Opinie

Opinie

Independer.nl stelt zich ten doel het belang van de consument centraal te stellen. We hebben dat sinds ons ontstaan in 1999 op veel manieren gedaan. We doen dat door op onze site Independer.nl het aanbod aan financiele produkten en het aanbod in de gezondheidszorg op de Nederlandse markt transparant te maken. Daarnaast brengen we ook continu publicaties naar buiten over vermeende misstanden (denk aan zaken als de woekerpolis), het gebrek aan transparantie, de kwaliteitsverschillen tussen aanbieders etc.

In deze rubriek “opinie” zullen we zelf o.a. in de vorm van columns discussies aftrappen over onderwerpen die ons bezig houden. Wij nodigen iedereen uit hierop te reageren. Bovendien nodigen we ook anderen uit columns te plaatsen. Wil je een column publiceren ? Neem dan contact met ons op.

Column: Laptop gevallen, wie betaalt?

| Bron: Ouders.nl(nog geen reacties)

Opinie

Als moeder van 3 zoons weet ik dat jongens niet bepaald zachtzinnig met spullen omgaan. Borden, bekers en glazen belanden altijd met wat meer geweld in de vaatwasser dan wanneer ik zelf inruim. Door schade en schande wijzer geworden, hebben wij ook ons interieur een beetje op ze aangepast. Zo is de salontafel inmiddels verdwenen. Op de open plek wordt nu regelmatig gestoeid. En toen we een paar jaar geleden een nieuwe bank kochten, kozen we voor een wat goedkopere. Gelukkig maar, want ook daarop wordt regelmatig gestoeid.

Column: Inzittendenverzekering niet echt nodig

| Bron: Ouders.nl(nog geen reacties)

Opinie

Vorige week bracht de klas van mijn jongste zoon een bezoek aan een museum in de buurt. Het was te ver weg om te lopen dus werden er ouders gevraagd om te rijden. Ook ik bood me aan, maar ik wist het antwoord al: als je geen inzittendenverzekering hebt, laat de school liever geen kinderen met ouders meerijden. Dat is geen uitzondering; veel scholen stellen deze eis. Waardoor veel ouders alsnog zo’n verzekering afsluiten.

Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?

| Door gastauteur: Ernst Zijlstra(nog geen reacties)

Opinie

Het kopen van een auto is voor veel mensen, na het kopen van een huis, de duurste aankoop in hun leven. Het is daarom erg belangrijk dat je deze aankoop goed en weloverwogen voorbereidt, om een ‘kat in de zak’ te voorkomen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een tweedehands auto te kopen. Dan moet je op een aantal dingen goed letten. In dit artikel, geschreven door Ernst Zijlstra van Mijn Autocoach, vertellen we daar meer over.

Eigen risico verhogen: groot voordeel of groot risico?

| Bron: De Financiele Telegraaf(nog geen reacties)

Opinie

Besparen op je zorgverzekering is populair. Zeker nu de premies bij sommige verzekeraars flink zijn gestegen. Er zijn verschillende manieren om te bezuinigen. Zo kun je een budgetverzekering afsluiten. Deze is meestal wat goedkoper, maar daar staat tegenover dat je maar in een beperkt aantal ziekenhuizen terechtkunt. Ga je niet naar een van die ziekenhuizen dan betaal je al snel 30% van de rekening zelf.

Een andere manier om te besparen is het verhogen van het eigen risico. Maar ook daar kleven nadelen aan, zeker voor mensen die op oneigenlijke gronden het eigen risico fors verhogen. Bijvoorbeeld omdat ze hun premie anders niet kunnen betalen. Wie dan onverwacht in het ziekenhuis terechtkomt, moet wel het verhoogde eigen risico kunnen opbrengen. Verhoog je volgend jaar je eigen risico met de maximale 500 euro dan kan een ziekenhuisopname je 875 euro kosten. Niet iedereen heeft dat op de plank liggen.

