Motorverzekering: welke beveiligingseisen stellen verzekeraars?
Deel met een vriend:

Motorverzekering: welke beveiligingseisen stellen verzekeraars?

Vanaf het moment dat het kenteken van je motor op jouw naam staat, ben je verplicht je motor te verzekeren. Voor een motorverzekering kun je kiezen uit drie verschillende dekkingen. Een WA-verzekering is wettelijk verplicht. Deze WA-dekking kun je aanvullen met een Beperkt Casco of een Volledig Cascodekking. In beide gevallen ben je verzekerd tegen diefstal. Vaak moet je dan alleen wel aan een aantal eisen van de verzekeraar voldoen. 

Grotere kans op diefstal

Een motor is veel diefstalgevoeliger dan bijvoorbeeld een auto. De eisen die een verzekeraar stelt aan de beveiliging van je motor zijn daarom ook een stuk hoger. Ook kan het zijn dat je meer premie betaalt, omdat je in een gebied woont waar de kans op diefstal groter is. Een verzekeraar kijkt altijd naar het risico dat zij loopt bij het verzekeren van jouw motor. Hoe hoger het diefstalrisico, hoe hoger de eisen die zij stelt. Maar welke eisen stellen verzekeraars eigenlijk?

Eisen van de verzekeraars

Aan de hand van de regio waarin je woont en het type motor dat jij hebt, bepaalt de verzekeraar het diefstalrisico. Verzekeraars stellen vaak eisen aan het type ART-slot, het SCM-beveiligingssysteem en waar je je motor stalt.

 • ART-sloten
  Er zijn vijf categorieën ART-sloten. Categorie 4 en 5 zijn geschikt voor een motor met een hoog diefstalrisico. Goed om te weten: het hangslot en de ketting hebben beide een categorieaanduiding. Deze combinatie moet aan de eisen van de verzekeraars voldoen.
 • SCM-beveiliging
  Op de meeste nieuwere motoren is standaard een SCM-beveiliging klasse 1 ingebouwd. Dit is een startonderbreker. Maar er zijn ook motoren die zijn voorzien van klasse 3: een startonderbreker, met alarm- en volgsysteem. Wanneer de motor dit systeem heeft, is het risico op diefstal lager. Wel moet je via een certificaat kunnen aantonen dat het beveiligingssysteem is goedgekeurd.
 • Motorstalling
  Bij erg diefstalgevoelige motoren willen verzekeraars ook nog wel eens eisen stellen aan de stalling. Dan moet je je motor bijvoorbeeld vastzetten aan een grond- of muuranker. Of ben je verplicht je motor ’s nachts binnen te stallen.

Motorverzekering aanvragen

Vraag je via Independer een motorverzekering aan? Dan stellen wij je een aantal vragen over je slotbeveiliging en stalling. Aan de hand van wat je invult, tonen wij de verzekeraar die jouw motor kan verzekeren. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om alsnog bijvoorbeeld een beter slot te kopen, zodat je beter aan de eisen voldoet.

Geschreven door: Jasmijn Frederik,

Reacties

2 Antwoorden op “Motorverzekering: welke beveiligingseisen stellen verzekeraars?”

 1. Victor schreef op 

  Independer geeft in het overzicht een groot aantal verzekeraars die een klas 1 verzekering accepteren (bij mijn auto). Als ik bij die maatschappijen informeer zeggen ze dat dat niet zo is en dat wel een klasse drie beveiliging verplicht is. Ze melden dat de informatie op independer niet klopt. Graag reactie independer.

 2. Beste Victor,

  Wanneer u een vergelijking maakt voor autoverzekeringen, komen er vaak veel verzekeraars naar voren waar u uw aanvraag in kunt dienen. Dit betekent helaas niet dat ook al deze verzekeraars uw aanvraag zullen accepteren. Als u kiest voor een verzekering die in uw situatie niet mogelijk is, dan is het zo ingeregeld op onze website dat uw aanvraag bij onze acceptanten terecht komt. Zij kijken meteen voor u bij welke verzekeraars de auto wel verzekerd kan worden en helpen u dan aan het voordeligste alternatief.

  U kunt dus met een gerust hart een aanvraag doen. Als deze meteen akkoord gaat, betekent dit dat uw beveiliging voldoet. Zo niet? Dan nemen onze acceptanten contact met u op om een andere verzekering voor u af te sluiten.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"ik ben tevreden "

Dhr. A. Ennaciri uit APPINGEDAM
2017-08-24, autoverzekering

"Snel geregeld"

Anoniem uit SNEEK
2017-08-25, reisverzekering

"NVT"

Mevr. M. Haddish uit GOUDA
2017-09-06, autoverzekering

"makkelijk vergelijken en dus een keuze te maken"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-09-15, woonverzekering

"Korte en bondige info"

Anoniem uit UTRECHT
2017-09-01, zorgverzekering

"duidelijk ' spoorboekje' voor het afsluiten van een verzekering. Voor 2012 reed ik ook al auto, de aanrijding die ik eind vorige eeuw had kon ik niet dateren, helaas"

Dhr. W.R. Hendriks uit BLEISWIJK
2017-09-11,

"Makkelijk en snel"

Dhr. G.G. Pieper uit PAPENDRECHT
2017-08-31, woonverzekering

"Heb net verzekring afgesloten nog ff afwachten hoe alles gaat lopen "

Dhr. J.W.L.H. Monen uit EINDHOVEN
2017-09-09,

"Goede voorlichting, snelle afwerking, klantvriendelijke medewerkers en goed geinformeerde medewerkers. Dank hiervoor"

Mevr. Siddals-Wilbrink uit GELDROP
2017-09-13,

"Jullie zijn geweldig! Super behulpzaam en 100% betrouwbaar, een 10"

Anoniem uit GRONINGEN
2017-09-07,

"De site is erg overzichtelijk, ik kreeg een voordeeltje en het afsluiten van een nieuwe autoverzekering werd zeer snel en perfect uitgevoerd!"

Mevr. Bootsma uit NAARDEN
2017-09-07,

"De meest objectieve vergelijker."

Dhr. P.J. van der Putten uit NOORDWIJK ZH
2017-08-29, reisverzekering

"Goed en snel...perfeckt"

Dhr. A. Uslu uit DEN HELDER
2017-09-14, autoverzekering

"Independer is duidelijk en overzichtelijk, je ziet gelijk welke verzekering het voordeligst is. Je betaalt niet meer dan bij de verzekering zelf. En je kunt eenvoudig en snel een verzekering af sluiten via Independer. "

Anoniem uit DUIVEN
2017-08-28, autoverzekering

"Makkelijk te invullen"

Anoniem uit ARNHEM
2017-08-23, autoverzekering