Motorverzekering: welke beveiligingseisen stellen verzekeraars?

| Door: (2 reacties)

Motorverzekering: welke beveiligingseisen stellen verzekeraars?Motorverzekering

Vanaf het moment dat het kenteken van je motor op jouw naam staat, ben je verplicht je motor te verzekeren. Voor een motorverzekering kun je kiezen uit drie verschillende dekkingen. Een WA-verzekering is wettelijk verplicht. Deze WA-dekking kun je aanvullen met een Beperkt Casco of een Volledig Cascodekking. In beide gevallen ben je verzekerd tegen diefstal. Vaak moet je dan alleen wel aan een aantal eisen van de verzekeraar voldoen. 

Grotere kans op diefstal

Een motor is veel diefstalgevoeliger dan bijvoorbeeld een auto. De eisen die een verzekeraar stelt aan de beveiliging van je motor zijn daarom ook een stuk hoger. Ook kan het zijn dat je meer premie betaalt, omdat je in een gebied woont waar de kans op diefstal groter is. Een verzekeraar kijkt altijd naar het risico dat zij loopt bij het verzekeren van jouw motor. Hoe hoger het diefstalrisico, hoe hoger de eisen die zij stelt. Maar welke eisen stellen verzekeraars eigenlijk?

Eisen van de verzekeraars

Aan de hand van de regio waarin je woont en het type motor dat jij hebt, bepaalt de verzekeraar het diefstalrisico. Verzekeraars stellen vaak eisen aan het type ART-slot, het SCM-beveiligingssysteem en waar je je motor stalt.

 • ART-sloten
  Er zijn vijf categorieën ART-sloten. Categorie 4 en 5 zijn geschikt voor een motor met een hoog diefstalrisico. Goed om te weten: het hangslot en de ketting hebben beide een categorieaanduiding. Deze combinatie moet aan de eisen van de verzekeraars voldoen.
 • SCM-beveiliging
  Op de meeste nieuwere motoren is standaard een SCM-beveiliging klasse 1 ingebouwd. Dit is een startonderbreker. Maar er zijn ook motoren die zijn voorzien van klasse 3: een startonderbreker, met alarm- en volgsysteem. Wanneer de motor dit systeem heeft, is het risico op diefstal lager. Wel moet je via een certificaat kunnen aantonen dat het beveiligingssysteem is goedgekeurd.
 • Motorstalling
  Bij erg diefstalgevoelige motoren willen verzekeraars ook nog wel eens eisen stellen aan de stalling. Dan moet je je motor bijvoorbeeld vastzetten aan een grond- of muuranker. Of ben je verplicht je motor ’s nachts binnen te stallen.

Motorverzekering aanvragen

Vraag je via Independer een motorverzekering aan? Dan stellen wij je een aantal vragen over je slotbeveiliging en stalling. Aan de hand van wat je invult, tonen wij de verzekeraar die jouw motor kan verzekeren. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om alsnog bijvoorbeeld een beter slot te kopen, zodat je beter aan de eisen voldoet.

Tweeten 0
Google+ 0
Jasmijn Frederik

Over Jasmijn Frederik

Jasmijn houdt zich als jr. E-commerce manager bezig met het Beste-in-1 Pakket, levensverzekeringen en bancaire producten. Zij is o.a. verantwoordelijk voor de vergelijkingen op onze website en het geven van de juiste informatie voor onze bezoekers. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
 1. Independer geeft in het overzicht een groot aantal verzekeraars die een klas 1 verzekering accepteren (bij mijn auto). Als ik bij die maatschappijen informeer zeggen ze dat dat niet zo is en dat wel een klasse drie beveiliging verplicht is. Ze melden dat de informatie op independer niet klopt. Graag reactie independer.

  Victor 28 oktober 2016 om 13:01
 2. Beste Victor,

  Wanneer u een vergelijking maakt voor autoverzekeringen, komen er vaak veel verzekeraars naar voren waar u uw aanvraag in kunt dienen. Dit betekent helaas niet dat ook al deze verzekeraars uw aanvraag zullen accepteren. Als u kiest voor een verzekering die in uw situatie niet mogelijk is, dan is het zo ingeregeld op onze website dat uw aanvraag bij onze acceptanten terecht komt. Zij kijken meteen voor u bij welke verzekeraars de auto wel verzekerd kan worden en helpen u dan aan het voordeligste alternatief.

  U kunt dus met een gerust hart een aanvraag doen. Als deze meteen akkoord gaat, betekent dit dat uw beveiliging voldoet. Zo niet? Dan nemen onze acceptanten contact met u op om een andere verzekering voor u af te sluiten.

  Jen van Horen (Independer.nl) 28 oktober 2016 om 15:29
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603