Hoe reageer jij als er weer pensioenproblemen in het nieuws zijn? Negeer je het omdat je het toch niet begrijpt? Of weet je best dat je een probleem hebt, maar vind je andere dingen belangrijker? Om eerlijk te zijn deden deze berichten mij weinig. Ik heb altijd voor een baas gewerkt waar ik pensioen opbouw. Meer kun je niet doen, dacht ik. Totdat ik me met een aantal collega’s ging verdiepen in de pensioenwereld. Er ging een wereld voor me open. Independer is aan het onderzoeken hoe we die wereld ook voor jou gemakkelijker kunnen maken.

Pensioen vroeger gegarandeerd

Het is niet vreemd dat we pensioenproblemen negeren. Vroeger werkten mensen voor één baas. Je werkgever, pensioenfonds en de overheid zorgden ervoor dat je op je 65ste (of zelfs eerder) zorgeloos achter de geraniums kon gaan zitten. Je pensioen was gegarandeerd een vast bedrag per maand dat ook nog eens mee zou stijgen met de salarissen, ongeacht hoe oud je werd.

Tegenwoordig veel meer onzekerheden

Tegenwoordig gaat het heel anders. Veel dingen die nu heel normaal zijn, zorgen ervoor dat je (tijdelijk) minder pensioen opbouwt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • jobhoppen
  • parttime werken
  • sabbatical nemen
  • in het buitenland werken

Je kunt ook minder pensioen opbouwen, zonder dat je er invloed op hebt. Bijvoorbeeld door:

  • werkgevers die steeds vaker een pensioenregeling bieden zonder een gegarandeerde uitkering
  • tegenvallende beleggingen
  • wijzigingen in je salaris
  • de AOW-leeftijd die naar 67 jaar is verhoogd (voor jongeren wordt dit misschien 72 jaar) 

Houd zelf regie over toekomst

Ik hoop dat je, net als ik, een leuke baan hebt. Toch kunnen er verschillende redenen zijn waarom je misschien niet tot je 67ste wilt of kunt werken. Om later zelf te kunnen bepalen wanneer je stopt met werken, moet je nú in actie komen. Samen met mijn collega’s ben ik druk bezig om de pensioenwereld voor alle Nederlanders gemakkelijker te maken. Dus ook voor jou!

Inzicht via stappenplan Independer

De eerste stap is inzicht krijgen in je eigen situatie. Wil je gebruikmaken van ons stappenplan dat we hiervoor hebben gemaakt? Laat dan hier je e-mailadres achter. Als je het stappenplan hebt gevolgd, weet je hoe je pensioen ervoor staat en wat je eventueel kunt doen om je inkomen voor later aan te vullen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Super eenvoudig
10