Gastcolumn: Wil je zelf blijven kiezen door wie je wordt behandeld?

| Door gastauteur: Tijn Elferink(nog geen reacties)

Opinie

Stelt je eens voor dat iemand voor je gaat bepalen welke auto je moet rijden. Waar je moet wonen. Of naar welke advocaat je mag voor juridisch advies. Zou je het goed vinden? Waarschijnlijk niet. En gelukkig is dat in deze gevallen ook helemaal niet nodig. In Nederland is vrije keuze nog steeds een groot goed. Je mag rijden in welke auto je wilt en je mag wonen waar je wilt. Voor sommige beroepen is vrije keuze zelfs wettelijk geregeld, zoals bij advocaten.

Toch wordt er hard gemorreld aan je vrije keuze als het om je gezondheid gaat.
Nog niet zo lang geleden was de dokter degene die samen met jou bepaalde waar en door wie je het best medisch kon worden behandeld. De eindbeslissing was aan jou. Maar anno 2014 zien we steeds vaker dat deze vrijheid inperkt wordt omdat de overheid en Zorgverzekeraars gerichter zorg gaan inkopen op basis van prijs en kwaliteit.

Verschillende typen polissen

Vind je vrije keuze belangrijk? Dan is het goed om te weten wat de verschillen zijn tussen de zorgverzekeringspolissen. Met een naturapolis of een combinatiepolis (deels natura, deels restitutie) heb je niet altijd volledige keuzevrijheid. Onder de naturapolis valt ook de zogenoemde budgetpolis. Je verzekeraar vergoedt behandelingen alleen volledig bij de artsen en in ziekenhuizen waar hij voor jouw polis een contract mee heeft afgesloten.

Heb je een restitutiepolis? Dan heb je vrije keuze in welke zorgverlener je kiest. Bij de meeste restitutiepolissen krijg je bij de zorg die je hebt afgenomen een marktconforme vergoeding. Dit is meestal voldoende om het hele bedrag vergoed te krijgen.

De zuivere restitutiepolis

Met een zuivere restitutiepolis ben je vrij in de keuze van een zorgaanbieder. Zonder financiële beperking, mits de kosten niet excessief zijn. Daardoor komen vrijwel alle behandelaren voor volledige vergoeding in aanmerking. Dat klinkt behoorlijk ingewikkeld, maar in de praktijk betekent het dat zuivere restitutieverzekeraars maximale keuzevrijheid bieden. Dat geldt voor alle zuivere restitutiepolissen, zowel basisverzekeringen als aanvullende verzekeringen. ONVZ biedt een zuivere restitutiepolis waarbij er dus niet wordt gekeken naar de marktconforme vergoeding, maar ontvang je altijd de volledige vergoeding. Tenzij er door de zorgverlener buitensporige kosten zijn gemaakt.

Tijn Elferink is hoofd communicatie bij ONVZ Zorgverzekeraar.

Gastcolumn: Medische kosten buitenland: flauwekul of niet?

| Door gastauteur: Arjen Dijkstra(nog geen reacties)

Opinie

Bij de Nederlanden van Nu geloven wij in verzekeren zonder flauwekul. Echter sommige mensen zien verzekeren op zichzelf al als flauwekul . Zo hoorde ik laatst op een feestje het volgende verhaal:

“Met mijn motor was ik aan het toeren door het Spaanse deel van de Pyreneeën, toen ik moest uitwijken voor een tegenligger. Ik belandde tegen de rotswand. Mijn been zat klem tussen de motor en de berg. Niet veel later lag ik met een gebroken been in een Spaanse privékliniek. De zorg was fantastisch, maar toen ik thuis kwam, weigerde mijn zorgverzekering het grootste deel van de rekening te betalen. Ook bleek medische kosten niet te vallen onder mijn reisverzekering.“

De verteller keek mij verwijtend aan, want hij wist, dat ik bij een verzekeraar werkte. Ik begreep zijn frustratie. Helaas komt het vaker voor dat mensen pas achteraf ontdekken ergens niet voor te zijn verzekerd.

