Motorverzekering schorsen: wat gebeurt er met je schadevrije jaren?

| Door: (2 reacties)

Motorverzekering schorsen: wat gebeurt er met je schadevrije jaren?Motorverzekering

Nu het winterseizoen er weer aankomt, zijn er veel motorrijders die hun kenteken schorsen. Dit doe je via de Rijksdienst van Wegverkeer (RDW). Wanneer je je kenteken hebt geschorst, ben je ook niet meer verplicht om je motor te verzekeren. Je kunt je motorverzekering dan dus ook eventueel opschorten. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk met je schadevrije jaren?

Opbouw schadevrije jaren

Vanaf het moment dat je het kenteken op je naam hebt overgeschreven ben je wettelijk verplicht je motor WA te verzekeren. En vanaf het moment dat je deze verzekering hebt afgesloten bouw je schadevrije jaren op. Hoe hoger je aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting is op je verzekering. Je hebt tenslotte schadevrij gereden en hiervoor beloont de verzekeraar jou met een extra korting.

Schorsing en schadevrije jaren

Wanneer je er voor kiest om het kenteken tijdelijk te schorsen bij het RDW, kun je er ook voor kiezen je verzekering op te schorten. Je bent namelijk dan niet meer verplicht je motor te verzekeren. Goed om te weten: de dekking van je hele verzekering vervalt dan en je bent dus ook niet meer verzekerd tegen bijvoorbeeld brand- of diefstalschade.

Op het moment dat je je verzekering schorst, wordt deze eigenlijk stil gezet. De betaalde premie wordt bevroren en ook de opbouw van je schadevrije jaren loopt niet meer door. Je rijdt tenslotte niet op je motor. Zolang je motorverzekering geschorst is, blijven je schadevrije jaren wel staan bij je verzekeraar.

Dit is anders wanneer je je verzekering beëindigt. Dan vervallen je schadevrije jaren op den duur, omdat je geen motorverzekering meer hebt. Dit verschilt per verzekeraar: de ene verzekeraar zet je schadevrije jaren niet meer op je polis als ze ouder zijn dan 12 maanden, terwijl de ander 36 maanden aanhoudt.

Motorverzekering bij Independer

Heb jij je motor verzekerd via Independer en wil je meer weten over het schorsen van je motorverzekering?  Neem dan gerust contact op met een van onze motorexperts. Zij helpen je graag verder.

Tweeten 0
Google+ 0
Jasmijn Frederik

Over Jasmijn Frederik

Jasmijn houdt zich als jr. E-commerce manager bezig met het Beste-in-1 Pakket, levensverzekeringen en bancaire producten. Zij is o.a. verantwoordelijk voor de vergelijkingen op onze website en het geven van de juiste informatie voor onze bezoekers. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
 1. Hoi,
  Heb laats mijn auto geschorst en wil deze verkopen, en de verzekering stop gezet.
  Heb al een andere auto gekocht en bij een andere verzekering ondergebracht, alleen komen mijn schadevrije jaren niet vrij.
  Kan dit
  Groet.

  Reinders 9 januari 2017 om 07:30
 2. Beste Reinders,

  Als u de autoverzekering heeft beëindigd, dan worden uw schadevrije jaren vrij gegeven in Roy-Data. Hier gaat ongeveer één week overheen.
  Het beste kunt u even contact opnemen met de maatschappij waar u de verzekering heeft beëindigd. De maatschappij kan voor u nakijken of ze zijn vrijgegeven.

  Anniek van Doornmalen (Independer.nl) 9 januari 2017 om 08:30
Reageer hierop:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603