Vandaag, 4 december 2008, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente opnieuw fors verlaagd. Deze keer is er 0,75% vanaf, daarmee komt de rente nu uit op 2,5%. De renteverlaging is bedoeld om de economie te stimuleren.  Helaas zijn eerdere verlagingen niet ten goede gekomen aan de consument. Wanneer kunnen wij dat wel verwachten?

Deze renteverlaging past in een serie verlagingen van de ECB sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Normaal gesproken volgen de tarieven die consumenten betalen, de wijzigingen van de ECB. Sinds afgelopen zomer is dat niet meer het geval. Daar waar het ECB-tarief van 4,25% is verlaagd tot nu 2,5% zijn de tarieven voor hypotheekklanten tot op heden praktisch ongewijzigd gebleven. De (beste) gemiddelde variabele rente ligt al sinds de zomer boven de 5% en er zijn uitschieters tot 6,7%. De marge voor de banken is dus toegenomen van minder dan 1 procent tot 3 of 4 procent. Anders geformuleerd: de marge is met een factor 4 gestegen!

Uiteraard hebben de banken excuses. De marge was tot de zomer erg krap, de interbancaire tarieven zijn fors toegenomen, er zijn problemen met de balans en er is krapte qua liquiditeit. Dat neemt niet weg dat de gezamenlijke banken deze extra marges onder elkaar verdelen.

Gelukkig kunnen consumenten ook profiteren van deze hoge rentes. Want de spaarrentes voor bewuste consumenten blijven hoog, zo rond de 5%. Bovendien zullen de banken met deze marges snel weer winst maken. Daardoor kan de overheid winst maken op het aandelenbelang dat met belastinggeld is aangeschaft.

Toch is het wachten op een bank die haar hypotheektarieven wel verlaagt en op die manier niet alleen de economie stimuleert maar ook marktaandeel wint. Dat hoeft echt niet direct tegen een marge van 0,7%. Maar een marge van 1,5% zou toch voldoende moeten zijn voor een gezonde winst en betekent bovendien dat klanten zullen overstappen. Wie durft?

Gezien het naderende jaareinde lijkt het er op dat banken hun balans willen verkorten en het niet erg vinden als klanten overstappen. Een variabel tarief van 6,7% zoals Fortis op dit moment vraagt, is toch niet anders uit te leggen dan een schreeuw om aandacht en een verzoek aan de gewaardeerde klant om zijn of haar biezen te pakken?

Om de vraag uit de titel te beantwoorden: De consument gaat pas profiteren van de renteverlaging als hij in actie komt en de woekertarieven niet langer accepteert!

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Praat mee2 Reacties op “Opinie: Wanneer gaat de consument profiteren van renteverlagingen?”
  1. Wim schreef op 

    Tja, als jullie er al niets tegen kunnen doen…. wie zijn wij dan?
    Ik zou zeggen; zet een actie op touw….dien een petitie in Den Haag aan dat zij in atie MOETEN komen!! De banken zijn tenslotte ZELF de schuldigen van deze crisis! En zo lang zij nog gorte hypermoderne gebouwen de grond uit stampen zullen ze ook echt niets met die rente doen.Misschien een idee dat ALLE nederlanders die een huis bezitten collectief stoppen met het betalen van de hypotheek tot zij de rente aanpassen!!!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8