Bij De Nederlanden van Nu proberen wij dit te voorkomen door op onze website bij iedere verzekering in begrijpelijke taal aan te geven waar je wel of niet voor bent verzekerd. Soms blijven er dan toch vragen over. Medische kosten in het buitenland is zo’n onderwerp waar vaak verwarring over bestaat. Hoe zit het in dit geval?

Een gebroken been is een voorbeeld waar spoedeisende medische zorg nodig is. Je kunt hier niet mee wachten tot je terug bent in Nederland. De basiszorgverzekering vergoedt spoedeisende medische zorg in het buitenland. Dat is het uitgangpunt. Vervolgens gelden er verschillende regels en verdragen.

In de eerste plaats vergoedt de basiszorgverzekering in principe tot maximaal het bedrag dat geldt voor vergelijkbare zorg in Nederland. De meerkosten komen voor eigen rekening. Echter binnen Europa gelden iets andere regels. De EU-landen en Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland hebben namelijk samen afspraken gemaakt over spoedeisende medische zorg van mede-Europeanen.

Op de website van de Europese Unie kunt u lezen waar u in welk land recht op heeft. Hier staat bijvoorbeeld dat ziekenhuisbehandeling in Spanje gratis is. Dit geldt echter alleen voor openbare ziekenhuizen. Particuliere zorg wordt niet vergoed. Dan geldt weer de algemene regel van een vergoeding tot maximaal het Nederlandse tarief.

De motorrijder had de pech in een privékliniek te belanden. Hij had zich hier echter wel tegen kunnen bijverzekeren. Soms kan dat via een aanvullende zorgverzekering, maar het kan ook via de reisverzekering. Het moet dan wel om een reisverzekering gaan met medische kosten. Dat is dus één van de dingen waar je op moet letten bij het afsluiten.

Bij De Nederlanden van Nu streven wij er naar om mensen via onze website zo goed te informeren, dat zij zelfstandig een beslissing kunnen nemen. In het artikel ’Medische kosten buitenland vaak niet verzekerd’ zetten wij bijvoorbeeld uiteen wanneer het verstandig kan zijn om u voor medische kosten bij te verzekeren. En dat noemen wij ‘Verzekeren zonder flauwekul’.

Arjen Dijkstra is directeur bij De Nederlanden van Nu.

Zorgverzekering HEMA: is het wel echt zo goedkoop?

| Door: (9 reacties)

Opinie

Vandaag heeft een onverwachte partij aangekondigd te starten met het verkopen van zorgverzekeringen. Vanaf 2014 biedt de HEMA een eigen zorgverzekering aan met lage premies.  Een basisverzekering afsluiten kan al vanaf 69 euro. Deze premie wordt (heel slim) genoemd, maar geldt alleen bij het maximale eigen risico van 860 euro, zodat de premie erg laag lijkt. Voor 6 euro meer krijg je er ook nog een aanvullende verzekering bij. Daarnaast krijg je ook 10% korting op producten. Met de combinatie van een scherpe premie en korting op boodschappen, zal HEMA vermoedelijk prijsbewuste klanten aantrekken. Of dit echt in het belang is van de consument, valt te betwijfelen.

Zorgverzekerde moet kunnen switchen als verzekeraar zorgcontract opzegt

| Door: (15 reacties)

Opinie

Tussen half november en eind december kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Kies je voor een naturaverzekering dan kun je niet bij alle ziekenhuizen terecht. Jouw verzekeraar vergoedt de zorg alleen volledig als zij met het ziekenhuis een contract heeft. Het is daarom belangrijk dat je in de periode dat je kunt overstappen, weet of jouw verzekeraar het gehele verzekeringsjaar een contract heeft met het ziekenhuis van jouw keuze. Helaas is dat niet zo.

Verzekeraars sluiten vaak nog in het nieuwe jaar contracten af. Komen zorgverlener en verzekeraar er niet uit? Dan kan de consument er de dupe van worden. Daarom wil Independer.nl dat verzekeraars op tijd duidelijkheid geven over contracten met zorginstellingen. Kunnen zij dat niet? Dan moeten verzekeraars soepel omgaan met rekeningen van zorgverleners waarmee toch geen contract is afgesloten.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.608
603