Schadevrije jaren: je bent ze sneller kwijt dan rijk

| Bron: Column Overgeld.nl(2 reacties)

Schadevrije jaren: je bent ze sneller kwijt dan rijkOpinie

Schadevrije jaren bepalen in grote mate de premie die je betaalt voor je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt. Dat is mooi, zou je denken. Maar helaas ben je schadevrije jaren sneller kwijt dan dat je ze opbouwt.

Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je een ‘schadevrij jaar’ terug. Maar claim je schade, ook al is het een kleine schade, je bent altijd meer dan één schadevrij jaar kwijt. Gemiddeld ‘kost’ een schade 4-6 schadevrije jaren, zeker als je de schade zelf hebt veroorzaakt. Weg is je mooie korting. De premie gaat omhoog en het duurt jaren voor je op hetzelfde premieniveau zit.

Een voorbeeld
Stel dat je inmiddels 7 schadevrije jaren hebt opgebouwd. Bij je huidige verzekeraar sta je daarmee op trede 13 van de bonus-malusladder en daarom krijg je 70% korting. Bij het inparkeren zie je een paaltje over het hoofd. Het paaltje is nog heel maar je bumper helaas niet. Schade € 550,- voor een nieuwe bumper en wat spuitwerk.

Als je de schade claimt val je 5 treden terug en verlies je 20% korting. Gedurende 8 jaar betaal je een hogere premie, pas daarna zit je weer op de korting die je had voordat je schade kreeg. Als je de schade claimt, kost je dat € 805 euro aan extra premie. Zelf betalen is in dit geval veel voordeliger.

Heb je een kleine schade dan kun je de schade beter zelf betalen. Reken altijd uit of het ook in jouw geval zo is.

Schadevrije jaren zijn dus heel belangrijk bij een autoverzekering. Toch kun je zelf moeilijk achterhalen hoeveel je er hebt opgebouwd, want ze staan meestal niet op je polis vermeld.
Wel zetten verzekeraars op de polis in welke trede van de bonus-malusladder je zit. Maar de tredes van de bonus-malusladder lopen weer niet gelijk aan de schadevrije jaren, dus daar word je ook niet wijzer van. De enige manier om je schadevrije jaren te achterhalen is door te bellen met je verzekeraar.

Heb je zogeheten ‘malusjaren’ dan heb je een negatief aantal schadevrije jaren opgebouwd. Dit kost je extra premie, want veel verzekeraars berekenen een toeslag. En overstappen is vaak niet mogelijk. Er zijn weinig verzekeraars die nieuwe klanten accepteren met een negatief aantal schadevrije jaren.

Ben je op zoek naar een voordelige autoverzekering staar je dan niet blind op de korting die je krijgt op basis van je schadevrije jaren. Want een hoge korting wil niet zeggen dat je daarmee ook de laagste premie betaalt. Wil je snel en gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken, ga dan naar Independer.nl. Na het beantwoorden van maar 6 vragen zie je direct de top 3 van autoverzekeringen die in jouw geval de beste prijs/kwaliteitverhouding hebben. Ook zie je meteen de goedkoopste verzekering en kun je je verzekering direct, ook ’s avonds en in het weekend afsluiten en wegrijden.

Bron: Column Overgeld.nl

Lees meer over: autoverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Edmond Hilhorst

Over Edmond Hilhorst

Na 10 jaar marketing voor ABN AMRO heeft Edmond in 1999 met Diederik Independer.nl opgericht. Edmond is een econoom die zich nog steeds opwindt als het belang van de klant niet centraal staat. Producten en diensten kunnen veel beter als er beter naar de klant geluisterd wordt. Deze overtuiging verkondigt hij in de pers tijdens vele media optredens, bij banken en verzekeraars in verschillende adviesrollen en richting de consument via Independer.nl. Alles staat in het teken van het doel dat consumenten hun financiële diensten weer kunnen vertrouwen omdat ze ervaren dat het goed zit. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
  1. Dit zijn nou typisch zaken waar een intermediair zijn klanten in begeleid en mee helpt.

    Dan hoef je dus niet ”zelf je verzekeraar te bellen om te vragen wat je schadevrije jaren zijn” en hoef je ook niet ”zelf uit te rekenen” wat het voordeligste is; verhalen of zelf betalen.

    debeurs 21 september 2010 om 19:07
    • @debeurs…. man wat wordt ik moe van jouw zouteloze reacties. Heb je niets beters te doen?

      beurskrach 22 september 2010 om 13:58
Suggesties en reacties zijn welkom:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603