Zorgverzekeraar CZ maakt ziekenhuistarieven bekend

| Door: (nog geen reacties)

In het nieuws

Zorgverzekeraar CZ heeft bekendgemaakt wat behandelingen in het ziekenhuis kosten. Zij hebben dit gedaan voor behandelingen tot 885 euro, het maximale vrijwillig eigen risico in 2016. Goed nieuws voor ziekenhuispatiënten, want die kunnen nu de verschillende ziekenhuistarieven vergelijken en kijken waar een behandeling het goedkoopst is. 

Tot nu toe nauwelijks inzicht in tarieven

Het is voor verzekerden erg lastig om te achterhalen wat hun behandeling gaat kosten. Independer concludeerde al in 2014 dat je van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Zowel ziekenhuizen als zorgverzekeraars kunnen hier geen antwoord op geven. Dit terwijl de kosten erg verschillen, want verzekeraars maken individuele afspraken met ziekenhuizen. Vooral voor verzekerden met een hoog eigen risico kan dit veel uitmaken.

Nederlandse ziekenhuizen zijn wel verplicht om zogenaamde passantentarieven op hun website te publiceren. Maar deze tarieven gelden alleen als je zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt met het ziekenhuis, als je helemaal niet verzekerd bent of als je in het buitenland verzekerd bent en tijdelijk in Nederland verblijft. Dat betekent dat bijna niemand met de passantentarieven te maken krijgt.

Vraag declaratiecode bij ziekenhuis

CZ geeft nu als eerste zorgverzekeraar inzicht in de tarieven. Het is daarvoor wel belangrijk om precies te weten welke behandeling je krijgt. Je kunt het beste de declaratiecode van het behandeltraject opvragen bij het ziekenhuis. Met deze code vind je vervolgens in de tarievenlijst wat de behandeling kost.

Meer informatie en de volledige tarievenlijst vind je op de website van CZ.

Overzicht tarieven van Independer

Op onze website vind je ook een indicatie van de kosten van veel voorkomende aandoeningen. Bekijk ze op deze pagina.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Ferdy Cornelissen

Over Ferdy Cornelissen

Ferdy is online marketeer en schrijft over onze verzekeringsproducten. Hij zorgt ervoor dat ingewikkelde verzekeringstaal begrijpelijk en eenvoudig leesbaar is. Hij doet dit op onze website, maar ook daarbuiten en houdt ook contact met journalisten en vakgenoten. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603