Rijbewijs verlopen: mag je dan nog autorijden?
Deel met een vriend:

Rijbewijs verlopen: mag je dan nog autorijden?

Je rijbewijs is 10 jaar geldig. De kans dat je zelf onthoudt wanneer hij verloopt, is niet zo groot. En daarom ontvang je automatisch bericht van de overheid wanneer het zover is. Heel handig, tenzij je dat bericht mist. Dat overkwam onze copywriter Esther Storm, en toen mocht ze ineens niet meer rijden.

Rijbewijs niet geldig, auto niet verzekerd

“Echt suf van me, ik kan het niet anders omschrijven. En vooral omdat mijn jongste zoon op een school zit die een half uur rijden van ons huis is.” Esthers rijbewijs verliep op 15 juni en daar kwam ze op de avond van de 14e juni achter. “Ik pakte mijn rijbewijs omdat ik die wilde inscannen. Onbewust kijkend naar het document viel mijn oog toevallig op de geldigheidsdatum, 15 juni 2017. Die moet ik snel vernieuwen, dacht ik nog. Maar toen ik de volgende dag op kantoor kwam, vertelde mijn collega dat dat wel betekende dat ik voorlopig niet mocht rijden. Want je bent dan niet verzekerd, en dat wist ik niet. Gelukkig ga ik altijd op de fiets naar kantoor, dus daarvoor heb ik mijn rijbewijs niet nodig. Maar ik haal wel één keer per week mijn zoon van school en dat kon dus niet die week.”

Rijden zonder geldig rijbewijs kost minimaal 90 euro

Op het rijden met een verlopen rijbewijs staat een boete van 90 euro, zolang je rijbewijs minder dan een jaar is verlopen. Is hij langer dan een jaar verlopen dan bedraagt de boete 340 euro. Maar die boetes zijn nog niet het ergst. Je hebt een veel groter probleem als je met een verlopen rijbewijs achter het stuur zit en een aanrijding veroorzaakt. Want je bent dan niet verzekerd en dat betekent dat je de schade zelf moet betalen. Niet alleen de schade van je eigen auto maar ook die van de auto die hebt aangereden. Nu hoeft niet elke aanrijding op een hoog schadebedrag uit te lopen maar het loopt al snel in de papieren. Maar stel dat je iemand aanrijdt, die daardoor invalide raakt en arbeidsongeschikt? Dan kan de persoonlijke schade zo maar oplopen tot enige tienduizenden euro’s. En dan heb je echt een probleem.

Tip: check Mijn Overheid regelmatig

“Gelukkig kon iemand anders mijn zoon ophalen van school, dus dat probleem was snel opgelost. Want ik dacht nog even dat ik met een spoedprocedure zo weer een rijbewijs had. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Zo’n spoedaanvraag kost een paar tientjes extra en dan duurt het nog twee hele werkdagen voordat je je rijbewijs hebt. Daar schoot ik niet veel mee op, dus ik heb uiteindelijk geen spoedaanvraag gedaan. Maar ik heb bijna een week niet kunnen rijden en dat is niet echt handig. Voortaan neem ik berichten die ik van Mijn Overheid in mijn mailbox ontvang serieuzer en check ik direct wat de overheid mij te vertellen heeft. Dit overkomt me niet nog een keer.”

Lees meer over: autoverzekering

Geschreven door: Sara van Woerden, Marketing

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"erg handig, dat je nav de ingevulde gegevens automatisch het goedkoopste pakket te zien krijgt."

Anoniem uit LAGE ZWALUWE
2017-09-02, beste-in-1-pakket

"NVT"

Anoniem uit DONGEN
2017-08-31, reisverzekering

"."

Anoniem uit SILVOLDE
2017-09-14, overlijdensrisicoverzekering

"Ben blij met de snelle methode om verzekeringen met elkaar te vergelijken en daarbij tot voor mij een juiste keuze te komen. Het is ook fijn dat ik geen contact hoef op te nemen met mijn oude verzekeringsmaatschappij."

Dhr. E.D. Janusch uit EMMELOORD
2017-09-04, autoverzekering

"werkt altijd zeer goed ...en snel "

Anoniem uit OOSTVOORNE
2017-09-15, autoverzekering

"Prima hulp en duidelijkheid bij afsluiten verzekering. Website is helder!"

Anoniem uit MIJDRECHT
2017-08-30, reisverzekering

"Snel en simpel!"

Anoniem uit GEERTRUIDENBERG
2017-09-03, autoverzekering

"super lekker"

Anoniem uit EINDHOVEN
2017-09-10,

"Goed tevreden "

Mevr. M.J.M.C. De Kort uit VUGHT
2017-09-09,

"goed"

Dhr. A. el Ballouti uit TILBURG
2017-09-09,

"It would be better if your site supports both Netherlands and English"

Anoniem uit EINDHOVEN
2017-08-31, autoverzekering

"Ik ben vooral tevreden omdat Centraal Beheer ook jonge (nieuwe) autorijders wil verzekeren."

Mevr. M.L. Dijkema uit ERICA
2017-09-14, autoverzekering

"Snelle goede vergelijking en service"

Anoniem uit ARNHEM
2017-09-06,

"Ik heb mijn totale verzekeringpakket nog eens doorgenomen, besparing 25euro p/m. Mooi vind ik dat verzekeringen die niet bij independer afgesloten kunnen worden toch in de lijst van beste verzekering opgenomen zijn, kun je zelf de keuze maken."

Theo uit OIRSBEEK
2017-09-10,

"Altijd overzichtelijk site en makkelijk dingen uit te zoeken en af te sluiten."

Anoniem uit HAARLEM
2017-09-09,