‘Verplicht WA-verzekering voor honden’

| Door: (1 reactie)

In het nieuws

Hondenbezitters moeten voor hun honden verplicht een WA-verzekering afsluiten. Dat vindt het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht. Met een WA-verzekering, ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd, zijn hondenbezitters verzekerd voor schade die hun hond aanricht bij anderen. 

Het gebeurt regelmatig dat honden schade aanrichten, terwijl hun baasjes daar niet voor verzekerd zijn. Het gevolg is dat het slachtoffer voor de kosten mag opdraaien. Het bureau vergelijkt de hondenbezitters met autorijders. Voor die groep is het namelijk wel verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Daarmee zijn ze verzekerd voor schade die ze aanrichten aan andere weggebruikers.

Er vinden ieder jaar ongeveer 150.000 bijtincidenten plaats. Bij een derde van de ongelukken is daar ook medische hulp bij nodig.

Wat vergoedt een WA-verzekering precies?

Een WA-verzekering vergoedt altijd de schade die je bij een ander veroorzaakt. In het geval van honden kun je dan denken aan:

 • Een verwonding bij je buurman door een beet van je hond.
 • Je hond die plotseling de weg op rent en in botsing komt met een fietser.
 • Je hond die bij iemand een gat in de bank bijt of een dure vaas van de vensterbank stoot.
 • Iemand die door een aanval bepaalde angsten voor honden krijgt en daar psychologische hulp voor nodig heeft.
 • Iemand die vanwege letsel voor een bepaalde periode niet kan werken.

Als hondenbezitter ben je altijd verantwoordelijk voor de schade die je hond aanricht, ook al kon je er zelf weinig of niets aan doen. Dat kan met een aansprakelijkheidsverzekering, maar die is dus (nog) niet verplicht. Je kunt gemakkelijk een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij Independer. Daarmee ben je voor een paar euro per maand verzekerd voor schade die je toebrengt aan een ander, ook als je hond of een ander huisdier dit doet.

Tweeten 0
Google+ 1
Ferdy Cornelissen

Over Ferdy Cornelissen

Ferdy is online marketeer en schrijft over onze verzekeringsproducten. Hij zorgt ervoor dat ingewikkelde verzekeringstaal begrijpelijk en eenvoudig leesbaar is. Hij doet dit op onze website, maar ook daarbuiten en houdt ook contact met journalisten en vakgenoten. Lees verder

1 Reactie op dit artikel
 1. Wat goed dat jullie hier iets over hebben geschreven! We hopen een discussie op gang te brengen, en zo een aansprakelijkheidsverzekering verplicht te stellen voor hondereigenaren.

  Het ongeval waarbij een Almeerse vrouw onlangs overleed na een aanrijding met een hond, bewijst het belang van deze verzekering nog maar eens.

  We hebben naar aanleiding van dit tragische ongeval nader onderzoek gedaan naar honden en ongevallen, en een aanvullend persbericht geschreven. Het persbericht en de achtergrondinformatie vind je hier:
  http://www.juridischbureauletselschade.nl/slachtoffer-aanrijding-met-hond-overlijdt/

  Wellicht interessant voor een follow up? In ieder geval bedankt voor dit artikel!

  Stefanie 8 maart 2016 om 16:14
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603