De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) past de tarieven aan voor het plaatsen van een beugel. Hiermee wil de NZa dat het voor orthodontisten minder aantrekkelijk wordt om een beugel in twee keer te plaatsen.  Ook de materiaal- en techniekkosten worden aangepast. De aanpassingen gaan in per 2016.

Dubbele afspraken

Uit onderzoek van de NZa blijkt dat steeds meer beugels in twee keer worden geplaatst. Dit kan komen door nieuwe behandelmethodes, maar het kan ook zijn dat zorgverleners dit doen om er financieel beter van te worden. Als ze de beugel plaatsen in twee afspraken kunnen ze een hoger bedrag rekenen dan als ze de beugel in één keer plaatsen. Dit wil de NZa tegenhouden door de tarieven van de behandelingen aan te passen.

Materiaal- en techniekkosten

Naast de tariefwijzigingen past de NZa ook de regels aan voor het declareren van materiaal- en techniekkosten voor een beugel. Nu mogen orthodontisten alle gebruikte materialen tegen kostprijs declareren. Dit doet niet iedere orthodontist op dezelfde manier. Hierdoor is het voor de patiënt niet duidelijk waar hij voor betaalt. De NZa wil dat de consument goed geïnformeerd is. De nieuwe regels moeten hierbij helpen.

Orthodontie in aanvullende verzekering

Heb jij of je kind een beugel nodig? De vergoeding van orthodontiekosten valt onder de aanvullende zorgverzekering. Tandartsverzekeringen geven geen vergoeding voor orthodontiekosten. Ben je niet voor orthodontie verzekerd? Hou er dan rekening mee dat er vaak een wachttijd van een jaar is, voordat je hiervan gebruik kunt maken. Kies dus tijdig een aanvullende zorgverzekering en bekijk ons vergoedingsoverzicht orthodontiekosten.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4