Sinds 1 januari 2014 heeft de huisarts er een belangrijke rol bij gekregen in de behandeling van psychische klachten. Huisartsen werken hiervoor samen met een praktijkondersteuner en een psycholoog. Zij kunnen je adviseren over je klachten. Kan de huisarts je niet helpen dan zal hij je doorverwijzen naar een specialist. En juist daar lijkt op dit moment een probleem te ontstaan, meldt de NOS.

Psychische hulp en zorgverzekering

Omdat je voor psychische hulp eerst door de huisarts wordt geholpen, valt deze hulp onder de basisverzekering. Kan de huisarts of praktijkondersteuner je niet verder behandelen dan word je doorverwezen naar een specialist op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Je zorgverzekeraar vergoedt deze behandelingen grotendeels.

Lange wachtlijsten bij doorverwijzing

Huisartsen moeten mensen met lichte psychische problemen binnen de eigen praktijk helpen om te voorkomen dat deze mensen onnodig naar specialistische zorginstellingen gaan. Een groot deel van de huisartsen krijgt steeds meer mensen op het spreekuur die thuishoren in de complexe specialistische geestelijke gezondheidszorg. Deze mensen moeten worden doorverwezen, maar huisartsen krijgen te maken met lange wachtlijsten, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Deze wachtlijsten lopen soms op tot acht weken. In die acht weken behandelt de huisarts door, terwijl de patiënt mogelijk veel beter geholpen kan worden bij de specialist.

Wat moet er beter?

Huisartsen geven aan dat de overdracht van patiënten en het uitwisselen van informatie beter moet. De vraag is of dit het probleem op gaat lossen. De verwachting was namelijk dat meer mensen bij de huisarts geholpen konden worden met psychische klachten, daarom is het aantal plekken in de specialistische geestelijke gezondheidszorg afgebouwd. Patiënten kiezen echter nog te vaak voor een specialistische instelling, waardoor de wachttijden oplopen. Ook kopen zorgverzekeraars minder plekken in dan nodig, volgens GGZ Nederland. GGZ Nederland gaat graag in gesprek met de huisartsen om te spreken over mogelijke andere verbeteringen.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4