Nederlanders frauderen voor bijna 100 miljoen per jaar

| Door: (nog geen reacties)

Nederlanders frauderen voor bijna 100 miljoen per jaarInboedelverzekering

Afgelopen week was in het nieuws dat de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Pieter-Jaap Aalbersberg vindt dat verzekeringsfraudeurs harder moeten worden aangepakt. Hij reageerde daarmee op het bericht dat er in Nederland voor bijna 100 miljoen euro per jaar gefraudeerd wordt. Er wordt het meest gefraudeerd met de motorrijtuigenverzekering, gevolgd door woonverzekeringen, aansprakelijkheid- en reisverzekeringen.

Fraude ongeveer 80 miljoen per jaar

De hoofdcommisaris vergelijkt frauderen met stelen. Als een dief wordt gepakt, mag hij of zij de spullen ook niet houden. Voor verzekeringsfraudeurs moet hetzelfde gelden: pak ze de dure gadgets of sieraden maar af. In 2016 hebben verzekeraars dagelijks ongeveer 220.000 euro aan fraude opgespoord. Dit komt neer op bijna 100 miljoen euro per jaar. Dat is een enorm hoog bedrag, maar in werkelijkheid is dit bedrag nog hoger. Lang niet alle fraudeurs worden namelijk opgespoord. Hoeveel er werkelijk gefraudeerd wordt is dus niet bekend. Tijd voor hardere maatregelen, aldus hoofdcommissaris Aalsbersberg.

Straf voor frauderen

Het plegen van verzekeringsfraude wordt nu al redelijk bestraft. Dit gebeurt er als de fraude wordt ontdekt:

  • Je krijgt de schade niet uitgekeerd.
  • De verzekering waarmee je fraude hebt gepleegd wordt bijna altijd beëindigd door de verzekeraar.
  • Je krijgt een melding op je naam dat je hebt gefraudeerd.

Deze opzegging en melding op je naam zorgen ervoor dat aanmelden bij een nieuwe verzekeraar lastig is. De meeste verzekeraars willen namelijk geen fraudeurs verzekeren. Er is vaak maar één optie: De Vereende. Die biedt dezelfde verzekeringen aan als reguliere verzekeraars maar je betaalt daar een premie die vele malen hoger is.

In de meeste gevallen kun je pas na acht jaar weer een ‘normale’ verzekering aanvragen. Je betaalt het bedrag dat je met de fraude hebt verdiend in die jaren dus dubbel en dwars terug.

Tweeten 0
Google+ 0
Bas Knopperts

Over Bas Knopperts

Bas zorgt ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt afsluiten door zijn contact met de verzekeraars van zorg-, woon- en reisverzekeringen. Over deze producten schrijft hij regelmatig blogs om jou op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Lees verder

Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603