Verkiezingen 2017: wat zeggen politieke partijen over de zorgverzekering

| Door: (nog geen reacties)

Verkiezingen 2017: wat zeggen politieke partijen over de zorgverzekeringIn het nieuws

Volgende week gaan we weer met z’n allen naar de stembus. Weet jij al op wie je gaat stemmen? De partijprogramma’s lopen behoorlijk uiteen. Een onderwerp waar deze verkiezingen flink op wordt ingezet is de kosten van de medische zorg en de zorgverzekering. Als je veel zorg nodig hebt, is het belangrijk om te weten hoe de verschillende partijen denken over dit onderwerp. Daarom zetten we bij Independer alle standpunten rondom de belangrijkste zorgthema’s voor je op een rij.

Het wel of niet afschaffen van het eigen risico

Eén van de belangrijkste zorgthema’s tijdens deze verkiezingen is het verplicht eigen risico. Er is veel discussie over het feit dat steeds meer mensen zorg mijden omdat het eigen risico bijna elk jaar hoger wordt. Een groeiend aantal mensen gaat hierdoor minder snel naar de dokter. Zij geven aan dat ze de medische kosten die ze zelf moeten betalen, niet langer kunnen opbrengen. Hoe kijken de politieke partijen de komende vier jaar naar het eigen risico?

Lees alles over het afschaffen van het eigen risico.

Verandering van het zorgstelsel

Over ons zorgstelsel is momenteel veel te doen. Het stelsel werd in 2006 ingevoerd en bestaat uit verschillende wetten die de zorg betaalbaar en toegankelijk moeten houden. Het belangrijkste onderdeel is de Zorgverzekeringswet: een wet die ieder Nederlander verplicht een basisverzekering af te sluiten waarin de belangrijkste zorg verzekerd is. Bijvoorbeeld de kosten voor huisarts, medicijnen en spoedeisende hulp. De uitvoering van de Zorgverzekeringswet ligt in handen van zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Maar niet alle politieke partijen zijn tevreden over hoe het zorgstelsel nu functioneert. Zij stellen daarom alternatieven voor.

Lees alles over het behoud van het huidige zorgstelsel.

Het wel of niet uitbreiden van het basispakket

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg in Nederland en is voor iedereen in Nederland gelijk. Sommige politieke partijen willen de basisverzekering uitbreiden. Bijvoorbeeld met fysiotherapie of tandheelkundige zorg. Wat deze partijen precies van plan zijn, lees je bij Independer.

Lees meer over het uitbreiden van het basispakket.

(Dure) medicijnen

Eén van de belangrijkste kostenposten binnen de zorg is medicijnen. De kosten hiervoor stijgen ieder jaar. In 2015 lagen de kosten van medicijnen rond de 4,5 miljard euro. In 2016 steeg dit bedrag tot bijna 4,7 miljard euro. Veel politieke partijen vinden dat hier verandering in moet komen.

Lees meer over dure medicijnen.

Collectieve zorgverzekeringen

Veel mensen krijgen aan het eind van het jaar een aanbieding van hun werkgever om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Door de kortingspercentages van zo’n collectief lijk je op het eerste gezicht voordelig uit te zijn. Maar is dat wel zo? En heb je alle zorg wel nodig waarvoor je je verzekert? Wij vertellen je welke mening de politieke partijen hebben over collectieve verzekeringen, in de aanloop naar de verkiezingen.

Lees alles over collectieve zorgverzekeringen.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603