Opstalverzekering: alles over opstalverzekeringen

Woonverzekering

Ons team van experts helpt je de beste opstalverzekering te vinden. Al meer dan 20.000 consumenten hebben hun opstalverzekering via Independer afgesloten. Ontdek nu zelf hoe makkelijk jij geld kunt besparen. Op deze pagina vind je al het laatste nieuws en interessant informatie rondom opstalverzekeringen. Stel je vraag of opmerking over je opstalverzekering op ons forum.

Zonnepanelen zijn niet automatisch verzekerd

| Bron: Radar Radio(nog geen reacties)

Independer.nl in de media

Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen op hun dak. Dat is een investering van een paar duizend euro. Je wil je dure panelen verzekeren tegen schade bij storm of hagel, maar ook tegen diefstal. Hoe doe je dat? Zijn zonnepanelen automatisch meeverzekerd in de opstalverzekering?

Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op platte daken, maar ook op schuine daken. Afhankelijk van het type dak wordt bekeken hoe de panelen vastgezet worden. Harm Holierbroek oriënteert zich op de aanschaf van zonnepanelen en ontdekte dat zonnepanelen op een plat dak nooit vastgemaakt worden, omdat er dan schade aan het dak opstaat. Dat zou lekkage tot gevolg zou kunnen hebben. “Aangezien er in Nederland inmiddels vele zonnepaneleninstallaties op platte daken zijn ‘weggelegd’ verbaas ik me er over dat dit ‘probleem’ nog niet eerder is onderkend”, zegt Harm.

Gedekt in verzekering?

Om duidelijkheid te scheppen rond het verzekeren van zonnepanelen, belden we met een aantal verzekeringsmaatschappijen en vaak wordt dan direct de opstalverzekering genoemd. Wanneer de zonnepanelen aan de eigen woning zijn vastgemaakt, vallen ze in de regel onder de opstalverzekering. Dan geldt immers dat ze bij het onroerend goed horen. Belangrijk is wel om bij de verzekeringsmaatschappij goed te informeren welke dekking de zonnepanelen hebben. Soms is de manier van montage van invloed op de dekking. Een verschil van vastklikken of vastschroeven kan een verandering in de dekking veroorzaken. De term die gehanteerd wordt, is ‘aard– en nagelvast’. De verzekeraars die wij spraken verwezen naar de voorwaarden van de opstalverzekering. Niet elke verzekeraar heeft standaard zonnepanelen gedekt in de opstalverzekering.

Diefstal

Als zonnepanelen op platte daken staan, is er nog een aantal zaken waar je op moet letten. Opnieuw is belangrijk hoe de zonnepanelen bevestigd zijn. Soms staan de panelen ‘los’ op een plat dak of zijn ze verzwaard met ballast (vaak tegels). Dan zijn ze dus niet ‘aard– en nagelvast’ verankerd en kan dat problemen opleveren bij het verzekeren ervan. Bovendien kan het voor dieven gemakkelijk zijn om de panelen te stelen, want ze tillen ze zo van het dak af. Hoe toon je dan braakschade aan? Check bij je verzekeringsmaatschappij hoe zij omgaan met eventuele diefstal van je panelen. Er bestaan polissen waarbij dekking bij diefstal pas geldt als de panelen op tenminste de tweede verdieping staan. Suzan Samson is van vergelijkingssite Independer en zegt dat het erg belangrijk is dat de consument zelf actief onderzoekt hoe de panelen verzekerd zijn. “Het is goed om je voor de aanschaf van de panelen ook te laten voorlichten over de verzekering van de panelen, dat zou je bij het kopen van een nieuwe auto ook doen.”

Let op als je huurder bent

Wat nu wanneer je een woning huurt en niet de eigenaar van het pand bent, maar wel de eigenaar van de zonnepanelen? Dan vallen de panelen onder een andere verzekering en moet je de voorwaarden van je inboedelverzekering na lopen. Vaak kun je met de verzekeraar overleggen om een aanpassing of extra paragraaf toe te voegen voor de verzekering van de panelen. Je zult dan meestal wel een iets hogere premie moeten gaan betalen, omdat de waarde van je inboedel dan hoger ligt.

Meer artikelen opstalverzekering

Independer.nl doet continue onderzoek naar opstalverzekeringen en publiceert regelmatig persberichten over opstalverzekeringen. Hieronder vind je een overzicht van de meest recente artikelen over opstalverzekeringen.

  
5 tips om vorstschade aan je huis te voorkomen13-01-2017
Tien tips om je huis winterklaar te maken15-11-2016
Nationale Brandpreventieweken weer van start29-09-2016
Suzan Samson bij BNR Nieuwsradio over verzekeringen en noodweer27-07-2016
Op reis met het huis goed verzekerd01-07-2016

Archief opstalverzekering

Nu op ons opstalverzekering forum

Heb je een vraag of ervaring met een specifieke opstalverzekeraar of lenen in het algemeen? Op ons forum kun je in contact komen met andere klanten of geïnteresseerden. Bekijk bestaande onderwerpen of start je eigen onderwerp over lenen.

  
Definitie strafrechtelijk verleden varieert op Independer25-06-2017
Opstalverzekering woning in NL van eigenaar in buitenland06-04-2017
Opstalverzekering woning in NL van eigenaar in buitenland19-03-2017
Opstalverzekering woning in NL van eigenaar in buitenland27-02-2017
Opstalverzekering woning in NL van eigenaar in buitenland27-02-2017

Ervaringen met afsluiten opstalverzekering via Independer.

Lees hieronder ervaringen van andere klanten met een opstalverzekering vergelijken en afsluiten via Independer.

  
Tevreden alleen onduidelijkheid over allrisk. (rating: 4/5)28 June 2017
Duidelijke en informatieve website. Afsluiten nieuwe Inboedelverzekering gaat snel en gemakkelijk. (rating: 5/5)28 June 2017
Snelle service in telefonisch overleg (rating: 4/5)28 June 2017
Zeer tevreden over Independer. Duidelijke website en goed advies bij klantenservice (rating: 5/5)27 June 2017
Duidelijke uitleg bij de items van de vezekering (rating: 4/5)27 June 2017

Alle ervaringen met afsluiten opstalverzekering via Independer.Als je op deze buttons klikt, plaatsen Facebook, Twitter en Google+ cookies.

Ik ga akkoord

Volg ons ook voor tips, alerts en het laatste nieuws!

0
8.618
604