Afgelopen maandag publiceerden wij een persbericht over de vervijfvoudiging van de laagste nominale premie tussen 2005 en 2012. Dat bericht was bewust ongenuanceerd. De kosten van zorgverzekeringen zijn complex en een bericht met alle details wordt meestal niet opgepikt. Toch wilden wij daar aandacht voor, want veel verzekerden zijn passief. De NMa heeft onlangs consumenten opgeroepen om van energieleverancier te wisselen vanwege de grote prijsverschillen. Ook bij zorgverzekeringen is veel te besparen en zijn de meeste consumenten passief.

Volledige analyse gemaakt

Ons persbericht heeft op Twitter en in de branche vragen opgeroepen. Daarom geven wij nu een volledige analyse met de fiscale aspecten en de effecten van zorgtoeslag en eigen risico. Hierbij is uitgegaan van cijfers en verwachtingen van de ministeries van VWS en Financiën. In bijgaande tabel hebben we alle zorggerelateerde kosten van zorgverzekeringen voor een modaal inkomen op een rij gezet. Vanwege de complexiteit is dit afgestemd met actuarissen en fiscalisten.

Conclusie is dat iemand met een modaal inkomen in 2012 8.604 euro ofwel 26% van zijn inkomen aan zorgkosten kwijt is. In 2013 stijgt dat naar 9.161 euro, ofwel 28% van het inkomen. Daarmee liggen de zorgkosten 24% hoger dan de 7.408 euro in 2005, het laatste jaar van het ziekenfonds.

95% stapt niet over

95% van de verzekerden accepteert dit gelaten. Belangrijk argument is de tevredenheid over de huidige zorgverzekeraar. Dat is goed nieuws voor zorgverzekeraars, maar wel zijn er grote prijsverschillen. En veel verzekerden hebben een uitgebreidere en dus duurdere aanvulling dan nodig is. Een gemiddeld gezin kan honderden euro’s besparen door bewust te kiezen.

Bekijk de volledige analyse behorend bij dit bericht.

Meer over premies, ontwikkelingen en analyses rond de zorgverzekering 2013 vind je op deze pagina.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4