Zorgkosten voor vrouw van 21 exploderen

| Door: (2 reacties)

Opinie

Je zult maar een vrouw van 21 zijn die na een moeilijke periode weer opkrabbelt met behulp van antidepressiva. Je verstandskiezen moeten er nu echt uit en je gebruikt de pil, want je hebt al een paar jaar een vriendje. Ook ga je af en toe naar de fysiotherapeut omdat je last hebt van je rug. Dan ben je volgend jaar echt de klos als het gaat om je zorgverzekering.

Iedereen gaat volgend jaar fors meer betalen voor zorg, maar jonge vrouwen worden het meest getroffen. De overheid rekent vaak met gemiddelden, maar individueel kunnen maatregelen heel anders uitpakken. De premie voor de basisverzekering gaat met ruim 100 euro per jaar omhoog. En ook de aanvullende pakketten zullen (fors) duurder worden. Het eigen risico stijgt met 5 euro naar 170 euro per jaar. Naast de hogere premies en het eigen risico, worden jonge vrouwen vooral getroffen door de bezuinigingen op de basisverzekering.

Pil zelf betalen
Zo wordt de pil vanaf 1 januari 2011 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering voor vrouwen vanaf 21 jaar. Dat gaat jonge vrouwen enige tientallen euro’s per jaar extra kosten. Maar ook de vergoeding voor de tandarts voor jongeren van 18 t/m 21 jaar wordt geschrapt. En als je verstandskiezen niet allemaal in je mond passen, zul je er een of meer moeten laten trekken. En dat is niet goedkoop. Om de kosten voor het trekken vergoed te krijgen moeten jongeren vanaf volgend jaar een tandartsverzekering afsluiten. Dit jaar kost een goede tandartsverzekering, die het trekken van verstandskiezen vergoed circa 300 euro per jaar.

Minder fysiotherapie vergoed
En heb je volgend jaar een fysiotherapeut nodig, dan mag je als chronisch zieke nog meer consulten zelf betalen. Vanaf 2011 wordt fysiotherapie pas vanaf het 13de consult vergoed vanuit de basisverzekering, als je niet chronisch ziek bent moet je alle behandelingen zelf betalen. Ook daarvoor kun je je aanvullend verzekeren, maar dat kost rond de 100 euro per jaar (premie 2010). Gebruik je (tijdelijk) antidepressiva zodat je weer beter in je vel komt te zitten, dan moet je je medicijnen volgend jaar zelf betalen. Alleen bij zware indicaties worden ze nog vergoed.

Wat kun je doen?
De plannen voor 2011 veranderen niet meer. Wel kun je zelf vooruitlopend op de zorgverzekering 2011 maatregelen nemen:

 1. Vraag in december aan je huisarts om de pil voor te schrijven in een zo groot mogelijke hoeveelheid.
 2. Ga naar de tandarts in november en vraag of hij eventueel benodigde behandelingen aan je gebit nog dit jaar uitvoert.
 3. Zorg dat je je dit jaar nog aan zo veel mogelijk depressieve en andere klachten laat behandelen.
 4. Ga na half november zorgverzekeringen vergelijken. Kijk wat je nodig hebt aan zorg volgend jaar en kies de verzekering die daar het best op aansluit. Grote kans dat je een zorgverzekering vindt die een betere dekking geeft dan je huidige en waarvoor je bovendien niet heel veel meer hoeft te betalen. Je vult je wensen en voorkeuren in en je ziet direct welke verzekering daar het best op aansluit.
 5. Maak gebruik van de kortingen op de beste aanbiedingen. Veel werkgevers bieden kortingen van 6-8%, maar daar heb je niets aan als de verzekering voor de korting al 20% duurder is dan een andere verzekering met dezelfde dekking.
 6. Meld je nu al aan voor de reminderservice van Independer.nl. Je ontvangt dan bericht zodra alle premies bekend zijn en je zorgverzekeringen 2011 kunt gaan vergelijken.
 7. Laat dit jaar, wanneer nodig, je verstandskiezen nog trekken. Vanaf volgend jaar valt de kaakchirurg niet meer onder de basisverzekering.

Lees meer over: zorgverzekering

Tweeten 0
Google+ 0
Edmond Hilhorst

Over Edmond Hilhorst

Na 10 jaar marketing voor ABN AMRO heeft Edmond in 1999 met Diederik Independer.nl opgericht. Edmond is een econoom die zich nog steeds opwindt als het belang van de klant niet centraal staat. Producten en diensten kunnen veel beter als er beter naar de klant geluisterd wordt. Deze overtuiging verkondigt hij in de pers tijdens vele media optredens, bij banken en verzekeraars in verschillende adviesrollen en richting de consument via Independer.nl. Alles staat in het teken van het doel dat consumenten hun financiële diensten weer kunnen vertrouwen omdat ze ervaren dat het goed zit. Lees verder

2 Reacties op dit artikel
 1. is het waar dat operaties aan de knobbel van de grote teen ‘hallux valgus’ in 2011 niet meer worden vergoed

  n slabbekoorn 15 oktober 2010 om 15:21
 2. Beste heer/mevrouw,
  Zover wij weten worden behandelingen door een orthopeed ook in 2011 gewoon door de basisverzekering vergoed. Als u het zeker wilt weten raden wij u aan om contact met uw verzekeraar op te nemen.

  Sharon Gerritsen (Independer.nl) 18 oktober 2010 om 09:07
Suggesties en reacties zijn welkom:

Lees onze huisregels.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.607
603