot 30 jaar zien wat er nog te halen valt of overblijft. Centrale banken scheppen geld uit lucht. Fractioneel bankieren met fiat geld is een
  pyramide spel. Geld is alle een schuld belofte sinds het niet gesteund wordt door goud.
  Jezus is maar een keer geweldadig geworden toen hij de geld woeker leenmannen met een zweep uit het voor portaal van de tempel verdreef. SNS wordt gewoon aan de staatsbank ABNamro gekoppeld.

  Robert Berding 11 januari 2013 om 16:43
 8. Ik heb 10 jaar bij een onderdeel van SNS Reaal gewerkt. Heeft dit ook gevolgen voor mijn pensioen. Is het verstandig om het pensioen over te sluiten of af te kopen?

  Ingrid 16 januari 2013 om 20:29
 9. ik heb hypotheek bij de snsbank wat gaat er gebeuren als sns failliet gaat

  sem 17 januari 2013 om 00:03
 10. Sem. Als de SNS failliet gaat verandert er voor je hypotheek niets. Die blijft gewoon bestaan en je moet gewoon noraaal blijven betalen. Dat gebeurt door de curator net zoals bij de DSB bank.
  Maak je dus geen zorgen.

  Robert Berding 17 januari 2013 om 09:33
 11. bedankt voor je informatie

  sem 17 januari 2013 om 17:06
 12. SNS is wel bij hun klanten aan het opeisen dat de hypotheek wordt afgelost. Dat staat in de voorwaarden verborgen van de hypotheek. Dus…. nu gaat het slecht en moeten mensen over sluiten.
  Dat lijdt tot grote problemen, want waar je een paar jaar geleden als ondernemer kun je een hypotheek die je een paar jaar geleden kreeg bijvoorbeeld niet nu weer krijgen door dalende omzetten. Bovendien… als werknemer geldt uiteraard hetzelfde. Je kan momenteel wel geen baan hebben.

  Eén groot drama.

  Danielle 18 januari 2013 om 11:48
  • Er is geen probleem als de hypotheek schuld kleiner is dan de werkelijke taxatie waarde. De werkelike waarde
   kun je ongeveer bepalen door van de top in 2007 25 – 30% af te trekken. inderdaad staat er bij bijna alle hypotheek actes in de kleine letterjes dat de bank tot aflossing kan dwingen. Als je door omstandigheden niet het gewenste maandelijkse bedrag kunt aflossen, noem dan een klein bedrag dat je wel kunt aflossen.
   Doe dit vriendelijk en niet met een sub chefje, want die hebben niets te beslissen. Doe het met de manager van je kantoor.

   Robert Berding 18 januari 2013 om 15:13
   • Beste Ruud, je moet toch je hypotheek oversluiten bij een andere maatschappij en als daar moet je toch ook weer aantonen dat je de schuld kunt betalen? Dit staat los van of je per maand een bedrag kan aflossen.

    SNS wil geld zien van mensen aan wie ze een hypotheek hebben verstrekt.

    Danielle 20 januari 2013 om 20:34
 13. hoe zit het met levensverzekeringen afgesloten bij Reaal
  staan die ook bij het garantiestelsel

  ruud 19 januari 2013 om 23:54
 14. Lees ook de update van dit artikel op 22 januari 2013.

  Suzanne Mooij (Independer.nl) 22 januari 2013 om 16:24
 15. Ik heb een spaarhypotheek bij Florius. Het gespaarde bedrag wordt jaarlijks overgedragen aan SNS Reaal. Hebben de problemen bij SNS Reaal mogelijk consequenties voor mij, Florius stelt dat het garantiestelsel van de DNB hier niet geldt

  Bart van Elsen 23 januari 2013 om 10:45
 16. Ik heb een levensverzekering bij sns reaal hoe gaat dat verder

  patrick 23 januari 2013 om 18:00
  • Ik denk dat we allemaal even moeten afwachten, wat er precies gaat gebeuren.
   Er naar gaan gissen heeft ook weinig zin.
   Misschien wordt het onderdeel Leven wel verkocht, in elk geval valt het op geen enkele manier onder de bankgarantie.

