Een en-blocclausule bij een overlijdensrisicoverzekering kan vervelend uitpakken. Want met zo’n clausule heeft de verzekeraar de mogelijkheid om de premie te verhogen bij lopende verzekeringen. Gelukkig zijn er steeds meer verzekeraars die deze voorwaarde schrappen.

In 2011 had meer dan de helft van de overlijdensrisicoverzekeraars een en-blocclausule in de voorwaarden staan. Mede op aandringen van het Verbond Van Verzekeraars is dit aantal inmiddels fors gedaald. Uit onderzoek van Independer blijkt dat zeven verzekeraars de en-blocclausule hebben geschrapt uit hun polisvoorwaarden. Van de achttien verzekeraars zijn er momenteel nog maar drie met een clausule.

Verzekeraar

En-bloc 2011

En-bloc 2014

ACE

Aegon

Allianz

X

X

ASR Verzekeringen

X

BNP Paribas Cardif

X

Dela

X

X

Delta Lloyd

Erasmus Leven

X

Florius

Generali

GoedIdee

Klaverblad

X

X

Legal & General

X

Leidsche verzekeringen

X

Nationale Nederlanden

X

OHRA

REAAL

X

TAF – Quantum Leben

‒ = geen en-blocclausule

X = wel en-blocclausule

Hoe werkt een en-blocclausule?

De drie verzekeraars die nog een en-blocclausule kennen zijn Allianz, Dela en Klaverblad. Deze verzekeraars mogen de clausule alleen in bepaalde situaties toepassen. Bijvoorbeeld als blijkt dat Nederlanders steeds vroeger overlijden, waardoor het eigen vermogen van de verzekeraar daalt  tot onder het wettelijk voorgeschreven niveau, mag hij de en-blocclausule toepassen. Bij Dela mag de en-blocclausule alleen worden uitgevoerd als de leden van de Dela-coöperatie dit goed vinden.

Ook al kunnen verzekeraars de en-blocclausule niet zomaar toepassen, blijf wel alert. De clausule is alleen maar gunstig voor de verzekeraar, niet voor jou.

Oversluiten mag na premieverhoging

Als jouw verzekeraar de premie verhoogt voor alle klanten, zoals bij het toepassen van de en-blocclausule, mag je overstappen naar een andere verzekering. Dit is alleen vaak in je nadeel, omdat je ouder bent geworden waardoor je premie in veel gevallen hoger is. Als je gezondheid is verslechterd dan is de kans nog groter dat je niet voordeliger uit bent door over te stappen.

Wil je nu al af van je en-blocclausule? Maak dan een vergelijking en bekijk of overstappen voor jou voordelig is. Een overlijdensrisicoverzekering kun je gemakkelijk opzeggen. Betaal je de premie per maand dan kun je elke maand overstappen, betaal je per jaar dan kun je overstappen op het moment dat je opnieuw premie zou moeten betalen. Zeg nooit je overlijdensrisicoverzekering op voordat je een nieuwe hebt afgesloten. Stel dat een andere verzekeraar jou niet accepteert dan ben je onverzekerd.

Ben je op zoek naar een overlijdensrisicoverzekering? Maak dan een vergelijking op Independer en vind de beste verzekering voor jou.

 

Overlijdensrisicoverzekering

Zorg dat je nabestaanden goed achterblijven, check nu welke verzekering bij jou past.

Praat mee2 Reacties op “Steeds minder en-blocclausules bij overlijdensrisicoverzekeringen”
  1. Beste Kasim,

    Hartelijk dank voor je reactie. Je hebt inderdaad een goed punt. Als je een spaarhypotheek hebt dan zit er vaak een verzekering aan gekoppeld waarbij er zowel een bedrag bij in leven zijn wordt uitgekeerd als bij overlijden. Dit soort prodcuten zijn lastig over te sluiten. Bij een volgende artikel zullen wij dit zeker meenemen.

    Vriendelijke groet,
    Independer

    Edwin Kroon
    Senior Medewerker Klantenservice

  2. kasim schreef op 

    Het zou fijn zijn als jullie gelijk erbij vermelden dat men niet altijd de overlijdens risico verzekering kan oversluiten zoals bij een spaarhypotheek want dan is de overlijdens risico verzekering gekoppeld aan de spaarhypitheek

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Prima contact!
10