Jaarlijks wordt er voor honderden miljoenen euro’s gefraudeerd met verzekeringen. En de fraudeurs zijn vooral mannen, blijkt uit een rapport van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars.

Meeste fraude met motorrijtuigverzekeringen

Er wordt het meest gefraudeerd met verzekeringen voor motorrijtuigen zoals autoverzekeringen. In de top 3 staan verder inboedel- en opstalverzekeringen, gevolgd door aansprakelijkheidsverzekeringen. Reisverzekeringen staan op nummer 4.
70% van de geregistreerde fraudeurs zijn mannen. Zij frauderen het meest met motorrijtuigenverzekeringen, vrouwen vooral met reisverzekeringen.

De meeste fraudeurs wonen in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Houd je rekening met het aantal inwoners per provincie, dan liggen de cijfers anders. In verhouding wordt er dan het meest gefraudeerd in Flevoland, Zuid-Holland en Limburg. Friesland is de braafste provincie.

100 euro extra premie per gezin

In 2014 werden er per dag 21 fraudeurs opgespoord door verzekeraars. Daarmee werd dagelijks 270.000 euro (!) bespaard. In totaal kost de fraude honderden miljoenen per jaar, maar hoeveel precies is lastig vast te stellen. Het CBV vermoedt dat huishoudens zo’n 100 euro per jaar extra aan premie kwijt zijn door verzekeringsfraude.

Gevolgen van verzekeringsfraude

Als je fraudeert en niet wordt betrapt gebeurt er natuurlijk niets. Maar verzekeraars worden elke dag beter in het opsporen van fraude. Dus de kans dat je wordt betrapt, wordt steeds groter. Wie betrapt wordt, heeft wel een probleem. De verzekeraar beëindigt meestal direct de verzekering. Je naam komt in een landelijk systeem te staan en een nieuwe verzekering afsluiten kan dan niet meer. Of alleen tegen een hoge premie. En als je schade meldt bij een verzekering die je al had, wordt je melding extra goed gecheckt.

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
alles overzichtelijken eenvoudig
8