   Laura 25 januari 2013 om 14:17
 17. Ik heb een kapitaal/levensverzekering bij Reaal. Wat zijn de risico’s?

  Freek 25 januari 2013 om 07:55
 18. Hallo ik heb een lifrente polis van 8 jaar lopen die keerd per maand uit komt uit een gouden handdruk of oprot premie ik gebruik hem nu als aanvulling op mijn salaris.
  Ik heb hem afgesloten in 2008 keerd uit tot 2016 valt deze onder de garantie regeling of is het verstandig deze over te doen naar banksparen(kan dat)
  Maak me er een beetje zorgen over want mijn nieuwe baan levert eerst nog niet genoeg op.

  Derk van Velsen 26 januari 2013 om 13:57
  • Toevallig heb ik vorige week met een adviseur een gesprek gehad, over precies dezelfde situatie.
   Allereerst valt zo’n lijfrentepolis niet onder de garamtieregeling, want die is alleen voor spaargelden bedoeld.
   Daarbij is een polis die al aan het uitkeren is, in principe niet meer af te kopen, dus ook niet over te sluiten naar banksparen.
   Mocht een maatschappij daar wel aan meewerken dan krijg je al te maken met een bedrag wat je als boete moet betalen, dus de afkoopwaarde zal een heel stuk lager uit vallen. En je krijgt te maken met de bemiddelingskosten die banken tegenwoordig mogen berekenen. Daarbij is de rente van banksparen momenteel erg laag. Al met al geen goede optie om aan te beginnen.
   Ik zou maar eerst eens de ontwikkelingen afwachten, ze zij nu toch druk aan het onderhandelen over de SNS.

   Harold 26 januari 2013 om 18:36
 19. hallo heb toch een vraag indien de sns bank toch falliet zou gaan hoelang duurt het dan dat depositogarantiestelsel het bedrag gaat terug storten dit omdat wij en/of rekening hebben en boven de €100,000 op de rekening hebben staan Dit omdat al ons andere geld naast sparen ook via de sns bank loopt !!!

  Wim 28 januari 2013 om 12:02
 20. Update: Op vrijdag 1 februari 2013 heeft de Nederlandse Staat besloten SNS Reaal te nationaliseren.

  Hans de Bruin (Independer.nl) 1 februari 2013 om 09:55
 21. er is niets aan de hand. De staat heeft de bank overgenomen en het draait gewoon door. Alleen de aandeelhouders en de certificaathouders van de achtergestelde lening zijn al hun geld of bijna alles kwijt.

  Robert 1 februari 2013 om 10:33
 22. Hallo,

  Ik heb een ZwitserLeven lijfrentepolis, die ik sinds 1993 betaal, en over 5 jaar is deze premievrij.
  Heeft de gang van zaken bij SNS hier betrekking op, oftewel heeft dit consequenties voor de lijfrentepolis, die bedoeld is om er een pensioen van te kopen.

  Richard 1 februari 2013 om 18:17
 23. Volgens de laatste informatie zou SNS Reaal bank en verzekeren zijn gered, daar valt een lijfrentepolis toch ook onder.
  Zwitser Leven lijfrentes waren vorig jaar toch al over gegaan naar Reaal, ze voerden alleen de naam Zwitser Leven nog.
  Ik ga er tenminste vanuit dat dit zo is, heb zelf nl. ook zo’n polis.

  laurens 1 februari 2013 om 23:50
 24. Wij hebben een belegpolis bij ZwitserLeven en komt over 2 jaar vrij.
  Heeft dit ook consequenties voor onze polis?

  G.L. Onstwedder 2 februari 2013 om 11:56
 25. Ik heb een Garant koopsom polis die in 2010 overgegaan is van DBV verzekeringen naar SNS REAAL.komt in 2014 vrij.
  Wat zijn de consequenties nu SNS genationaliseerd is?

  Adri 2 februari 2013 om 19:36
  • Er verandert in principe niets. Let er wel op dat als de polis verkomt wat de fiscale gevolgen zijn.
   Vraag informatie bij een fiscaal adviseur.

   Robert Berding 3 februari 2013 om 09:10
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603