Wat verzekert je inboedelverzekering?

| Door: (8 reacties)

Wat verzekert je inboedelverzekering?Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering sluit je af om spullen in je woning te verzekeren. Je kunt hierbij denken aan gordijnen, de tv of sieraden. Alles wat je niet kun verhuizen en dus vast in de woning zit, bijvoorbeeld de muren of tegels, verzeker je met een opstalverzekering.

Een all-risk inboedelverzekering

Een inboedelverzekering heeft verschillende dekkingen. Voor schade door brand, blikseminslag, luchtvaartuigen en ontploffingen ben je altijd verzekerd. De meest uitgebreide dekking heb je met een all-risk verzekering. Dan zijn ook kleine omstandigheden in huis verzekerd. Bij een all-risk verzekering ben je onder andere verzekerd voor:

 • Waterschade
 • Diefstal
 • Schade inhoud koelkast bij stroomuitval

 • Diefstal van tuinmeubelen
 • Naar beneden vallende kroonluchters
 • Omgevallen verfbussen

 

Beperkende voorwaarden van een inboedelverzekering

Ondanks dat je met een inboedelverzekering veel verzekert, heb je vaak wel te maken met standaard verzekerde bedragen. Dit is de maximale waarde die een woonverzekeraar vergoedt voor je spullen. Let bijvoorbeeld op bij:

 • Lijfsieraden: hier zijn alleen de standaard bedragen tegen diefstal verzekerd.
 • Audiovisuele apparatuur: veel verzekeraars hanteren in de grote steden een maximum uitkering bij diefstal.
 • Geld: de diefstal vergoeding voor geld en geldwaardering papier is altijd beperkt.
 • Antiek, schilderijen en kunstvoorwerpen: zijn alleen verzekerd tegen dagwaarde. Vaak is de werkelijke waarde hoger. Het is daarom verstandig om de waarde vast te laten stellen door een expert in een taxatierapport.

De beperkingen van een inboedelverzekering

Naast de beperkende voorwaarden is er ook een aantal gebeurtenissen die een inboedelverzekering standaard niet verzekert. Denk hierbij aan schade die opzettelijk is veroorzaakt of schade door oorlog en atoomreacties. Ook dekt je inboedelverzekering niet alle vormen van natuurgeweld, zoals schade door aardbevingen, vulkanische uitbarstingen of overstromingen.

Wil je meer verzekeren?

Je kunt ook meer verzekeren dan een inboedelverzekering je biedt. Je moet dit apart aangeven en waarschijnlijk een hogere premie betalen. De verzekeraar zal dan ook eisen stellen aan de manier waarop je met jouw spullen omgaat. Wil je sieraden verzekeren voor een hoog bedrag? Dan kan de verzekeraar je opleggen om een kluis aan te schaffen. Voor kostbare spullen kun je ook een aparte kostbaarhedenverzekering afsluiten. De premie en voorwaarden daarvan zijn vaak gunstiger dan een inboedelverzekering.

Op zoek naar een inboedelverzekering?

Let dan goed op de voorwaarden. Deze verschillen vaak per verzekeraar. Op onze website kun je gemakkelijk een vergelijking maken voor een inboedelverzekering. Wij tonen bij elke verzekering overzichtelijk de voorwaarden.

Lees meer over: inboedelverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Mayke Melgers

Over Mayke Melgers

Mayke zorgt er als junior productmanager woon-, reis- en zorgverzekeringen voor dat er interessante nieuwsberichten op het weblog komen en dat de vergelijking klopt. Ze helpt klanten graag met duidelijke en eerlijke informatie over hun verzekering. Lees verder

8 Reacties op dit artikel
 1. Is er bij een inboedelverzekering bijvoorbeeld je smartphone ook verzekerd?

  Vincent 23 november 2012 om 13:13
 2. Beste Vincent,

  Deze is wel meeverzekerd zolang het in huis is, voor buiten het huis moet u een buitenhuisdekking hebben.

  Chantal Klomp (Independer.nl) 23 november 2012 om 17:45
  • Beste Chantal of collega,
   maakt het nog uit hoe de schade ontstaan is?
   Of je eigenaar het zelf doet of iemand anders?

   Peters 6 mei 2014 om 14:08
   • Beste Peters,

    Dat maakt inderdaad uit. Het valt onder de inboedelverzekering als jij of een gezinslid de schade zelf veroorzaakt. Het gezinslid moet dan wel op hetzelfde adres wonen. Als iemand anders schade veroorzaakt kan dit eventueel bij de aansprakelijkheidsverzekering van die persoon worden geclaimd.

    Simone de Graaf (Independer.nl) 7 mei 2014 om 08:47
 3. Hallo,

  Mijn verzekeraar doet een beetje moeilijk.
  Mijn dochter van 2 heeft met een stuk speelgoed tegen mijn tv aangekomen, met als resultaat een barst in de tv.

  Tijdens het afsluiten van mijn aansprakelijkheidsverzekering werd mij verteld dat schade die mijn dochter maakt verzekerd is. Nu doen ze echter moeilijk.

  Maar is het niet zo dat deze schade sowieso door de inboedelverzekering vergoed moet worden?

  En ze hanteren in mijn ogen een hoge afschrijving. Ze hanteren ongeveer 35 % per jaar. Mijn tv is 2 jaar oud, dus zou een afschrijving zijn van 70%. Is dit niet aan de hoge kant?

  jan 7 januari 2014 om 11:52
 4. Beste Jan,

  De aansprakelijkheidsverzekering is voor schade die je toebrengt aan derden. In dit geval valt de schade onder de inboedelverzekering. Als u een allrisk dekking heeft, dan valt de schade toegebracht door uw dochter onder deze verzekering. De afschrijving is per verzekeraar verschillend, wel is het zo dat de waarde van elektronische apparatuur erg snel daalt.

  Chantal Klomp (Independer.nl) 7 januari 2014 om 16:30
 5. Dag ik had en vraagje er was in 2014 bij me ingebroken kan ik de schade nog claimen of hoe zit het

  Anouar 10 november 2016 om 00:01
 6. Beste Anouar,

  Als u een schade heeft moet u dit zo snel mogelijk melden bij de verzekeraar. Als er een paar dagen tussen zit is dat niet zo erg maar 2014 is wel een hele lange tijd geleden. Om deze reden denk ik ook niet dat de claim nog in behandeling wordt genomen. U kunt natuurlijk altijd navraag doen bij de verzekeraar maar ik verwacht niet dat u de schade nog uitgekeerd krijgt.

  Marleen Schepers (Independer.nl) 10 november 2016 om 13:12
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.613
601